Home Forums Nieuw met diabetes Ook DM2 mogelijk onder officiële waardes?

Ook DM2 mogelijk onder officiële waardes?

Hoi, ik ben een vrouw van 42 en ik heb misschien een beetje een rare vraag.
Je hoort altijd dat elk lichaam anders werkt en dat labwaardes voor het gros van de mensen gelden maar dat soms iets er onder of boven, afhankelijk van waar je naar kijkt toch klachten kunnen geven terwijl je dat qua labwaardes niet zou verwachten.

Nou heb ik al geruime tijd tussen ongeveer 14.00 en 20.00 uur veel last van dorst en ik merk dat ik al sinds de herfst wat moeier ben.
1,5 maand geleden is voor iets anders bloed geprikt en dat was volgens de assistente allemaal normaal.

Nou las ik op de site dokter.nl dat je altijd zelf een aantal dagen een dagcurve bij kunt houden om te kijken of je toch niet ergens te hoog uit komt. Nou komt ik gelukkig nooit boven de 7.0 en 11.0 uit dus dat stelt me gerust al maar toch vraag ik me af of mijn klachten misschien toch verband kunnen houden met DM2 en ik misschien net wat gevoeliger ben. Deze waardes zijn van vrijdag/zaterdag/zondag en is nuchter/2 uur na ontbijt/voor lunch/2 uur na lunch/voor diner/2 uur na diner/voor slapen. Ik heb netjes handen gewassen, schone naald en een bij de apotheek gekochte meter
Vrij—zat—zon
6,2—6,4—6,9——nuchter
8,4—9,9—8,6——2 uur na ontbijt
7,2—8,9—6,8——voor lunch
9,4—10,7–7,8—–2 uur na lunch
7,9—9,6—8,1——voor diner
9,2—10,8–9,6—-2 uur na diner
7,3—10,2–6,9—voor het slapen

Wat is jullie gedachte? Toeval dat ik meer dorst heb en vaak naar het toilet moet of toch langs de huisarts? Of gewoon aankijken?
Een afspraak krijgen nu is lastig bij onze huisarts

 • Van de website van het diabetesfonds

  Uitslag bloedsuikertest
  Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest.

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes
  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

  Bloedonderzoek in het laboratorium
  Of iemand diabetes heeft, blijkt uit een bloedonderzoek van een ziekenhuislaboratorium. In het laboratorium kunnen ze de bloedsuikerwaarden bepalen uit zuurstofarm bloed in de grote bloedvaten.

  Bloedsuiker meten met een vingerprikje
  Een test met een vingerprikje geeft een goede indicatie. In een druppel bloed wordt dan gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment. De uitslag daarvan kan echter anders zijn, omdat de bloedsuiker gemeten in een vingertop anders is dan in een groter bloedvat. Bovendien hebben veel meters een kleine meetafwijking.

 • Je hebt idd de bloedtest nodig waarbij je hba1c gemeten wordt.
  Die moet lager zijn dan 42. Vanaf 48 wordt er met medicatie behandeld.

  Jouw waardes laten niet heel veel bijzonders zien behalve misschien de glucosetolerantie zoals Yvonne al allemaal heeft beschreven.

  Ik denk dat je met af en toe een controle, letten op suikers en koolhydraten al winst kunt maken, ook met bewegen, veel drinken en indien nodig afvallen kun je dm2 waarschijnlijk nog jaren voor je uitschuiven of wie weet afwenden.

  Ik denk eenmalig je waardes laten bepalen om een uitgangswaarde te hebben en dat na een jaar herhalen. En verder je levensstijl onder de loep houden zodat je ruimte voor verbetering krijgt.

 • Hoi Mieke,

  Wat vervelend dat je deze klachten hebt. Ik ben het met 2 bovenstaande reacties eens.
  Misschien een gekke vraag maar wat is je BMI?
  Ik vind zeker je op zaterdag van af het ontbijt vrij hoog zitten voor iemand zonder DM2. Het lijkt ook wel of het zondag in je nuchtere waarde nog doorwerkt want 6,9 is natuurlijk wel net op het randje net als de 10,7 en 10,8 op zaterdag. Ik weet niet of je iets speciaals gegeten hebt maar als het redelijk koolhydraatarm was is het een vrij hoge waarde.
  Sommige mensen hebben vanaf een waarde van ongeveer 10 last van dorst. Daar zit je vrijdag 2x dicht tegenaan en zaterdag een groot deel van de dag overheen. Ik zou zeker even langs de huisarts gaan met je waardes en misschien advies aan een diëtist vragen.
  Kun je iets met onze reacties?

  Succes!

 • Bedankt voor jullie reacties.ik kan er zeker iets mee

  Ik heb vanmiddag deze waardes naar de huisarts gemaild en die belde het eind van de dag terug dat ik morgen toch even bloed moet laten prikken en dat ze het allemaal wel erg aan de hogere kant vindt zitten. Ik wacht wel af.

  @streur mijn BMI is 31,2 (165 en 85 kilo) dus daar moet ik wat mee maar dat lukt op het moment niet zo goed. Sinds de kerst ben ik al 6 kilo aangekomen.

  Ik heb zaterdag inderdaad wel flink anders gegeten. 1 van de kinderen was jarig dus ontbijt met croissants en verse jus. Bij de lunch poffertjes en vers fruit en bij het avondeten patat met satésaus en een kaassoufflé en ijs als toetje en rond 20 uur bij de koffie zelfgemaakte appeltaart met slagroom.
  Dat krijg je als de jarige het menu van de hele dag mag bepalen.

  Ik wacht morgen wel zag wat er uit het lab Komt

 • Hoi Mieke,
  Zoals je al schrijft kun je het beste proberen iets aan je gewicht te doen omdat je obesitas hebt.
  Misschien is het.goed om.eens over insuline resistentie te lezen
  Ik ben benieuwd wat er uit het lab onderzoek is gekomen.
  Succes weer

  • daven

  Damn klinkt wel lekker Mieke 79 ,ik krijg meteen honger 😋😋😋

  Verse jus ,zitten veel fruitsuikers in omdat je meer dan 1 sinaasappel gebruikt ,veel mensen denken hier niet bij na en denken alleen maar dat het gezond is (is het ook, maar voor een diabeet met mate !)

  Mijn menig is dat je je best een keer mag laten gaan ,zeker op een verjaardag .Ja ik weet dit is ongezond ,maar persoonlijk vind ik genieten(ontspannen ) ook belangrijk in het leven ! Er moet een balans zijn .

  Ben ook benieuwd naar je bloeduitslagen . Hoop niet dat de huisarts je meteen op pillen zet ,maar eerst kijkt naar je voeding en levensstijl ,hier valt namelijk vaak nog veel winst in te behalen !

  • amr

  Naar mening ligt het ook wel aan jezelf of je ‘gelijk op pillen wordt gezet’ of niet.
  De patiënt moet zelf ook iets willen en kunnen met de leefstijladviezen. Niet iedereen heeft deze motivatie.
  Maar de kans is erg groot dat je door je levensstijl wat te verbeteren goede resultaten kunt behalen.

 • Sorry voor mijn late reactie.

  De huisarts belde in de middag al op dat ik net over het randje DM2 zit en dan vooral omdat mijn hba1c vrij hoog was. Volgens hem klopt dat wel met de klachten die ik heb maar is voor mij het voordeel dat het wel relatief makkelijk verbeterd kan worden door af te vallen, meer bewegen en gezonder eten. Het verbeter “kan” makkelijk maar “is” niet makkelijk.

  Mijn glucose nuchter viel heel erg mee en was 7,2 dus echt maar net over het randje alleen mijn hba1c was 51 wat volgens hem komt door de hele dag door teveel eten en niet meer bewegen waardoor mijn glucose niet meer kan zakken en vooral als ik eenmaal begin met eten het niet meer laag genoeg kom. Als hij de waardes die ik zelf geprikt had ziet denkt hij dat ik echt het merendeel van de dagen tussen de 8,5 en 11 zit en waarschijnlijk ook al wel regelmatig over de 11 heen. Ik heb een afspraak bij de diëtiste en hij wil toch met de laagste dosis metformine beginnen omdat hij mijn hba1c te hoog vindt en deze waardes al wel schade aan je lichaam toe kunnen brengen.
  Ik vind het vaag. M’n glucose nuchter eigenlijk nog netjes maar mijn hba1c relatief??? Zo hoog?

 • De nuchtere hba1c bloedsuiker is bij mensen zonder diabetes onder de 6,1 en hebben een hba1c van tussen 20 en 42. Daar zit je bij alle twee de waarden boven. Mijn conclusie is dat je een verstandige huisarts hebt, die je complicaties wilt besparen. Die complicaties kunnen op allerlei plekken in je lichaam optreden, omdat de kleine bloedvaatjes verstopt raken te beginnen bij je ogen, nieren, voeten en handen. Enz.

  Verdiep je in snelle en langzame koolhydraten en heb het met de diëtiste of je huisarts ook eens over een gecombineerd leefstijlprogramma. Sterkte en weet dat er een kans is dat je weer van je medicatie af komt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.