Home Forums Ouder van een kind Onderzoekje erfelijkheid diabetes type 1 fabel of niet

 • m@rtin

Onderzoekje erfelijkheid diabetes type 1 fabel of niet

Wat mij opvalt is dat er veel gevallen zijn van ouders die zelf diabetes type 1 hebben, vaak de kinderen dit ook krijgen? Ondanks dat daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Graag zou ik reacties zien van van de forumleden of dit in hun geval ook zo is. Ben je een ouder en heeft je kind wel of geen diabetes? Of heb jij wel diabetes en je ouders niet? Ik ben benieuwd. Onze zoon heeft diabetes en ik hoop ook eens opa te worden, maar de gedachte dat het diabetes zou krijgen doet mij al de maag omdraaien. Onze zoon kreeg het op zijn vijfde en is nu volwassen. Wij hebben geen van beide diabetes.
Groet,
m@rtin

 • Hoi @m@rtin

  #info

  Kans op diabetes type 1

  Als broer of zus het heeft: 1-8 procent
  Als vader of moeder het heeft: 1-4 procent
  Als beide ouders het hebben: 20-40 procent
  Als neef of nicht het heeft: 1-2 procent
  Als eeneiige tweelingboer of -zus het heeft: 23-50 procent

  Deze cijfers zijn overgenomen van www erfelijkheid nl

  Groet 6feet10

  • m@rtin

  1 tot 4 procent als vader of moeder het heeft is de kans erg klein . sinds mijn zoon het op zijn 5e kreeg en nu volwassen is volg ik altijd het nieuws over diabetes via bladen nieuws en forums wat mij opvalt is dat er toch vaak ouders zijn waarvan de kinderen het ook krijgen soms zelf meerdere in een gezin . of zou dit zo zijn omdat dit toevallig in het nieuws komt en de gevallen waar dat niet zo is je daar niets van hoort? ben wel benieuwd naar de reakties
  groet
  m@rtin

  • Ben42

  De statistieken van 6feet10 zijn gebaseerd op een grote populatie, waarbij er naar groepsstatistieken wordt gekeken. Er zijn ook gevallen waarbij de kans van het krijgen van diabetes veel kleiner is en weer anderen waarbij dit groter is. Zo zijn er ouderparen, als die 100 kinderen zouden krijgen, veel meer van deze kinderen diabetes zouden krijgen dan volgens deze statistieken. Dus individueel zijn de genoemde percentages misschien niet geldig.

  Nu zijn er weinig ouderparen met 100 kinderen, daarom zullen we over het algemeen af moeten gaan op de statistieken die voor een grote populatie gelden. In de toekomst is het niet onwaarschijnlijk dat door het combineren van meer gegevens het mogelijk wordt dat de kans op diabetes per ouderpaar kan worden vastgesteld.

  Binnen dit forum is ook niet iedere groep evenredig vertegenwoordigd. Waardoor er een vertekend beeld zou kunnen ontstaan.

  Ben

 • bij mij in de familie, neven en nichten, opa’s en oma’s enz enz heeft niemand het en ik heb type1

  • Momo

  Ik heb zelf type 1 en ik heb twee tantes (van mijn vaders kant) met type 1.
  Mijn vader heeft type 2.

 • Een zuster van mijn grootvader en ik met type 1, verder niemand.

  • Leanne

  Ik onze familie lijkt het alsof diabetes steeds een generatie overslaat. De opa van mijn moeder had type 1 diabetes. Mijn moeder heeft type 1 diabetes ( haar zussen niet.) Ik heb zelf geen diabetes, maar mijn dochter(2), heeft wel diabetes.
  Hoe dat kan? Geen idee! Maar voor mij staat vast, als het in de familie zit, is de kans groot dat het hoe dan ook doorgeven wordt.

  Groetjes Leanne

 • Zowel aan vaders- als moeders kant veel type 2. Ik ben de enige met type 1.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.