Home Forums Oproepen Onderzoek effect van type 2 diabetes op de ademhaling

Onderzoek effect van type 2 diabetes op de ademhaling

Recent hebben wij een studie opgestart waarbij wij de effecten van diabetes mellitus type 2 op de ademhaling onderzoeken. Ingegeven door het feit dat patiënten met diabetes meer kans lopen op een ernstiger beloop van een COVID-19 infectie.

De hypothese is dat er sprake is van een negatief effect van langdurig verhoogde insulinespiegels op de gevoeligheid van de zuurstofsensor in het glomuslichaampje. Hierdoor is mogelijk de reactie van het lichaam op een verlaagde zuurstofspanning in het bloed veranderd.

Wij willen de effecten van insuline onderzoeken op de reactie van de ademhaling op hypoxie. Hiervoor dienen wij insuline en glucose toe aan zowel gezonde vrijwilligers als vrijwilligers met diabetes en meten wij de ademhaling wanneer wij de zuurstofspanning in het bloed verlagen.

Hiervoor zijn wij op zoek naar vrijwilligers met diabetes mellitus type 2 die hiervoor alleen orale medicatie gebruiken. Het onderzoek duurt ongeveer 6 uur en hiervoor wordt een vergoeding van 150 euro uitgekeerd. Het onderzoek loopt en er zijn 2 vrijwilligers met diabetes geïncludeerd en 3 gezonde vrijwilligers. De onderzoeken zijn zonder complicaties verlopen en worden door de proefpersonen niet als belastend ervaren.

Gezonde vrijwilligers hebben zich reeds voldoende aangemeld maar wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers met diabetes mellitus type 2 welke niet insulineafhankelijk zijn. Zou u ons hiermee willen helpen? U kunt contact opnemen middels het onderstaande emailadres voor aanvullende informatie:

P.Simons@lumc.nl

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.