Home Forums Lichamelijke complicaties Oproep voor fundusfoto, maar verdraag geen oogdruppels

Oproep voor fundusfoto, maar verdraag geen oogdruppels

Ik ben een diabetes type 2 patiënt. ik slik per dag 250 mg metformine (1/2 tablet van 500mg).

Via de huisarts word ik regelmatig gecontroleerd. Via de SHL krijg ik oproepen om een FUNDUSfoto te laten maken maar ik ben panisch voor alles wat in mijn ogen komt en ik kan dus geen oogdruppels verdragen. Is er wellicht een manier een soortgelijk onderzoek anders te laten uitvoeren?

 • De fundusfoto is een essentieel onderdeel van goede zorg. Oogcomplicaties risico’s die onlosmakelijk met diabetes verbonden zijn. Het akelige is dat ze vaak niet opgemerkt worden omdat de schade wel ontstaat, maar nog niet onmiddellijk wordt opgemerkt. Pas als het zicht beduidend minder wordt is het duidelijk dat er iets mis is. Het is dan echter veel te laat. Laserbehandelingen, oogoperaties, of injecties in het oog zijn dan de enige oplossingen die nog enig soelaas kunnen bieden.
  Bij de fundusfoto moet er voldoende licht in het oog vallen om de foto duidelijk te laten zijn. Daarom wordt door middel van het druppelen van het oog de iris verwijd en valt er meer licht in het oog. Dit druppelen is volstrekt pijnloos.
  Het is niet altijd nodig om de ogen te druppelen. Soms is het licht zodanig dat er het voldoende is. Advies: geef van tevoren aan dat u opziet tegen de druppels. Wellicht kan een fundusfoto maken zonder de druppels. Maar er is geen garantie dat dit kan ben ik bang.

  • Ben42

  Hallo Gevraagdaan…

  Bijzonder vervelend dat iemand :
  “ik ben panisch voor alles wat in mijn ogen komt en ik kan dus geen oogdruppels verdragen”
  dit schrijft.

  Het antwoord van de moderator was echter volgens mij niet correct.

  Een fundus foto wordt gemaakt door de pupil van de ogen. Voor het licht wordt een flitslicht gebruikt. De externe lichtomstandigheden voegen hier niet aan toe. Er is dus geen variatie in de hoeveelheid licht.

  Een belangrijker aspect is dat de foto zelf door de pupil van de ogen wordt gemaakt. Zelfs als de pupil door de druppeltjes open staat is het al een klein gaatje, waarbij al veel techniek komt kijken om daar doorheen te fotograferen. Van een pupil die niet openstaat is het gaatje nog veel kleiner. De apparatuur die gebruikt wordt om fundus foto’s te maken is niet echt geschikt om door een ‘nog’ kleiner gaatje de foto’s te kunnen maken. (Dit is ongeacht de hoeveelheid licht).

  Alternatieven zijn er realistisch gezien niet echt, mogelijk zou zijn om de druppels en foto’s te maken onder algehele verdoving. Dit stuit op veel te veel bezwaren.

  De pupil zou ook verwijd kunnen worden door een donkere omgeving, echter na de flits kan er dan langere tijd geen foto gemaakt worden.

  Er is volgens mij dus geen redelijk alternatief voor de oogdruppels.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Bedankt voor deze aanvulling!

  • Foxy

  Ik denk daarentegen dat de moderator wel gelijk heeft. Ik zelf heb hetzelfde gesprek gehad voor de foto. Omdat mijn ogen al enige tijd gewend waren aan de donkere omgeving kon de foto zonder druppels gemaakt worden. 5 minuten wennen in het donker was voldoende.

  • Ben42

  Hallo Foxy,
  Lees nog eens zorgvuldig wat de moderator schreef en wat ik schreef.
  Ben

 • Is er een ervaring geweest die maakt dat u panisch bent voor alles wat in uw ogen komt? Heeft u zelf wel eens uw ogen gedruppeld?
  Mijn ervaringen met fundusfoto onderzoek zijn nogal wisselend. Ik ben wel eens boos geweest omdat veel meer werkzame stof in mijn ogen is gebracht dan nodig is. Daar had ik een dag later nog last van maar het druppelen zelf is voor mij geen issue. Als iemand de juiste dosering gebruikt is de werking na enkele uren al voorbij en is het zicht weer normaal. Wel een zonnebril meenemen voor gebruik in de eerste uren na het onderzoek!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.