Home Forums Vakantie Onwel door hypo eerste avond

Onwel door hypo eerste avond

Mijn eerste vakantie sinds ik de diagnose kreeg in februari van dit jaar. De eerste nacht is vreselijk verlopen. Bij het slapengaan daalde mijn suiker van 10.1 naar 4.4 en verder tot uiteindelijk 2.7. Ik had limonade voorhanden maar deze bleek suikervrij. Het lukte mij niet meer zelf uit de hypo te komen (ik raakte weg) en tot overmaat van ramp lukte het mijn naasten niet om de glucoson neusspray te gebruiken. Er is gelukkig medische hulp gehaald en ik heb een infuus gekregen. Daarna was ik behoorlijk beroerd: zowel van boven als van onder liep ik helemaal leeg.

Ik voel me schuldig wat heb ik nu verkeerd gedaan? Wellicht is de reis geweest (het was de eerste nacht) ander eten en vermoeidheid waardoor de insuline insloeg als een bom en wellicht niet in verhouding tot wat ik heb gegeten. Is er iemand met deze ervaring? Ga je ook overgeven van een zware hypo?

Ik hoor het graag. Ik maak mijn vakantie af want ik laat de diabetes mijn leven niet beheersen. Ik ben een beetje angstig voor de insuline (ik gebruik novarapid en tresiba voor de nacht). Ik wil heel graag van de novarapid af omdat ik zo snel reageer op deze insuline.

 • Heel vervelend voor je en voor je omgeving. Ja, dit kan heel goed verklaard worden door de dingen die je noemt. Vooral veel beweging overdag werkt ‘s-nachts nog door in lagere waarden. Ik weet niet of je ook in een warmere omgeving verkeert? Dan werkt meestal de insuline efficiënter en zelf kan ik behoorlijk minderen met de langwerkende. Maar dat is een kwestie van uitproberen en meten. Heb je wel een FSL?

  Ga ook nog eens oefenen met de neusspray en zorg op meerdere plekken voor snelle glucose: op het nachtkastje, in je handtas en eventueel in de strandtas.

  Je kan bij de novarapid eens proberen te spelen met de tijd tussen spuiten en eten. Stem dit wel eerst af met je behandelaar. Als ik zelf bijv. al op 4 of 5 zit voor de maaltijd, eet ik eerst en spuit halverwege of daarna. Risico bij erna is wel dat ik het compleet vergeet. Goh, hoe kom ik toch aan die 12 ineens. Hopelijk pakt de vakantie verder goed uit en probeer te genieten.

 • Hoi Denise,

  Heel vervelend zo een heftige hypo!
  Ik had laatst ook een heftige, de ergste die ik me kan herinneren van de laatste 40 jaar diabetes. Bij mij had het wel een duidelijke reden.. niet opletten en per ongeluk 2x corrigeren tijdens een feestje (er was alcohol in het spel…)

  Ik wil je even op het hart drukken dat je jezelf hier in mijn ogen niet schuldig voor hoeft te voelen, het is heel vervelend maar niet je schuld, je bloedsuiker goed houden kan onvoorspelbaar uitpakken in ongewone situaties.

  Probeer weer lekker de draad op te pakken en van je vakantie te genieten zo ik zeggen.

  • Ben55

  Hoi Denise,

  Zo’n zware hypo heb ik gelukkig nog nooit gehad. Heb er wel een aantal gehad waar ik behoorlijk onwel van ben geweest, maar niet weggeraakt.
  Maar er zijn ook glucose-injecties, dat zou voor je naasten makkelijker moeten zijn om je dan te helpen.
  Sterkte!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.