Home Forums Nieuw met diabetes NovoRapid werkt pas na een uur.

 • Antje

NovoRapid werkt pas na een uur.

Hoi, nieuw op het forum, dus ik hoop dat ik mijn vraag op de juiste plaats stel.
Ik gebruik Lantus en NovoRapid. De NovoRapid zou je vlak voor de maaltijd moeten spuiten, maar het spul begint bij mij pas na een klein uurtje te werken. Ik probeer dus minimaal een half uur en liever nog drie kwartier voor het eten te spuiten.
Zijn er meer mensen die dat doen? Hebben er mensen ervaring met een andere insuline die nog sneller werkt?

Het is niet een heel groot probleem, maar ik had me zo verheugd op weer gewoon kunnen eten als het uitkomt toen ik met de NovoRapid begon, toch een beetje een domper zo.

  • santhe

  Hallo,

  Ik heb maar even Novorapid gespoten. Daarna ben ik over gegaan naar de Methformine.
  Maar ik spoot vlak voor het eten.
  Ik legde alles op tafel klaar en dan eerst de vingerprik en als het nodig was gelijk spuiten.
  Mij hebben ze verteld dat na dat je gespoten hebt zeker geen uur moet wachten met eten maar gelijk gaan eten.

  Sandra

  • Sang

  Hey Antje,

  Spuit je de insuline in je buik, arm, billen of dijen? Deze verschillende plekken hebben invloed op de opnamesnelheid. De buik is voor kortwerkende insuline de beste keuze. Maar ook je activiteiten vlak voor het toedienen hebben invloed. Als je direct na het sporten insuline toedient, dan is er sneller effect waarneembaar. Ook heeft vet op de spuitplek invloed. Waar veel vet is, wordt de insuline langzamer opgenomen.

  Daarnaast ben ik benieuwd hoe je erachter komt dat de Novorapid pas na een uur werkt. Heb je tussen het toedienen en het meetmoment al wat gegeten? Want snelle koolhydraten zijn in veel gevallen sneller dan de inwerktijd van Novorapid (15-30 minuten). Het lijkt dan of de insuline nog niet werkt, maar ondertussen is het al koolhydraten aan het verwerken.

  Advies is dan ook om langzame koolhydraten te eten, de insuline in de buik toedienen en veel afwisselen van spuitplekken op de buik. Dit voorkomt harde plekken en slechte opname. Hou er ook rekening mee dat de insuline langzamer inwerkt wanneer je langere tijd weinig actief geweest bent.

  Groeten Sander

  • Jaapie

  Ik heb ook wel het idee dat als ik iets gegeten heb, dat mijn bloedsuiker iets omhoog gaat. Alsof het even duurt voordat de insuline zijn werk gedaan heeft. Ook in mijn geval is het NovoRapid. Daarna gaat de waarde wel weer omlaag. De pieken zijn niet dusdanig hoog dat ik me er zorgen over kan maken. Ik eet gewoon wanneer ik wil en spuit indien nodig op dat moment bij. Eventjes zo’n piekje kan geen kwaad. Ik spuit dan ook gewoon altijd enkele minuten voor het eten. Geen uren eerder.

 • Ik gebruik novorapid en ik bolus gewoon als ik het eten dat ik wil eten op mijn bord ligt.

  Meestal is dat genoeg want als ik ga eten gaan min bloedsuikers ook niet gelijk omhoog want dat moet nog omgezet worden. In die tijd kan de insuline zijn werking gaan ontplooien. Dus dit gaat meestal gelijk op. Daarom eet ik ook geen dingen als ik de suikers kan zien of vermoed dat de suikers direct worden opgenomen.

  Als er vet erin verwerkt zit heb ik er geen problemen mee want vet verlangzaamd de opname.

  Dus room-ijs is geen probleem maar waterijs en vruchtenijs wel.

  • Chaim

  Ik heb altijd geleerd om NovoRapid te spuiten en dan binnen het half uur te eten.
  Toen ik moest gaan spuiten is me nooit anders verteld, dus ik heb overgenomen wat ik in mijn vak geleerd had.
  Novorapid werkt na 10 – 30 minuten.

  De dvk zei vorige keer dat dit helemaal verkeerd is.
  Je moet tijdens of direct na de maaltijd spuiten.
  Het vervelende is dat dit ritme slechter bij me past. Ik moet erg oppassen dat ik het niet vergeet, omdat ik na het eten meestal gelijk iets ga doen.
  Ik heb geen significant verschil gemerkt met het spuiten voor het eten.

  Dus hangt het zomaar af van wie je behandelaar is?

  • @chaim

   De dvk zei vorige keer dat dit helemaal verkeerd is.
   Je moet tijdens of direct na de maaltijd spuiten.
   Het vervelende is dat dit ritme slechter bij me past. Ik moet erg oppassen dat ik het niet vergeet, omdat ik na het eten meestal gelijk iets ga doen.
   Ik heb geen significant verschil gemerkt met het spuiten voor het eten.

   Als jouw methode voor jou goed werkt en geen rare bloedsuikerwaarden veroorzaakt, dan is dat helemaal niet verkeerd. Iedere diabetespatiënt is anders. Er zijn nauwelijks regels die voor iedereen werken. Dvk’s hebben de waarheid niet in pacht. Dus als het advies van de dvk voor jou niet werkt en slechte resultaten oplevert, volg dat advies dan niet en laat aan de dvk zien dat jouw werkwijze even goed of zelfs beter werkt.

  • Antje

  Bedankt voor jullie reacties.
  Ik spuit in mijn buik, (waar veel vet op zit helaas) en eet niks tussen spuiten en eten. Ik heb een paar keer gemeten tussen spuiten en eten om te kijken wanneer het wat begon te doen.
  Van mijn behandelaar mag ik zelf aanklooien om uit te vinden hoe de dingen bij mij werken, zolang ik haar enigszins op de hoogte hou en voorzichtig ben met probeersels die me een hypo kunnen opleveren. Nu bija drie weken begonnen met maaltijdinsuline naast de Lantus, en gestopt met gliclazide, dus tegelijk Lantus opgebouwd en maaltijdinsuline in aan het stellen.
  Dit gaat me tamelijk goed af (meestal tussen de 5,5 en 8 mmol/l) zolang ik geen ingewikkelde dingen als pannenkoeken of taart eet.
  Fijn om te lezen hoe jullie dingen aanpakken, het helpt ook bij de finetuning :)

   • Liv1

   @antje

   Bedankt voor jullie reacties.
   Ik spuit in mijn buik, (waar veel vet op zit helaas) en eet niks tussen spuiten en eten.

   Is je naaldlengte wel juist hiervoor? Ik ben tov van mijn diagnose in de loop der tijd aangekomen (toen 18, nu 39) en in de loop der jaren moest ik een langere naaldlengte gaan gebruiken. Kan echt wel verschil maken met vet op buik.

   Ik heb een pomp en geef insuline precies voordat ik ga eten. Zo vergeet ik het vrijwel nooit. Mijn ervaring is dat het afhankelijk is van wat je eet (soort koolhydraten) hoe de pieken koolhydraten / insuline lopen. Soms eerst een piekje van de koolhydraten, soms mooi gelijkmatig. Uiteindelijk komt het na max 2-2,5 uur weer mooi uit. Afhankelijk van het soort eten zoals gezegd, soms blijft het gewoon mooi een vrijwel rechte lijn zonder echte piekjes.

  • Jaapie

  Ik vind het wel fijn om zelf wat te proberen. Fijn dat je dvk daar je de vrijheid in geeft. Jij bent natuurlijk ook degene die jouw lichaam het beste kent en aanvoelt. Jij zal straks ook zelf bij moeten kunnen sturen. Je kunt niet iedere keer de dvk ermee lastig vallen. Zelf krijg ik ook die vrijheid. Zo nu en dan experimenteer ik wat met de waardes. Zolang ik geen rare waardes krijg, vind mijn dvk het ook prima. Dan hoef ik haar geen eens meteen op de hoogte te stellen. Wel zo fijn om aan te kunnen leren hoe jouw lichaam ergens op reageert.

  • Chaim

  @DrenthseAa…dank je wel voor je berichtje.
  Ik heb geen slechtere waarden, maar ook geen betere.
  Ik kan natuurlijk een alarm zetten op mijn telefoon. Ik eet op dezelfde tijden. Maar ik heb al zoveel alarmen op mijn telefoon. Ik wil ook niet afhankelijk worden van zo’n stukje electronica. Ik moet mijn eigen hersens blijven gebruiken. Dat kost al moeite genoeg.
  En voor het eten is makkelijker voor mij.
  Ik spuit ook in mijn buik. Dat vet bij mij is pas ontstaan nadat ik ben gaan spuiten. Ik was netjes op gewicht voor ik ging spuiten.
  Ook weer de dvk die aangaf dat de NovoRapid in de buik moet worden gespoten omdat het via de buik het snelst wordt opgenomen. En als je dat gaat opzoeken, wordt dat overal bevestigd.

  @jaapie… Als je alles zelf moet doen, dan heeft de 3-maandelijkse controle ook geen zin.
  Ik zag het, aanvankelijk, als een kans om problemen waar ik tegenaan was gelopen te bespreken. De praktijk wijst uit dat het uiteindelijk om de cijfertjes gaat en dat je de rest voor lief moet nemen. Dat is me tegen gevallen, maar het is niet anders.

  • BJMG

  Hallo Antje,
  Helaas heb ik hetzelfde probleem. De medisch adviseur van de DVN heeft mij eens verteld, dat de industrie hard bezig is insuline te ontwikkelen, die sneller werkt. Ook heb ik Humalog, een andere soort snelwerkende insuline geprobeerd. Maakt niets uit. Spontaan iets eten, ook met pomp, is er niet bij. Wel accepteer ik soms tijdelijk een wat hogere waarde bij onverwachte traktaties.
  Sterkte ermee.

  • Jaapie

  @chaim
  Tuurlijk heeft de controle zin. Het is natuurlijk van belang dat wat je doet, ook daadwerkelijk succesvol is. Het idee wat ik zelf echter heb: Ieder mens is anders. Geen behandelplan is hetzelfde. Hoe iemand op insuline reageert, is dus geheel afhankelijk van de persoon zelf. Hij/zij is dus zelf degene die uiteindelijk het beste in staat zal zijn om bepaalde situaties in te schatten. In overleg met de dvk kunnen natuurlijk heel wat scenario’s besproken worden. En dat is ook goed. Maar je moet er ook zelf gevoel in krijgen. Je hoeft echt niet voor iedere nieuwe situatie de dvk op te bellen, om te vragen wat je moet doen. Je kunt ook je eigen verstand gebruiken. Probeer eens uit of dingen wel of niet werken. Uiteraard is het wel verstandig om de conclusies met de dvk te bespreken, zodat hij/zij hiervan ook op de hoogte is en je kunt helpen in het vinden van de juiste weg. Uiteindelijk is hij/zij dan ook de kennisdeskundige die je verder hoort te helpen als je er niet meer uit komt. Ik ben van mening dat je daar als patient ook best zelf de vrijheid in hoort te krijgen om dingen zelf uit te zoeken. Natuurlijk wel binnen kaders die de dvk met jou samen bepaald heeft. Laat ik er even een concreet voorbeeld bij pakken. Op het moment dat je gaat sporten, moet je minder insuline spuiten. Hoeveel minder is echter afhankelijk van persoon tot persoon. De dvk kan hierbij wel richtlijnen geven. Je zult uiteindelijk zelf proefondervindelijk uit moeten zien te vinden wat werkt bij jou. Vervolgens leer je hoe je lichaam reageert op fysieke inspanning. Als jij dan een andere sport ga doen, of dezelfde sport met een andere intensiteit, kun je beter een inschatting maken hoeveel je moet spuiten, om goede bloedsuikers te houden. De dvk kan je hier dus zeker in ondersteunen met tips. Ook kun je met hem/haar bepaalde situaties bespreken waarin bloedwaardes voor jou raar reageerde. In die zin heeft de periodieke controle zeker nut. Afgelopen keer heb ik toevallig m.b.t. dit voorbeeld een vraag gesteld. Ik ga gerust sporten met een bloedsuiker rond de 5,5-6. Dat gaat bij mij prima (bij een ander misschien niet). Ik merkte wel dat ik juist een piek in mijn bloedsuiker ervaar na het sporten. Meestal is mijn suiker tussen de 4 en 6,5 (erg stabiel dus), maar na het sporten kan ik gerust een 9-10 meten. Enkele uren later is mijn bloedsuiker echter gezakt tot 4-5,5 (best laag, maar gelukkig net geen hypo). Ik had geen idee hoe ik zoiets kon verklaren. Ik vond het onlogisch en wist er geen raad mee. Nu gaf mijn dvk aan dat dit een best logisch beeld was. Zeker als het gaat om sporten in wedstrijdverband. Adrenaline verhoogt de bloedsuiker, dus na de wedstrijd is de bloedsuiker hoog. Enkele uren daarna is de adrenaline weg, en zak de bloedsuiker. Dat is blijkbaar de normale gang van zaken. Nu ik dat weet, kan ik daar rekening mee houden. 9-10 is een erg hoge waarde, en bijna een hyper. Normaal zou ik bij een waarde boven de 10 extra moeten spuiten. Ik weet nu echter ook dat ik bij een waarde boven de 10 net na het sporten, helemaal niet extra hoef te spelen. Dat het zelfs beter is om dat niet te doen, omdat mijn bloedsuiker dan toch enorm ga dalen. De info van de dvk is dus zeker belangrijk geweest om bepaalde situaties beter in te leren schatten. Ik ga dan ook zeker niet beweren dat de controles nutteloos zijn. Ik vind ze zeker nuttig. Ik vind ook niet dat je alles alleen moet doen, maar ik vind ook dat de dvk niet alles moet bepalen. Jij mag ook best zelf enige vrijheid krijgen. Ik moet zeggen dat ik het idee hebt dat dit een beetje warrig verhaal geworden is, maar ik hoop dat de kern wel duidelijk is.

  • Antje

  Voorlopig spuit ik nog steeds ruim vantevoren, maar het begint te wennen. Zoals iemand hierboven aangaf neem ik af en toe een piek op de koop toe bij onverwachte traktaties (of als ik ongesteld moet worden en een dwarse bui heb). Intussen wacht ik vol spanning af tot Fiasp beschikbaar komt, dat zou een snellere variant van NovoRapid moeten zijn. Novo Nordisk geeft aan dat ze verwachten dat dat dit jaar nog gaat gebeuren :)

  • Ben42

  Timing, reactie snelheden van het lichaam.

  Insuline.
  Zelf ben ik gebruiker van Humalog.
  De snelheid waarmee het lichaam hier op reageert kan flink variëren. Bij hoge waarden kan het heel lang duren voordat ik deze naar beneden gespoten krijg. Ook inspanning helpt dan vaak niet.
  Ik heb het dan over uren voordat er een plotselinge sterke daling inzet van de BG waarden.

  Voedsel.
  De reactie van mijn lichaam op b.v. dextro kan ook lang duren. Als ik laag zit (rond de 4) en ik eet een flinke hoeveelheid dextro dan kan het tot 3 kwartier tot een uur duren voordat ik een ‘echte’ stijging merk. Zet de stijging dan eenmaal in dan kan die dan heel erg stijl worden.

  ’s nachts na een flink aantal uren geen insuline en een flink aantal uren geen voedsel kan mijn bg waarde flink stijgen, maar ook flink dalen. Dat is vaak afhankelijk van wat ik de avond ervoor heb gegeten en ook sterk afhankelijk wat ik de avond ervoor heb gedaan. Hier hebben we het dus ook over een vertraging van vele uren.

  Overigens zelfde gedrag geeft niet altijd hetzelfde resultaat.

  Nu heb ik flink wat ‘buikvet’, de aangegeven, de tijden die voor Humalog worden gegeven zijn voor mij in de praktijk vaak langer. Sporten en (warm) douchen wil nog wel eens de zaak versnellen.

  Al met al zit ik over het algemeen wel met de timing. En met de variaties die mijn lichaam vertoond bij zelfde omstandigheden. Zowel eten als spuiten heeft bij mij beiden een vertraging.

  Voor gezonde mensen wordt de insuline direct aan het bloed afgestaan. De reactie tijd van de pancreas is dus uit te drukken in minuten of minder. Insuline heeft een halfwaarde tijd van 8 minuten in het bloed. De terugkoppeling bij gezonde mensen is dus min of meer direct.
  Bij diabeten hebben we het over een terugkoppeling die enkele uren in beslag kan nemen. De piek van zowel de insuline als voedsel varieert (vaak wordt 30 a 60 minuten) aangegeven, maar daarna duurt het uren voordat de insuline en/of het voedsel is ‘uitgewerkt’.

  En voor DVK’s geldt in het algemeen, dat ze achteraf prima kunnen aangeven wat je had moeten doen, echter alleen maar met de ‘hindsight’, vraag je wat je had moeten doen waarbij je de gegevens verstrekt tot aan dat moment, dan komt er helaas geen of een wazig antwoord. Een DVK wist altijd heel goed wat ik fout had gedaan en had dan adviezen wat ik had moeten doen, maar die waren dan altijd gebaseerd op gegevens van enkele uren later dan wanneer ik het had moeten doen. Zie de adviezen van DVK’s daarom ook als richtlijnen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Zoals met alle internetberichten ook bericht moet met een flinke hoeveelheid voorzichtigheid worden gelezen.

  • rikf

  Mijn ontbijt (2 volkoren boterhammen) eet ik pas een uur/5 kwartier nadat ik NovoRapid heb gespoten, tenzij ik tussen spuiten en eten douche, dan reken ik 3 kwartier. Bij lunch en diner probeer ik een kwartier/half uurtje van te voren te spuiten. Met name het ontbijt lijkt misschien wat lang vooraf, maar in de lijn die de Freestyle Libre laat zien, is nauwelijks een dip voor de ontbijtpiek waar te nemen.

  Voor de duidelijkheid: ik wil niet iedereen aanmoedigen ook gelijk maar 5 kwartier voor het ontbijt te spuiten, zoals door anderen ook al aangegeven werkt het voor iedereen anders. Mijn lichte overgewicht en weinige activiteit in de ochtend zullen bijvoorbeeld niet bijdragen aan snelle opname van de insuline (denk ik). Ik ben ook niet ineens van direct voor de maaltijd naar 5 kwartier voor de maaltijd spuiten gegaan, ik heb de tijd langzaamaan verlengd tot 5 kwartier en daarbij elke dag de lijn op de FSL in de gaten gehouden.

 • hoelang voor het eten novo rapid spuiten.ik ben al een poosje gepensioneerd, dus alle tijd ik heb sinds kort een free style libre bloedsuiker meter een plijster op je arm, zodat je met een seconde kan meten.een half uur voor we gaan eten kijk ik ,als de BS dan 8 is dan spuit ik gelijk,en als het 4 of 5 is spuit ik na een boterham of na wat gegeten te hebben. daar heb ik goede ervaring mee de groeten uit veenendaal

  • Erica

  Wat denk je van een sneller werkende insuline, welke net op de markt is, de Fiasp van novo nordisk? Deze insuline zou sneller moeten werken dan de novo rapid. Misschien iets om eens te bespreken met je diabetesverpleegkundige/ internist/ behandelaar?

   • Antje

   Yessss! Ik zag net dat fiasp sinds 1 sept beschikbaar is. Ik ben nu aan het wachten tot mijn favoriete praktijkondersteuner (mijn hoofdbehandelaar) terugbelt!

 • Bij mij werkt Novo rapid ook erg laat.
  Vooral ochtends.

  • Nathan

  Ik ben een paar weken geleden begonnen met 3x per dag novorapid te gebruiken. Plus lantus die ik al had. Metformine stopte.
  Ik heb moeite met het strenge meet en reken schema, terwijl ik van nature gedisciplineerd ben. Ik moet erg wennen aan dit nieuwe strakke stramien. Resultaat frustratie en stress. Ik probeer daar wat aan te doen. Ochtends , smiddags en s’avonds heb ik andere omrekennfactoren. Herkent iemand dit?
  Waar ik niet uitkom is het volgende;
  Als ik tussen de middag twee boterhammen eet, zit ik na 2 uur nog veel te hoog, met 4 eenheden novo.. bij bv een waarde van 13 plus ik dan 2 eenheden bij maar vervolgens daalt het in 1.5 uur tijd bv van 13 naar 3,5!! Komt dit vaker voor zo’n snelle daling?

  Wat kan ik doen? Meer eenheden novo zou je zeggen, maar dan ben ik bang dat op t leerpunt nog sneller daalt naar een hypo.

  – werkt novo vertragend? Ik heb een keer 45 minuten van te voren gespoten, maar het effect was hetzelfde.
  – moet ik helemaal niet bijplussen en rustig afwachten?
  – is halverwege de middag de werking van de lantus al klaar? Normaal spuit ik die om 18.00 uur
  – is die middag zo gevoelig omdat ik zittend werk doe?
  – omdat er veel dynamiek is in het werk? Ik ervaar dat meestal niet als stress maar als flow..

  Ik weet hoe ik met voeding ( en met beweging ) beter kan managen, maar ik wil het in de vingers hebben voor situaties waar ik weinig zeggenschap heb over het voedsel, zoals uitjes, vakanties in de rimboe, waar weinig groenten en vezels zijn…

  Uiteraard ga ik dit ook bespreken met de dbv.

   • Antje

   Hoi Nathan,
   Je hebt je vraag gesteld als reactie op een wat ouder bericht. Je kan je vraag beter als nieuw bericht stellen, dan wordt het door meer mensen gezien. Succes!(Klik op ‘forumoverzicht’, en klik dan op ‘stel een vraag’)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.