Home Forums Nieuw met diabetes oorzaak LADA

 • Nathan

oorzaak LADA

Lada wordt omschreven als een stoornis in de afweer. Kan iemand uitleggen wat ik daar onder moet verstaan? En hoe ontstaat die verstoring? Kun je daar ook iets aan doen?
Los van alle info die ik nodig ga hebben over medicatie en controle van de suikerspiegel. ( na 5 jaar DB 2, blijkt het nu LADA te zijn). Ik ben 52 jaar.

 • Voor zover ik weet:

  LADA is net als diabetes type 1 een auto-immuunziekte wat inhoudt dat je afweersysteem zichzelf aanvalt. Het afweersysteem valt dan de eilandjes van langerhans, de bètacellen van de alvleesklier aan.

  Waardoor dit wordt veroorzaakt is onbekend. Er wordt gedacht aan een virus dat zich schuilhoudt in de alvleesklier, of een virus dat lijkt op de bètacellen.

  LADA ontwikkeld zich wat langzamer dan type 1 maar dat wist je vast al ;)

  Waardoor dit verder allemaal gebeurt is onbekend, maar je kunt er zelf niets aan doen.

 • Klopt helemaal Anne!
  Deze info kun je eventueel ook nalezen op http://www.diabeteswiki.nl/index.php?title=LADA

  Voor jou, Nathan, hoop ik dat er reacties komen van andere LADApatienten hier op het forum. En misschien vind je het leuk om nog iets meer over de verschillende types diabetes te lezen. In Diabc nr2 van dit jaar gaan we in op de verschillende types. Mocht je lid zijn van DVN (en deze Diabc in de kattenbak verdwenen zijn) dan kun je hem gratis opvragen bij de klantenservice via 033 4630566 of info@dvn.nl.

  Sterkte met het omgaan met deze nieuwe kennis, Nathan!

  • Nathan

  Het zal wel naïef zijn, maar ik vind het onbevredigend dat de oorzaak van dit soort aandoeningen niet bekend is. Waarom begint een lichaam vroeger of op latere leeftijd afweer te ontwikkelen tegen lichaamseigen cellen? Is er niet iets dat triggert? Wat is de rol van hormonen in deze? Zijn er internisten die iets over mogelijke achterliggende oorzaken iets kunnen zeggen?
  Zijn er behandelingen in het alternatieve circuit die iets kunnen betekenen? Acupunctuur bijvoorbeeld?

 • Ook ik heb Lada en is ontstaan/ begonnen, ik weet niet hoe ik goed moet omschrijven, door een longontsteking.
  Herhaalde malen heb ik al gehoord dat er iemand Lada kreeg na een ontsteking.
  Mijn dvk vertelde me dat de onsteking de trigger is geweest waardoor het lichaam een afweer ontwikkeld.

 • Hoi Nathan!

  Ik kan me voorstellen dat het allemaal heel onbevredigend voor je is, en toch zul je het met zo’n vaag antwoord moeten doen. LADA of type 1 zijn oneerlijke ziektes waaraan je, voor zover bekend en zeer waarschijnlijk, zelf helemaal niets aan kunt doen.

  De ‘trigger’ die jij benoemt zou, zoals ik in mijn vorige bericht al schreef, een virusinfectie kunnen zijn die lijkt op de cellen van de alvleesklier, of een virus dat zich schuilhoudt in de cellen van de alvleesklier. Ook erfelijke aanleg kan een behoorlijke trigger zijn.

  Als je op internet zoekt zul je nog veel meer ‘triggers’ vinden zie allemaal nogal vaag zijn, en nooit echt bewezen zijn.

  Je afweersysteem valt je alvleesklier aan. In dat proces hebben hormonen voor zover ik weet geen rol. Sterker nog: er is na de aanval op je alvleesklier helemaal geen rol meer voor het hormoon insuline, omdat dat niet meer aangemaakt kan worden.

  Er zijn internisten die onderzoek doen naar de oorzaak van LADA, maar ook zij hebben vooralsnog geen duidelijke oorzaak ontdekt, al zijn ze daar hard mee bezig!

  LADA is helaas ongeneeslijk. Behandelingen in het alternatieve circuit zullen je jammer genoeg niet verder helpen. In plaats van je te focussen op genezing of de onbekende oorzaak aan te pakken, kun je je energie misschien beter steken in het accepteren van LADA. Het is misschien lastig en het zal altijd lastig blijven, maar ook met LADA kun je gelukkig zijn en oud worden.

   • Nathan

   Dag Anne1998
   Dankje voor je reaktie.
   Met het beginnen te accepteren heb je zeker een punt, daar heb ik nog een weg te gaan, en het zal mij veel brengen. Maar ik ben iemand die ook graag wil weten, puzzelen. En als ik van de internist hoor dat ik ook nog voldoende insuline aanmaak (goede C-peptide waarde), dan is mijn alvleesklier nog niet helemaal aangetast. Ondanks megahoge GAD waarden (antistoffen). Dat is toch interessant? en zo heb ik nog wel meer vragen.
   En als ik in de laatste DIABC lees dat “het afweer systeem bij type 1 zich richt op vooral die bètacellen die gestresst zijn”. wat betekent dat: “gestresste bètacellen”, en hoe komt dat…? enz..
   Ik weet ook dat er heel hard gewerkt wordt aan oplossingen, en dat is hoopvol.
   En ik las dat LADA mogelijk ook een tussenvorm is tussen DB 1 en DB 2, dus heel eenduidig is het allemaal niet, volgens mij weten we nog heel veel niet hierover.

    • Ben42

    Nathan
    en zo heb ik nog wel meer vragen.

    Duidelijk dat je veel vragen hebt Nathan, vragen waar ik ook mee zit. Even flauw: Het is jouw lichaam die het doet, vraag het eens aan je lichaam, want dat ‘weet’ wat het doet. Ok een flauw antwoord, maar de medische wetenschap investeert de laatste jaren heel veel om ook dit soort vragen te kunnen beantwoorden.

    Dat wil overigens niet zeggen dat ze dit ook voor ieder individu doen. Bij Diabetes is het zo dat er een aantal behandelmethoden zijn die gebruikt kunnen worden. Deze methoden werken. Wat dan de onderliggende oorzaak van de diabetes is, is wel interressant, maar veranderd niets aan de behandel methode. Onderzoek voor hoe de diabetes bij een individu in elkaar zit, kost wel geld, maar levert geen andere behandel methode op en wordt daarom zelden gedaan.

    Wat de diabetes 1 en 2 betreft. Ik zie deze ziekten als geheel verschillende ziekten, de symptomen komen met elkaar overeen en voor een groot deel komt ook de behandelmethode overeen. Maar diabetes 1 (en gerelateerde vormen) worden veroorzaakt doordat het lichaam niet voldoende goed werkende eilandjes van langerhans heeft. (B.v. door een auto-immuumziekte of doordat de pancreas is verwijderd of beschadigd door een trauma). Diabetes 2 is insuline resistentie van de cellen die de glucose zou moeten opnemen en dat niet goed doet.
    Type 2 kan wel aanleiding zijn de de belasting van de eilandjes van Langerhans dusdanig wordt dat deze ‘gestrest’ worden en daarmee mede oorzaak kan zijn van type 1.

    Insuline resistentie bestaat op een geleidelijke schaal, bij een ‘behoorlijke’ resistentie is er dan sprake van diabetes. Maar omdat er meerdere invloeden zijn op waar je op de schaal kan het zijn dat hieraan geschoven kan worden. Overgewicht kan bijvoorbeeld van invloed zijn en als je dan afvalt schuift de insuline resistentie op de schaal. Er is volgens mij geen goede definitie te geven van diabetes type 2, waarbij je niet meer genezen kunt van type 2.

    Type 1, komt door het ‘stuk’ gaan van de eilandjes van Langerhans. Dit is over het algemeen progressief. Eenmaal kapot kunnen ze niet meer gerepareerd worden. (Bart Roep heeft heel lang gehoopt dat dit wel kon, hoe hij daar nu in zit weet ik niet. Eelco Koning heeft aangegeven dat hij dit een zeer onwaarschijnlijk scenario vindt. Bart en Eelco zijn beiden onderzoekers op het LUMC). Dit stuk gaan van de eilandjes van Langerhans kan zeer snel verlopen, b.v. ontstekingen zijn beruchte triggers voor het ontstaan van type 1 diabetes. Maar een auto-immuum ziekte kan ook langzamer verlopen. Ook het tijdstip waarop dit gebeurd kan varieren. De meeste type 1 diabetes patienten krijgen dit op jonge leeftijd. Hierbij is het begin pubertijd een periode waarin het ontstaan van diabetes een piek vertoond. Vaak ontstaat het ook bij zeer jonge kinderen. Maar bij een aantal mensen onstaat het pas zeer laat. Daarbij komt dan nog de snelheid waarmee de eilandjes stuk gaan.

    De diagnose van type 1 en van type 2 komt vaak pas op een moment als het al heel flink mis is met het lichaam. Een weg terug is er dan meestal niet meer. De pancreas van een gezond iemand kan ongeveer 4 a 5 keer de hoeveelheid insuline produceren die het lichaam echt nodig heeft. Dat betekend dat als er een diagnose wordt gesteld van type 1 of type 2 dat ‘de ziekte’ al vrij ver is. Voor type 1 is dan al meer dan de helft van de eilandjes ‘kapot’. Bij type 2 is de resistentie dan al zo hoog dat de hoeveelheid insuline in het bloed vele malen hoger moet zijn dan normaal. Na diagnose is er meestal dan ook geen weg meer terug.

    Samenvating.
    Diabetes type 1 en Diabetes type 2 zijn twee verschillende ziektes.
    Er is al veel kennis, maar meer zou welkom zijn. Kennis voor een individu helpt niet dus daar wordt minder geld (en tijd) aan besteed.
    Behandelingen voor verschillende vormen van diabetes overlappen voor een zeer groot deel. Daarom is het na diagnose minder belangrijk om te weten hoe de diabetes in een individu is ontstaan en verloopt.

    Vriendelijke groet,
    Blijf vragen, maar weet dat je niet altijd een antwoord krijgt.
    Ben

    • Nathan

    Dankje ben voor je uitgebreide reaktie. Elke dag ben ik dankbaar voor het onderzoek en het bestaan van de behandelmethoden waar ik gebruik van maak. Dat ten eerste. Wat mijn lichaam zegt ja, da’s een goeie… daar valt heel wat info te halen.

    In jouw verhaal is het interessant dat je een link legt Van DB 2 naar DB 1, met als gevolg dat cellen gestresst kunnen raken van de insulineresistentie bij 2. In combinatie met het feit dat je zegt dat er al veel kapot is op het moment van diagnose, dan is het toch nog belangrijker om een goede diagnose te stellen zo vroeg als mogelijk? Maar bv Lada wordt vaak nog niet erkend door veel huisartsen, en zo worden veel mensen DB 2 gediagnostiseerd. enz enz.. met welk effect? het is een voorbeeld.

    Ik heb voor mijn gevoel 6 jaar met een verkeerde diagnose gelopen, en dankzij mijn gepuzzel, en gezoek, en mijn vragen, heb ik nu wel een goede diagnose. Inzichten veranderen ook in de wetenschap voortdurend, een poos geleden bestond LADA nog niet. Ik vertrouw dus op mijn methode van zoeken en op de stand van de wetenschap, zeker.

 • Ik begrijp alleen niet goed het verschil van lada of type 1, beide is het een auto-immuunziekte die het zelfde behandeld wordt. Ik ben 70 jaar en blijk ook een lada type te zijn. Altijd wel zeer moeilijk instelbaar. Ik heb een pomp en sinds een jaar de fsl.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb ook LADA en het is een vertraagde type 1 Diabetes, waarbij je immuunsysteen je insuline producerende cellen vernietigd.
  In het begin heb je nog wat insuline maar op den duur niet meer.
  Accupunctuur geeft je geen insuline dus zal niet werken helaas.

 • Ben blij dat ik dit forum tegen ben gekomen, ben blij met deze informatie!
  De artsen hadden mij in het ziekenhuis (dec.2016) verteld dat het type 1 was, en 3 weken geleden zei mijn internist dat het ook nog wel eens LADA kon zijn omdat ik al een ruime 3 jaar last had van een aantal klachten. Dit moet echter nog uit onderzoek blijken.

  • Deebee

  Wat voor onderzoek is er dan nodig om Lada te diagnosticeren? Ik ben 41 en heb zo’n 7 jaar geleden de diagnose type 1 diabetes gekregen. Ik ben lastig instelbaar (daarom sinds een half jaar een pomp) en heb voor de diabetes jaren klachten gehad. Ik twijfel of het wel type 1 is, al heb ik dat nooit met mijn internist besproken. En wat veranderd er als het Lada zou zijn?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.