Home Forums Bloedsuikerwaarden Onverklaarbare ochtendhypers

Onverklaarbare ochtendhypers

Ik heb al van kinds af aan diabetes type 1 en ben redelijk wat gewend. Toch heb ik de laatste weken een paar keer een opmerkelijk hoge waarde (tussen de 17 en 21) gemeten in de ochtend.
Afgelopen nacht voelde ik wat spanning rond één uur (twee uur na het nemen van de kleine nachtdosering), ik meette 3.8 – dit voel ik normaliter niet maar nam voor de zekerheid 2 dextro’s. Een uur later (ca 2uur) meette ik 5.0 wat me veilig de nacht in voelde gaan. Rond 10 uur s ochtends meette ik voor de zekerheid weer en had ik een bloedglucose van 17.8!!! Terwijl ik tussendoor niks meer gegeten of gedronken had. Een paar weken eerder heb ik een soortgelijke situatie gehad. Als diabetes-1 patiënt zou het ‘honeymoon-effect’ waarbij toch glucose aangemaakt wordt bij een hypo al lang over moeten zijn. Ook heb ik ervaringen met hypo’s in de nacht die zichzelf zeker niet opgelost hebben en me bijna fataal zijn geworden.
Daarom vraag ik me af hoe deze hoge ochtendwaardes zijn ontstaan. Had ik toch een nachtelijke hypo waar mijn lichaam/alvleesklier dit keer wel op gereageerd heeft en waardoor de hyper is ontstaan? En wat maakt dan het verschil dat mijn lichaam dat de ene keer wel en de andere keer niet doet?

Btw ik heb ook onder dergelijke omstandigheden – dus na een ochtendhypo na vermoedelijke nachthypo – mijn hbac1 waarde laten meten, heeft dit nog een invloed op de uitslag en moet ik dit melden?

  • Jasper

  Hoi Diabetes1Patient,

  Dit lijkt me zoals je het beschrijft het Somogyi effect (google ze :-),
  maar het kan ook het dageraad fenomeen (dawn fenomeen) zijn.

  6feet10 legt het onderaan DIT topic uit
  Linkje naar uitleg op eendiabetes: https://eendiabetes.nl/2016/12/14/het-dageraad-fenomeen/

  • Ik ben er bijna 100% zeker van dat dit het somogoyi effect is.
   Zit jij toevallig op iets van een FSL of CGM?

 • Dank voor de reacties. @stuggesjoerd; nee ik gebruik geen FSL of CGM.

  Ik denk inderdaad ook dat het het somogoyi-effect is – dank voor de juiste terminologie ;) Wat ik alleen, ook na het bekijken van de link, niet zo goed begrijp is waarom het de ene keer wel optreedt en de andere keer niet. Weet iemand welke factoren er van invloed kunnen zijn op het feit of je lichaam wel of niet snachts een hypo ‘opvangt’?

   • Jasper

   Nee dat weet ik niet echt, behalve dan dat een avondje doorzakken (aardig wat biertjes oid) de boel goed in de war kan schoppen. Maar ja af en toe een beetje plezier maken moet ook kunnen :-)

  • Ik denk inderdaad ook dat het het somogoyi-effect is – dank voor de juiste terminologie ;) Wat ik alleen, ook na het bekijken van de link, niet zo goed begrijp is waarom het de ene keer wel optreedt en de andere keer niet. Weet iemand welke factoren er van invloed kunnen zijn op het feit of je lichaam wel of niet snachts een hypo ‘opvangt’?

   Als ik het goed begrepen heb, heeft dit te maken met je adrenaline.
   Des te vaker je in een hypo zit, dus te minder snel zal je lichaam “proberen” je uit deze hypo te halen.

   Dit verklaart waarom je dus niet altijd te hoog opstaat. In principe zal dit dan dus betekenen dat je lichaam al teveel gewend is aan de hypo-omstandigheden. Je hersenen beschouwt het als de normale stand. Dit is een punt van aandacht!

   (Ikzelf heb hier ook nog steeds met enige mate last van)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.