Home Forums Hulpmiddelen Omnipod ervaringen

Omnipod ervaringen

Hallo allemaal,
Ik ben sinds vorige week op proef overgestapt van een pomp met infuusslang naar de dash omnipod. Ik heb hier vooral voor gekozen omdat ik al sinds mijn 16de infuussets prik in mijn buik en graag een systeem wilde waarbij ik ook op andere plekken kon prikken (ik ben nu 40 jaar!). De eerste paar dagen beviel de omnipod goed. Echter de tweede pod (op de arm) ging na een dag lekken, waardoor ik hem moest wisselen. Vandaag (na 2 dagen) opeens hoge suikers en een insulinegeur, verder niets te zien aan de pod. Na het verwisselen van de Pod daalde de bloedsuiker snel, dus kennelijk toch een lekkage. De pod had ik nu op mijn been geplakt. Mijn vraag is nu of andere gebruikers deze lekkages ook herkennen. Is het normaal dat dit zo vaak gebeurt? Is het zo dat er overeenkomst is tussen de plaats van de omnipod (been, arm, buik) en een hogere kans op lekken? Ik hoor graag van jullie. Groetjes Eva

 • Dag Eva,

  De pomp kan inderdaad lekken. Een tip is om voor het aanbrengen speciale huidlijm (ben de naam kwijt) aan te smeren en de pomp aan de voorzijde aan te drukken, zodat deze er optimaal in schiet. Over het algemeen gebeurt het dan niet heel vaak meer maar het kan zeker voor komen. Succes

  • Heel fijn! Dank voor de tip. Ik ga op onderzoek uit!

 • Waarom heb je niet voor een nieuwer systeem gekozen? Bewuste keuze ?

  • Hallo Voetbal18,
   Zeker bewust. Ik heb een tijd gebruik gemaakt van een zgn Closed Loop systeem en zelfs een tijd een kunstmatige alvleesklier geprobeerd en ik weet nu dat beide systemen pertinent niets voor mij zijn. Ik ga het daarom met de PODs proberen :-)

  • An1963

  Hallo Eva,
  Als ik het goed begrijp gaat het niet om loslaten van de pleister, maar om lekken langs de canule. Ik heb dat ook regelmatig op de laatste dag van de pod. Het schijnt te komen doordat het weefsel rondom de canule vastgroeit en door beweging weer loslaat. Daardoor ontstaat ruimte tussen canule en weefsel zodat er vervolgens insuline via deze tussenruimte naar buiten lekt. Ze noemen dit “Tunneling”. Zo krijg je te weinig insuline binnen.
  Als het je overkomt meteen vervangen en gewoon Insulet bellen dan sturen ze je een nieuwe pod om je voorraad aan te vullen.
  Mocht het je heel vaak overkomen op de laatste dag, dan kan je dvk voorschrijven dat je meer pods per kwartaal krijgt.
  Het is zeker lastig, maar voor mij weegt dit niet op tegen het gedoe met de insulinepen òf het ongemak van pompen met slangetjes e.d.
  Qua plek moet je gewoon even uitproberen. Mij bevalt bovenbenen of bovenbuik het best. Op mijn armen stoot ik er te vaak tegenaan en laten ze bij mij heel snel los.
  Succes!!!

  • Hallo An,
   Dank je wel voor je reactie. Ik heb inmiddels contact gelegd met Insulet en een nummer gekregen dat ik kan bellen om lekkende pods te melden en vergoed te krijgen, dus dat is fijn. Wat betreft je uitleg denk ik inderdaad dat het gaat om het zgn Tunneling. Bedankt voor je uitleg, heel helder! Ik zal in ieder geval wat gaan experimenteren met de plekken.

  • George

  ik heb ook het probleem dat ik regelmatig tegen een pod aan stoot en er dan lekkage kan optreden, heb zelfs wel eens dat de gehele canule er uit wipt en je een nieuwe pod moet plaatsen. Ik gebruik hiervoor “3M TEGADERM FILM 10X12CM TRANSPARANT”. Deze krijg ik gewoon vergoed via de diabetes verpleegkundige. het is ideaal om deze over de pod of sensor te plakken. Ik kan niet meer zonder… Succes met de tip

  • Dank je wel George, ik ga het zeker proberen!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.