Home Forums Lichamelijke complicaties Open wondjes en jeuk

Open wondjes en jeuk

Mijn moeder verblijft in een verpleeghuis. Zij heeft wondjes aan haar benen die wel (langzaam) genezen, maar de wondjes zijn dan wel dicht maar het vliesje is dun.
Overdag worden de onderbenen met verband afgedekt, maar in de nacht gaat dit verband eraf en gaat zij eraan krabben – met het gevolg dat de wondjes weer beschadigen.

Zij heeft een poosje met een pyjamabroek geslapen waarvan de pijpen met een koordje bij de enkels gestrikt waren. Dit werkte een poosje, maar nu niet meer.

Heeft u voor mij een suggestie om te voorkomen dat mijn moeder in de nacht haar wondjes openkrabt? Het enige wat mij aangereikt is een maillot voor de nacht dragen.

 • Het verschijnsel dat u beschrijft is een bekend fenomeen bij mensen met diabetes.

  Het proces van wondgenezing is onder meer afhankelijk van de bloedglucosewaarde, de kwaliteit van het bloed, eiwitten, de staat van zenuwbanen en bloedvaten. Vooral de bloedglucosewaarden zullen goed moeten zijn voordat er sprake kan zijn van volledige wondgenezing.

  Kledingaanpassing is niet de oplossing; het vermindert de jeuk-klachten namelijk niet.

  Huidverzorgingsproducten van Diaclin en Bayer (Bepanthen zalf) zijn specifiek voor mensen met diabetes.

  Verdere informatie over huidproblemen vindt u hier: http://www.huidinfo.nl/diabetes.htm

 • Via onze Facebookpagina kwamen ook nog een aantal tips van onze volgers:

  Kelly: Proberen er vooral vanaf te blijven (lastig hoor!), veel ontsmetten en als het dicht is anti litteken crème.. soms een soda badje.. ben laatst gekrabd, heeft toch een aardige tijd nodig gehad om dicht te gaan!

  Wilco: Honingzalf doet bij wonderen verkrijgbaar bij de DVNwinkel

  Rob: Speciale zalf gehaald bij huisarts en dermateam

  Ellen: ’s Nachts katoenen handschoentjes aan. Verkrijgbaar bij de apotheek, dan krab je het niet zo snel meer open.

  • marit

  Is ze al eens bij een dermatoloog geweest? Wat ook zou kunnen helpen is geen beddegoed op de benen alleen een laken. Door de warmte wordt de jeuk ook erger. Verder inderdaad de benen goed insmeren twee keer per dag. Vaak gebeuren dingen niet door personeels en tijdgebrek. Koop zelf een goede creme en smeer ze in zodra je op bezoek bent.
  Als de benen zo jeuken zou je ook om medicatie kunnen vragen want die is er ook. Zet je ervoor in want anders wordt het van kwaad tot erger. Een gesprek met de arts van het tehuis kan ook een optie zijn. Het lijkt dat ze het daar benaderen als een psychisch probleem.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.