Home Forums Bloedsuikerwaarden Nuchter bloedprikken

 • Rodia1

Nuchter bloedprikken

Hallo Allen,

Nog de beste wensen en goed en vooral gezond 2019 toegewenst.

Even een vraag,

Kom ik zojuist terug van het bloedprikken om de glucose en de cholesterol nuchter te laten prikken, vraagt de assistente of ik nuchter ben, waarop ik zeg, ja dat is zo, en vervolgens vraagt zij heeft U vanaf 22.00 u gisteravond niets meer gegeten of gedronken, nee zei ik ik heb tot 00.00 u nog wel wat gegeten, maar dat is naar mijn mening altijd zo geweest en nu staat inderdaad achter op het formulier die vermelding.

Mijn vraag, is dit veranderd of was dit altijd al zo?

Tenslotte voordat ik geprikt zou worden ben ik al 10 uur nuchter.

Zoals ik mij kan herinneren heb ik dat altijd zo aangehouden, en heb dat ook meteen doorgegeven aan de huisarts.

Overal lees ik namelijk dat je tenminste 8 uur nuchter moet zijn, en nu dus dit.

Is dit bekend, of komt dit bekend voor?

  • Angela

  Beste Rodia,
  Onder een nuchtere bloedafname wordt meestal verstaan dat je op het tijdstip van afname minimaal de afgelopen 8 uur niets hebt gegeten en gedronken hebt.
  Het is bij mij niet bekend dat daar verandering in gekomen is.
  Overigens mag je je ochtend medicatie gerust nemen, meldt dit wel aan de laborant.

  • Rodia1

  Zij vertelde dat ik wel de avondmedicatie mocht innemen, maar niet die in de ochtend, lijkt mij trouwens ook niet verstandig om metformine in te nemen zonder te eten, en al helemaal geen insuline.

  Maar goed ik dacht dus ook dat ik het steeds goed deed, maar goed vanavond dat maar vanaf 22.00 u niets eten, maar blijf het vreemd vinden.

  • hoftor

  Dan heb ik ook een vraag hierover. Mag je echt smorgens voor het prikken niets drinken?
  Ik drink nl wel altijd gewoon een beker zwarte koffie voordat ik naar Groningen ga om te laten prikken. Advies is welkom! Alvast bedankt hiervoor!

  • Rodia1

  Voordat je nuchter geprikt moet worden mag je niets gebruiken en al helemaal geen zwarte koffie is mij verteld geworden, ook geen thee.

  Het enige wat wel mag is water drinken en medicatie gebruiken.

  • hoftor

  Rodia, dan zal ik als ik me moet laten prikken geen koffie meer vooraf drinken!
  ik kan me echt niet herinneren dat hier wat over gezegd is! Bedankt voor je advies! Groetjes van Hoftor

 • Nog een bijkomende vraag ?

  Bij nuchter bloedprikken moet je ook ochtend urine inleveren en ik moet altijd om 5.30 uur plassen dus om 7.00 uur opstaan en om opnieuw te plassen moet ik een paar bekers water om 5.30 drinken.

  Maar is het dan nog wel ochtend urine #dtv

  Het is dus eigenlijk de 2e plas van die ochtend ?

  Groet 6feet10

  • hoftor

  6feet10, daar kan ik je geen antwoord op geven, ik hoef nl nooit urine in te leveren!
  Maar wellicht kan een andere forum lezer jou hier antwoord opgeven! groeten, Hoftor

  • Rodia1

  Als ik ook ochtendurine moet inleveren, tenminste zo doe ik het, dan gebruik ik de 1e urine die ik moet plassen, d.w.z een middenportie zoals geadviseerd wordt.

  Dis in jouw geval # 6feet10 zou ik die van 05.30 u gebruiken want dat is tenslotte je 1e urine in de ochtend, en die bewaar je in het buisje in de koelkast totdat je naar de huisarts of diabetesonderzoeker gaat.

  Zo doet ik dit elk jaar, als ik voor de jaarlijkse controle voor mijn diabetes ga.

  Groet Rodia

 • Nog een ding: ook je tanden poetsen voordat je nuchter gaat bloedprikken kan al invloed hebben op je waarden…. in tandpasta blijkt ook toch wel wat te zitten.
  Fijn, met zo’n ochtendlucht bij t priklab in de stoel.

   • Momo

   Tandenpoetsen mag uiteraard gewoon, behalve als je van plan bent om de tandpasta op te eten ;-)

 • Voor cholesterol hoef je helemaal niet nuchter te zijn. Er is een formule voor als je niet nuchter geprikt bent zeggen ze bij mij in het ziekenenhuis Dus dat doe ik al jaaaaaaren niet meer.
  En voor m’n bloedsuiker prik ik mijzelf gewoon nuchter. Maar ja, ik heb ook al 38 jaar diabetes. Dus dan weet je het allemaal wel.

 • Ter info :

  Nuchter

  Voor meting van alleen het cholesterol hoeft men niet nuchter te zijn. Voor een goed inzicht in de vetstofwisseling worden naast totaal en HDL-cholesterol ook triglyceriden en LDL-cholesterol bepaald, mede om de oorzaken van het verhoogde cholesterol vast te stellen. Voor de bepaling van HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden moet men wel nuchter zijn. Na een maaltijd kan de triglyceridenconcentratie tijdelijk in wisselende mate stijgen. Daarom wordt voor een triglyceridenbepaling bloed afgenomen nadat de men vanaf 22.00 uur de vorige avond niets meer gegeten en gedronken heeft (behalve water).

  Groet 6feet10

  • Rodia1

  Dank voor jullie reacties, beetje laat maar toch.

  Inmiddels allang daar weer geweest , maar dan mij wel aan die regel gehouden vanaf 22.00 u de avond ervoor niets meer eten of drinken ( behalve water )

  Groet Rodia

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.