Home Forums Werken Onregelmatige diensten en diabetes

Onregelmatige diensten en diabetes

Ik wil graag een opleiding doen voor verpleegkundige maar vraag me af of dit wel kan met mijn diabetes in verband met onregelmatige diensten.

  • GeaDVN

  Mensen met diabetes kunnen prima op onregelmatige tijden werken. Het is wel belangrijk dat je goed in staat bent om je bloedglucosewaarden zelf te controleren en te managen. In het begin zal je goed moeten kijken hoe je lichaam reageert zodat je daar weer op kan bijsturen. 

  • marit

  Ik zou het als ik jou was ook even met je dvk bespreken. Ik heb jaren in de verzorging gewerkt met onregelmatige diensten. Het is wel belangrijk dat je je diabetes goed regelt en er serieus mee omgaat. Patienten zijn afhankelijk van je.

  • Carmen

  Ik was 13 toen ik DM type 1 kreeg, zat in de brugklas van de MAVO.
  Uit mijn beroepstest kwam uit dat mij voorkeur naar een beroep in de zorg ging, en daar was ik zelf eigenlijk ook al over uit.
  Maar mijn omgeving raadde het me af, wat mij eigenlijk alleen maar stimuleerde om het juist wel te doen.
  Inmiddels ben ik 44 jaar en heb altijd alleen maar in de zorg gewerkt.
  Eerst als verzorgende in een verzorgingshuis, daarna als ziekenverzorgende in een verpleeghuis, toen als assistent begeleider op een woonvorm, en nu als verzorgende IG in de thuiszorg.
  Het is me altijd gelukt om mijn diabetes te combineren met mijn beroep. Zowel ik, als de patiënten/cliënten hebben er geen negatieve gevolgen van ondervonden.
  Het is wel zo, wat hierboven ook al aangegeven wordt, je moet goed zijn in de zelfmanagement van je diabetes.
  Dat is nu gelukkig iets makkelijker dan in mijn “jeugdjaren” toen er nog geen sprake was van een insuline pomp.
  Mede dankzij de pomp is het nu zelfs gemakkelijker om onregelmatige diensten te draaien.
  Natuurlijk kom je in de zorg wel eens onvoorziene situaties tegen en moet je handelen. Als je dan een dreigende hypo hebt, is dat natuurlijk niet zo handig. Maar ik moet zeggen, ik neem dan 4 dextro, die ik altijd bij me heb, en dan kan ik er weer tegenaan.
  Ik ben er nu zelfs over aan het nadenken om de opleiding verpleegkundige te gaan doen.
  Ik zeg: succes met het maken van je keuze, maar laat je niet leiden door je diabetes.

  • CA53

  Ik werk als steward in de luchtvaart. Ik heb DM 1. Onregelmatige diensten, nachtvluchten en zelfs tijdsverschillen gaan mij goed af. Als dit je passie is, dan moet je het volgen. Hou jezelf goed in de gaten, monitor jezelf en geef jezelf in je vrije tijd voldoende rust. Succes!

  • nafje

  Ik ben inmiddels al een aantal jaren als verpleegkundige aan het werk. Ook in mijn omgeving raadde mensen mij dit af. Maar Door insulinepomp kan ik goed functioneren op de werkvloer doordat ik hypo’s kan voorkomen Door mijn pomp voor een aantal uren anders in te stellen. Collega’s vragen mij ook vaak of ik wel onregelmatig kan werken waarop ik simpel antwoord ja daarvoor heb ik een pomp. Het was voor mij in het begin goed afstemmen met diabetesverpleegkundige en daarnaast is het in het begin gewoon even uit proberen Hoe je reageerd op wisselende diensten.

  • Anoniem
  • Inactief

  Toen ik onregelmatige diensten ging werken, ben ik snel op een pomp over gegaan. Ik heb gewoon veel minder insuline nodig als ik slaap. En met afwisselend overdag en ’s nachts slapen kan ik met mijn pomp precies de basale hoeveelheid insuline aanpassen! Succes met je keuzes, enne… laat je niet remmen door je diabetes!

 • Ik ben nu zelf alweer een jaar werkzaam als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik werk onregelmatig en dus ook nachtdiensten. In het begin was het lastig om dit te combineren. Eigenlijk heb ik tijdens mijn werk vrijwel geen last van mijn suikers. Voornamelijk aan het einde van mijn diensten wil ik nog wel eens in een hypo schieten. Wat ik gedaan heb zijn 3 verschillende basaalstanden in mijn insulinepomp. Hierdoor kan ik beter mijn hypo’s opvangen.

  Ik zou me zeker niet tegen laten houden om verpleegkunde te gaan doen. Het is wel belangrijk, zoals bovenstaande ook al benoemd hebben, dat je je suikers goed kunt regelen.

  Succes met je opleiding!

 • Ik ben al 10 jaar diabeet en al 7.5 jaar zzper in de beveiliging. Met mijn Diabetesverpleegkundige hebben we 2 profielen aangemaakt: 1 dagdienst en 2 nachtdienst. Dus dat gaat goed. Succes met je opleiding en ga er voor! Groet Ben

 • Ik vaar al een aantal zomers op een groot zeilschip overall in Europa. Aan boord lopen we wachten van 4 uur op 8 uur af. Dit klinkt natuurlijk heel regelmatig, maar het gebeurt regelmatig dat je tijdens je wacht toch aan dek word geroepen voor zeil wissels etc. Dit betekend dat je toch vaak weinig slaap hebt (een nacht van 4 uur slaap is voor ons lang) of op andere tijden eet. Voor mij werkt het door meer te prikken dan normaal en vaker wat te spuiten (en dan vaak kleine hoeveelheden). Ook de rest van de bemanning weet dat ik diabetes heb en snappen dat ik af en toe wat moet eten :). En dit zal met onregelmatige diensten tijdens het werk niet anders zijn. Veel prikken (zeker in het begin) en als de collega’s weten wat er aan de hand is komt het allemaal wel goed. Als je het zelf maar wilt!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.