Home Forums Werken Opleiding Zeevaart

Opleiding Zeevaart

Goedemiddag,
Is hier iemand die in de zeevaart werkt?

Mijn zoon wil graag de opleiding stuurman alle schepen gaan doen. Hier is een medische keuring voor nodig. Ik heb een keuringsarts gevraagd of het mogelijk is om met dmt1 te mogen varen. Hij zegt dat dit kan, mits de glucoses goed gereguleerd zijn en er geen onverwachte hypo’s zijn. En ook dat hij niet wereldwijd kan varen. Maar betekent dit dan dat hij alleen rondom europa mag varen? Of dat hij niet naar bepaalde gebieden mag?
Mijn zoon was enorm teleurgesteld omdat hij zichzelf al naar USA of andere werelddelen zag varen.

Ik zou graag van een ervaringsdeskundige horen hoe of wat…..

  • Beste Mikagroen

    Omdat je geen reactie hebt gekregen ben ik even voor je op zoek gegaan. Ik zie alleen op deze pagina op DVN.nl over werk dat je niet op de ‘grote vaart’ mag werken en dat er extra keuringen zijn voor binnenvaartschippers. Als je meer informatie wilt en lid bent (of je zoon lid is) van DVN dan kun je je verhaal kort vertellen in een mail aan info@dvn.nl. Onze expert op het gebied van keuringen en werk zal je vragen dan proberen te beantwoorden.

  • Niet ieder land heeft dezelfde regels zo ook bij vliegtuig piloten want er zijn landen waar het wel mag/kan!

    Dat zal voor de zeevaart waarschijnlijk ook zo zijn. Dus de moeite om dit uit te gaan zoeken om in een ander land eventueel de opleiding te volgen en onder ander “vlag” te gaan varen #idee ##uitzoeken

    6feet10

  • Goedenavond,
    Ik heb zelf aan de hogere zeevaartschool (MIWB) op Terschelling gestudeerd. Niet de opleiding tot stuurman/machinist (MAROF) maar de opleiding Ocean Technology. De opleiding tot MAROF kon ik niet doen aangezien er voor het behalen van je vaarbevoegdheid een medische keuring nodig is en wanneer je diabetes type 1 hebt niet word goed gekeurd (kleurenblindheid is ook zo’n punt waar op je kan worden afgekeurd) en voor de keuring maakt het niet uit of je heel goed of slecht bent ingesteld.

    Na mijn opleiding Ocean Technology ben ik gaan werken bij een van de grote bagger bedrijven van Nederland. Zolang ik op een “gewoon” bagger werk zal mocht alles maar wanneer ik op één van de schepen zou komen te zitten tijdens offshore projecten was er een probleem. Dan kwam die medische keuring weer voorbij. In overleg met de werkgever hebben we één maal geprobeerd toch door de keuring te komen maar dat lukte niet (al vond ik de projecten waar ik ’s avonds aan de wal sliep toch leuker, dus zo groot was die ramp voor mij niet), en voor de werkgever was het ook geen probleem en ik bleef gewoon inzetbaar op de bagger projecten en ze hielden er rekening mee dat ik niet offshore mocht werken.

    Met vriendelijke groeten,
    Peter

  • Beste @mikagroen,

    We hebben je oproep dit weekend gedeeld op JONG Facebook en daar kwamen nog reacties op, die kun je hier bekijken.

    Hartelijke groet,

    Moderator ^LZ

  • Mijn broertje werkt als engineer op de Holland America Line; hij vaart wereldwijd. Kreeg anderhalf jaar geleden de diagnose type1. Het heeft wat voeten in de aarde gehad want volgens de (erg oude) wetten mocht hij met type1 niet varen. Uiteindelijk na allerlei medische keuringen en verklaringen weer aan boord! Makkelijk is het niet (in shifts werken, voeding, temperaturen) maar hij was vastbesloten. Ik weet niet of er voor stuurman weer andere regels zijn, maar er zijn dus wel mogelijkheden en positieve voorbeelden! Ik had ook erg het gevoel dat de wetten en regels omtrent dit soort dingen erg achterlopen op de moderne technieken die wij tegenwoordig kunnen gebruiken om onzesuikers in de gaten te houden. Mijn broertje zegt altijd dat het waarschijnlijk veiliger is op het schip: dokter in de buurt, alarmknoppen overal :)

  • Hoi Mikagroen,

    Ik ben zelf werkzaam in de zeevaart, als 1e stuurman.
    Ik heb 7 maanden geleden de diagnose diabetes type 1 gekregen, en sindsdien heb ik nog niet gevaren. Echter zijn we wel bezig met het hoe en wat zometeen als alles op orde is,.
    Nu is er een paar jaar terug iemand bij mijn bedrijf geweest, die is gedeeltelijk goedgekeurd. Dat betekent dat hij een beperking heeft gekregen tot 200 Nm (hij was wel een machinist, al zou dat in principe niet uitmaken). Het probleem zit hem in het wachtlopen. In de, zoals eerder al gezegd, eeuwenoude keuringseisen staan de volgende eisen voor als iemand insuline moet spuiten (type 1 of 2 maakt dus niet uit, het gaat om de insuline);
    – In je eentje wachtlopen mag niet. Dit wordt nu tegenwoordig waarschijnlijk deels opgevangen door de wachtalarmsystemen, maar wel afhankelijk van interpretatie van keuringsarts.
    – Ver van de kust af mag niet, tenzij er een arts aan boord is.
    Dit laatste verklaard het Holland America Lijn verhaal, daar zijn artsen aan boord. Waar ik werk, op vrachtschepen, niet.
    Ik ben nu in het proces met de keuringsarts, en hoop deze of volgende week een definitief besluit te hebben. Ik zal dit met jullie delen!
    Tevens zijn de rederijen etc bezig om de regelgeving mbt diabetes en keuren te veranderen, omdat alles tegenwoordig beter controleerbaar is dan in de tijd dat deze regels opgesteld zijn.
    Verder kijkt een keuringsarts wel degelijk naar de algehele gezondheid en bloedsuikerwaardes, en dan vooral of je geen of nauwelijks hypo’s hebt. Want dat is natuurlijk het grote gevaar.
    Als straks blijkt dat een beperking tot 200 Nm de limiet wordt, dan is de oceanen oversteken dus niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om bij de kust te varen. Dit houdt dus ook in dat je in theorie naar Amerika zou kunnen vliegen, en daar een kusttraject varen.
    Er zou dan alleen toevallig een werkgever moeten zijn die dat nodig heeft ;)..
    Ik hoop dat je hier al iets aan hebt.

    Groeten Chris Holdinga

    • Hallo Chris,

      Ik hoop voor je dat dit inmiddels gelukt is. Heb je misschien een update?

      Groet,
      Rogier

      • Hoi Rogier,

        Natuurlijk heb ik even een update voor jullie!

        Ik ben inmiddels goedgekeurd voor de zeevaart, met als beperking 200 mijl van Europa (dus stukje Atlantic, Noordzee, Baltische zee, Biskaje, Middellandse zee).
        Een 2e opmerking op mijn goedkeuringsformulier is dat ik het BWAS moet gebruiken. Dit is het brugwachtsalarmsysteem, zeg maar dodemansknop. Dit is sowieso al een verplicht systeem, en moet elke 12 minuten een teken van leven krijgen. Dus geen extra belasting tov normaal.
        De eerste keuring was wel voor beperkte tijd geldig (1 jaar ipv 2 jaar), inmiddels ben ik al voor de normale 2 jaar goedgekeurd. Keuringsarts wilde even zien / horen hoe het was gegaan aan boord na een jaar.

        Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

        Groeten Chris

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.