Home Forums Voeding Omgaan met alcohol

Omgaan met alcohol

Hallo,
Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik steeds meer alcohol ga drinken, en nu is mijn vraag: hoe kun je je bloedsuiker zo goed mogelijk onder controle houden? Want dat lukt me nog niet echt.
Mvg

 • Info op Dvn.nl

  Alcohol en diabetes: waar moet je op letten?

  https://www.dvn.nl/leven-met-diabetes/voeding/alcohol

 • Dit snap ik niet:

  “Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik steeds meer alcohol ga drinken”

  Leg eens uit, ik zie het verband niet.

   • Momo

   Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Mark sinds kort ouder is dan 18. Maar dat is een gokje :-)

 • gewoon geen alcohol drinken

  • BertR

  Als jouw geboortedatum klopt, dan ben je nu 15 jaar. Dat is knap jong om al “steeds meer”alcohol te gaan drinken.
  Als dat ook nog eens bier zou zijn, dan is het regeluren van de glucose vrijwel niet te doen.
  Mijn broer was ook een diabeet die overal lak aan had. Werd dus niet oud en dat lijkt mij geen best vooruitzicht.
  Mijn advies is dan ook: stop er mee.

  Groet,

  Bert

  • Als de woonplaats ook klopt, begrijp ik de situatie ineens een stuk beter. Keten spelen vaak een belangrijke rol in het sociale leven en alcohol is daar een vanzelfsprekend onderdeel van. Daar kun je over oordelen, maar dat verandert niets aan de situatie.

 • “Steeds meer alcohol”…….WAAROM?
  Omdat het mag?
  Omdat het stoer is?
  Omdat het hoort?
  Omdat je dan alleen maar gezellig kan zijn?
  Omdat je het dan alleen maar gezellig kan hebben?

  Nee, ga eerst maar eens bij jezelf ten rade waarom dat “steeds meer” nodig is.
  De grens “te (veel)” komt dan ook steeds dichterbij en dat is voor niemand goed, diabetes of niet.

 • Ik begrijp jullie reacties, maar met dit onvriendelijke ontvangst helpen we de vraagsteller niet verder. Stoppen met alcohol is het verstandigst, helemaal voor een 15-jarige. Dat is ook mijn eerste advies. Maar de realiteit is dat er ook veel diabeten zijn die wel alcohol drinken. Natuurlijk houden die niet allemaal hun bloedsuiker onder controle, maar sommigen wel. Die kunnen misschien tips geven. Hier op dit forum is die ervaring blijkbaar niet aanwezig.
  De meeste forumleden zijn geen jongeren meer. Ik zou adviseren om via Stichting ééndiabetes (https://eendiabetes.nl/) of een Facebookgroep voor jongeren ervaringen uit te wisselen.

  • Sang

  Wat een heerlijk genuanceerde reacties allemaal weer. Beste Mark, je bewoording is niet helemaal handig, maar ik neem aan dat je het wat minder radicaal bedoelt dan het er staat.

  Alcohol heeft invloed op je bloedsuiker, maar ook op je vermogen om een hyper en hypo te voelen. Experimenteer hiermee door een biertje of twee te drinken en dan te kijken wat je bloedsuiker doet. Zelfs tot 3 uur na het drinken. Geen diabeet is hetzelfde, en jij moet erachter komen hoe jouw lichaam op alcohol reageert. Doe dit ontdekken niet tijdens een avondje lamzuipen. Ontdekken doe je rustig aan.

  Het mag duidelijk zijn dat je bloedsuiker weer anders reageert op een simpel pilsje dan op een zoet mixdrankje. Ik vermijd mixdrankjes omdat tegen die suikers niet op te spuiten is. Daarnaast zorgt veel actieve insuline in je lichaam gecombineerd met dansen, dat je bloedsuiker heftige dingen kan gaan doen. Met name te laag gaan is dan op kort termijn gevaarlijk.

  Voor niemand is all-in lavelose zuipen gezond, maar als diabeet jezelf alcohol ontzeggen is nergens voor nodig. De waarheid ligt ergens in het midden. Zorg dat je je bloedsuiker zo veel mogelijk onder controle hebt voor de rest van de tijd, en ga verder verantwoord om met alcohol, dan loopt het allemaal wel los.

  Sander

   • Momo

   @Sanq Bedankt voor je fijne, rustige en wél genuanceerde mening. Prettig om ook de andere kant te belichten en niet alleen maar zonder verdere toelichting ‘Alcohol is slecht voor je’ of ‘Gewoon mee stoppen’ te roepen.

  • Ben42

  Zie ook :

  Hoeveel suiker zit er in bier?

  Je ziet dat er grote verschillen zitten in zowel de hoeveelheid alcohol in een biertje, als de hoeveelheid suiker in bier. **) Ik begin even bij bier omdat dat (in Nederland/Belgie) het meest gebruikte alcoholische product is. Naast de Alcohol, heeft ook de suiker een flink effect op de bloedsuikers. En mijn ervaring is dat de alcohol veel eerder effect heeft dan de suikers in het bier. (Eerst bloedsuiker omlaag, laat in de nacht dan flink omhoog).
  Kijkend naar de lijst schrik ik zelfs even van de hoeveelheid suiker in Radler. Oeps daarom vond ik Radler wel lekker. (Niet meer al te veel doen dus).

  Voor wijn heb ik wel eens van diabeten gehoord dat ze twee glazen wijn en dan een glas cola (gewone) drinken. Om het effect van alcohol op de bloedsuikers wat te compenseren.

  Drink je alcohol in een sociale situatie, b.v. op een dansfeest, dan beweeg je ook nog eens flink.
  Drink je alcohol op b.v. een verjaardagsfeestje, dan eet je daarnaast ook nog. Dat kan van flink vet met weinig suiker zijn, tot weinig vel en veel suiker.

  Alcohol is slechts een van de componenten, zoals met andere componenten zul je ook rekening met de alcohol moeten houden. Zo zal een bourgondische maaltijd met twee biertjes, de biertjes relatief weinig effect hebben. Maar op een dance feest kan het effect van alcohol bovenop het effect van bewegen komen.

  Niet helemaal nuchter zijn heeft een aantal dezelfde effecten als een hypo heeft. Het wordt dus lastiger om een hypo te herkennen. Zo heb ik wel eens een hypo laat herkend om dat ik lichtelijk aangeschoten was. Ik herkende de hypo ten onrechte als een lichte ‘dronkenschap’. Pas later bij het meten dacht ik Oeps.

  Omdat iedereen anders op alcohol reageert, zal iedereen voor zichzelf moeten leren hoe met alcohol om te gaan. Dat is voor iedereen zo, maar voor diabeten een heel klein beetje extra omdat ze ook nog in staat moeten zijn een hypo te herkennen en ondervangen.

  Leer dus eerst met alcohol om te gaan, drink in het begin niet meer dan twee consumpties en kijk hoe je lichaam hier mee omgaat. ***)

  Ben

  **)
  Naast bier zijn er natuurlijk nog vele andere alcohol houdende dranken. De echt zoete dranken als likeuren zou ik zowiezo alleen in extreem kleine hoeveelheden drinken omdat daar extreem veel suiker in zit. Niet de alcohol, maar de suiker is daar het grootste probleem.

  ***)
  Zelf dronk ik vroeger graag ‘zoete’ Belgische biertjes en dan 2 of 3 op een avond. Ondertussen heb ik geleerd dat de hoeveelheid suiker in deze biertjes niet goed is voor mijn bloedsuikers. Nu drink ik nog wel een belgisch biertje, maar geen 3 meer. (En die Radler, daar zal ik met in de toekomst ook mee inhouden :-)

  • Jasper

  Hoi Mark
  Los van of het nu verstandig is te drinken of niet.
  Ik ben ook jong geweest en heb domme dingen gedaan (en doe nog steeds domme dingen…)

  Mijn gebruikers ervaring:

  Dit is globaal en ik moet mijn suikers blijven controleren tijdens een avondje (leve de FSL)

  Voor biertjes werkt bij mij per biertje, dat wil zeggen gewone biertjes per flesje, 1 eenheid snelwerkende insuline bijspuiten.
  Bij andere biertjes met dit lekkere weer, zoals corona of desperado’s heb ik 1,5 eenheid nodig per biertje.
  Speciaal bier krijg ik niet onder de knie, (westmalle, leffe, duvel etc) veel te zoet.
  Wat echter het makkelijkst werkt is droge witte wijn dan hoef ik over het algemeen niks bij te spuiten.
  Ik merk weinig van de bloedsuiker verlagende invloed die alcohol na verloop van tijd moet hebben, maar dat is uiteraard iets om voor op te letten.
  Deze hoeveelheid insuline werkt bij mij, maar het is uiteraard voor iedereen verschillend hoe gevoelig je er voor bent.

 • Weet jij maar bovenal je vrienden/familie het verschil tussen dronken/laveloos/hypo’s en hoe dan te moeten handelen

  Zonder alcohol lijkt een zware hypo ook wel op dronkenschap en kunnen (levens)gevaarlijke situaties ontstaan na alcohol gebruik als je vrienden denken laat hem zijn roes maar uitslapen !!

  Zoals met alles geniet met mate en ja ik ben ook (ooit jong geweest) en dronken geweest en moest naderhand dealen met paniek bij vrienden/familie die radeloos waren.

  Groet 6feet10 🍻 #metmate 😀🤔

 • “Ongenuanceerde reactie’s allemaal…….” plus de rest die zich hier achter scharen;
  Hoezo? Als iemand op 15 jarige leeftijd(!!) al begint met “steeds meer alcohol” mag daar best eens wat tegen gezegd worden; zijn directe omgeving lukt dat niet/dringt niet tot hem door oid.
  En dat geitenwollen sokken gedoe werkt niet altijd! Er wordt maar gedaan alsof het heel normaal is, je een coma zuipen als je 12 bent tegenwoordig; hou DAAR eens mee op!

  15 jaar he?!! Hebben jullie dat wel goed gelezen??
  Dus als iemand zegt: “omdat je denkt dat je dan stoer bent?” is ECHT niet het ergste wat hem in zijn leven (zoals zijn leven op dit moment lijkt te gaan!!) zal overkomen. DAAR loopt hij geen trauma’s van op en kan hem hooguit wakker schudden.

 • Hoi!
  Fijn die reacties met mening.
  Ik drink ook graag bier maar kan er steeds slechter tegen, of dit door de recente diabetes of de leeftijd 30 komt, geen idee ;)
  Ik spuit NIET bij voor bier omdat ik merk dat de koolhydraten misschien wel verhogen, maar de alcohol mijn suiker verlaagd. Ik drink IPA, ietsje meer alcohol dan normaal bier, niet zo zoet. Voor het slapen even checken hoe je zit en als het kan tijdens het drinken ook wat kleins eten zoals pinda’s.
  Ik drink zelden mix drank maar liever met gintonic neem ik normale tonic ipv light, omdat ik hierin bang ben dat mijn suiker te zeer daalt door alcohol en dansen. Gaat tot nu toe goed! Ik drink dan niet meer dan 2 overigens.
  Pure alcohol of witte wijn doe ik alleen als ik er goed bij eet.
  Veel plezier met drinken :D

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.