Onrecht in de supermarkt (waarom afstand houden soms moeilijk is)

Directeur DVN:

Olof King is directeur van Diabetesvereniging Nederland.

Een goede belangenbehartiger kiest een passende strategie en zorgt er voor om niet te emotioneel betrokken te zijn. Dat gaat de mensen van DVN meestal goed af, maar met een vraag van een 16-jarige jongen bleek dat lastig.

Sommige collega’s die zelf diabetes hebben, identificeerden zich volledig met de jongen

Hij werkte bij een supermarkt en kreeg op een dag een stevige hypo. Hij meldde zijn teamleider dat hij even wilde bijkomen in de kantine, maar kreeg geen begrip. Integendeel, de teamleider sommeerde hem om onmiddellijk verder te werken. Natuurlijk kon hij daar geen gehoor aan geven, en toen hij zich na een kwartier beter voelde en weer aan de slag wilde, leek er een heus arbeidsconflict te zijn ontstaan. De werkgever eiste dat de jongen de verspilde tijd zou compenseren.

Onwetendheid?
Toen we deze kwestie binnen DVN bespraken, was de verontwaardiging groot. Sommige collega’s die zelf diabetes hebben, identificeerden zich volledig met de jongen: ‘Wat moet die zich verschrikkelijk rot hebben gevoeld’. Ikzelf, vader van drie tieners, voelde de pijn van een ouder waarvan het kind onrecht wordt aangedaan. Deze werkgever moet aan de schandpaal, zo vonden we allemaal. Welke krant gaan we bellen? Maar al snel nam het gezonde verstand het weer over, en werden de goede vragen gesteld. Wil de jongen daar blijven werken? Handelde de werkgever uit onwetendheid, en moeten we dan hem dan maar een basiscursus diabetes aanbieden?

Uiteindelijk is het allemaal in orde gekomen. De werkgever bood zijn excuses aan en de jongen is weer lekker aan het werk. Daar waren deze keer geen krantenkoppen voor nodig…

  • Helaas geldt dit niet voor allen werkgevers.
    Wat een reden soms ook is, gezondheid moet bovenaan staan en mag geen reden zijn voor een arbeidsconflict!

    • SimonW

    Vraag hierbij is ook wat de jongen communiceerde over zijn hypo op dat moment. En of dit misschien makkelijker gemaakt kan worden. Wist de werkgever dat hij diabetes heeft? Enfin, heel vervelend om mee te maken!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.