Home Forums Werken Offshore / zeevaart en diabetes, waarom niet?

Offshore / zeevaart en diabetes, waarom niet?

Ik heb bij een groot bagger/waterbouwkundig bedrijf gewerkt, Van Oord Dredging and Marine Contractors’. Hier werkte ik als hydrografisch surveyor, zeg maar landmeter maar dan op het water. Veel aan boord van schepen, kleine stukjes van de kust (max 20km). Dit kon allemaal zonder papieren voor zeevaart (keuringen en offshore enzo).

Altijd weer ’s avonds aan land dus, maar wel onregelmatige en lange (12-16u) dagen. En gekke tijdstippen om te eten vaak.

Nu was er ook veel ‘offshore’werk, waar je dan 4 weken aan boord van een schip zit, ook verder van de kust. Vaak is op deze schepen zelfs een arts aan boord. De dagen zijn regelmatig (altijd exact 12 uur, en dan staat je aflos klaar). Het eten staat op vaste tijden klaar, en je slaapt op vaste tijden.

Toch mag dit niet als je type 1 hebt. De zeevaartkeuring keurt je meteen af als ze ‘diabetes type 1’ horen. Het verhaal is dat ‘als er iets gebeurt, je niet snel in een ziekenhuis kunt zijn’. Maar goed, dat heeft iedereen als er iets gebeurt. Ikzelf ben in de 19 jaar dat ik diabetes heb nog nooit van m’n stokje gegaan, nooit met spoed in het ziekenhuis beland en voel hypo’s altijd op tijd aankomen.

Ik (en vele ex-collega’s met mij) vinden dit belachelijk. Juist offshore heb je een ongelofelijke regelmaat, wat toch juist goed is voor iemand met diabetes???

Weet iemand of hier nog iets mee gedaan wordt, gaat versoepelen oid in de toekomst? Of wellicht meer individueel wordt bekeken ipv 1 strakke lijn te trekken?

 • Helemaal met je eens (ex)-collega, ik ben ook nog steeds van mening dat wij perfect offshore hadden kunnen werken. Of je nou aan boord om valt of ergens in de rimboe van Afrika of midden Amerika. Ik denk dat je dan aan boord van een schip beter af bent.

  Groeten van die andere Ex-surveyor,
  Peter

  • Anoniem
  • Inactief

  Helaas bij mij ook type 1 geconstateerd, ben bang dat ik ook niet meer mag varen met insuline.
  Het staat tenslotte in de wet.
  Weet niet of onder de kust varen wel geaccepteerd wordt maar zodra ik iets weet zal ik het wel laten horen.

 • Vind dit zo jammer! hoop dat ze er beter naar gaan kijken en eventueel de wet aanpassen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.