Home Forums Bewegen Nu ongeveer 23 jaar Diabetes type 1 – blessure

Nu ongeveer 23 jaar Diabetes type 1 – blessure

Beste forumleden,

Mijn naam is Chris en ik ben 34, bijna 35 jaar oud. Ik heb nu ongeveer 23 jaar Diabetes type 1 en gelukkig geen complicaties, wel een blessure aan mijn achillespeesaanhechting welke soms opspeelt en licht pijnlijk is. Zijn er meer sportende diabetici die dit ervaren hebben?

Verder heb ik geen complicaties en mijn HBA1C’s zijn meestal onder de 33. Natuurlijk drink ik na hypers koffie en soms thee omdat suiker daarin oplost. Ik gebruik ook veel producten met sterke fruitzuren zoals citroen/ limoen (in water uitgeknepen) en soms vlierbessensap en probeer niet te vaak de snackbar in te duiken, wat ik soms moeilijk vind (ben dol op een patatje).

Graag hoor ik van andere sportende Diabetici en het effect welke zij merken na het sporten, zelf heb ik vaak last van tijdelijke verzuring/ spierpijn.

Vriendelijke groeten,

Chris

  • Geen fanatieke sporter, maar wel graag aan het wandelen. Een revalidatiearts wist mij te vertellen dat achillespeesproblemen vaak voorkomen met langere tijd type 1 net als het niet goed meer kunnen strekken van de knie. Er was niets aan te doen. Ik heb 42 jaar type 1 en alleen de laatste vijf jaar goed ingesteld dankzij de FSL.

    • Hoi Yvonne,

      Tijdens de coronacrisis is het sporten er, naast natuurlijk die vervelende blessure, er behoorlijk bij ingekakt. Morgen ga ik weer zwemmen.

      Ik kan mijn knie goed buigen maar als ik dat doe hoor ik wel vaak een knak, vooral na periodes laag zitten. Ik denk dat glucose ook wel wat doet voor de gewrichten, ik probeer nu hypo s te beperken ik ben vooral een hypoman geweest in het verleden denk ik. Veel lage waarden en daarop te veel verder gegaan, ook niet voelen.

      42 jaar is een mijlpaal, ik las ook eens iemand die het 60 jaar had en dat ging prima. Wat ik denk is dat de kleine hypers in het bloed weinig schade doen, als ik lees dat ook bij niet-diabetici hogere waarden in het bloed zitten na het eten van bijvoorbeeld zoetigheid. Het gaat vooral om lange hoge waarden die schade kunnen doen.

      Is de Freestyle libre een fijne sensor? Ik heb zelf de Dexcom G6 en ben er veel mee bezig, misschien iets te veel want hij laat alles zien in een grafiek en begint al te trillen bij 6.7. Bedankt voor je reactie!

  • De FSL bevalt mij uitstekend. Ik zeg vaak:” Was hij er 40 jaar geleden maar geweest.” De nieuwe FSL 2 heeft ook alarmen die je waarschuwen als je te hoog of te laag zit. Die grenswaarden kan je zelf instellen van 3,3 tot 5,6 voor de lage en tussen de 6,7 en 22,2 voor de hoge. Het enige waarmee ik van de gebruiksaanwijzing afwijk, is dat ik hem 24 uur eerder aanbreng dan dat ik hem activeer. Eén uur zou genoeg moeten zijn, maar bij mij niet. Die eerste dag destijds leek nergens op als ik het vergeleek met de meter en ik was zwaar teleurgesteld. Met de tip van dit forum dus bij de volgende sensor de 24 uur toegepast en geen probleem meer. Ik was destijds van plan om 2 weken op en 2 weken af te gaan. Het leek me nogal belastend om continu met je bloedsuikerwaarden bezig te zijn, maar daar was ik snel van genezen. Ik wist dat ik schommelde, maar dat het zo’n zooitje was… Nu hba1c van 44 tot 48, was 80 à 90. Mijn internist was nog nooit zo tevreden geweest.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.