orthopedische schoenen: hoeveel zeggenschap, waar gemaakt
Het blijkt dat orthopedische schoenen niet door mijn (nieuwe) schoentechnicus worden gemaakt, maar door mensen in de Filipijnen. Bij navraag bij de zorgverzekeraar of orthopedische schoenen daar gemaakt mogen worden, kreeg ik te horen dat ze van niets weten. Hoe kan dit?
Uitgangspunt voor orthopedische schoenen is volgens mij dat de binnenzolen goed moeten zijn en dat de schoenen goed om je voeten sluiten. Ik kreeg redelijk snel last van een zere teen die uitsteekt, waarop de schoentechnicus wat van de aangepast binnenzolen afschaafde. Vraag is of hij hiermee niet de pasvorm verandert. Kan dit zomaar?
Daarbovenop zijn de buitenzolen van de schoenen in rap tempo versleten en gingen de veters al na enkele weken kapot. De schoentechnicus stelt voor steviger maar ook stuggere buitenzolen onder de schoenen te zetten. Naar mijn idee moet het bij orthopedische schoenen toch mogelijk zijn om sterke en flexibele zolen te maken?
De schoentechnicus zei me dat de schoenen op maat gemaakt worden maar dat het verder gewone confectieschoenen zijn.
Voordat de schoenen gemaakt werden vroeg ik of we de buitenzolen konden bespreken, maar dat werd in de Filipijnen bepaald!
Ik heb ondertussen met 5 verschillende personen te maken gehad, wat niet bijdraagt aan continuïteit!
Volgens mij draait alles om geld. Hoe zit het met andere orthopedische schoenmakers?
Onlangs bij een zaak binnengelopen, die de schoenen in Portugal laat maken, terwijl in hun brochure staat dat het maken van orthopedische schoenen arbeidsintensief werk is…. alsof ze het zelf maken!!
Hiervoor zo’n 13 jaar bij een goed bekend staand orthopedisch schoentechnicus geweest, maar verscheidene malen betaald voor schoenen waar ik geen stap in kon lopen. Op mijn vraag waarom op zeker moment niet een nieuwe mal gemaakt wordt omdat voeten nou eenmaal veranderen, waarop het antwoord was dat er altijd wel wat te vinden is aan veranderingen, met en zonder nieuwe mal.
Wie weet wat de plichten zijn van een orthopedisch schoenmaker en wat de rechten zijn van klanten, ik vind hierop ook geen antwoord op internet, en ook niet via de DVN en zorgverzekeraar. Waar staat dit?
Groeten Svarup
-
Ik ben al jaren bij dezelfde orthopedische schoenmakerij die zelf de schoenen maakt.
Het lijkt mij ook erg vreemd dat dit soort schoenen zo ver weg gemaakt worden. Ik moet meestal 3 keer terug komen, kleur en model uitzoeken of eigen ontwerp. Wel natuurlijk met behoud van alle voorschriften. Dan toestemming aanvragen bij de verzekering, dat doen zij ook, vervolgens voet weer opmeten en pas-schoen maken en vervolgens passen en ophalen.
Ik betaal alleen de eigen bijdrage.
Als er iets niet goed zit dan wordt dat meestal kosteloos gerepareerd. Of ook verzekering, dat weet ik niet, maar ik betaal het niet.Deze schoenmaker zit in Groenekan (bij Utrecht). Voor mij is het niet dichtbij maar ze zijn erg goed. En ik heb altijd dezelfde pesoon die me helpt en alles opmeet e.d.
Kan je niet aan de arts die de schoenen heeft voorgeschreven vragen of dit allemaal wel klopt?
-
Elly, dank je voor je reactie. Zoals je het beschrijft hoort het naar mijn idee ook, maar het loopt momenteel zo niet … en misschien bij vele orthopedische schoenmakers niet meer! Volgens twee verschillende recent bezochte orthopedische schoenmakers (voor het gemak afgekort tot OPS) wordt gezegd dat de meeste Nederlandse OPS de schoenen in het buitenland laten maken!!!! Als dit echt zo is, waarom vermelden ze dit dan niet eerlijk in hun brochures? Ze meten wel je voeten op, maken de pasvorm en zorgen voor een goede aflevering.
Maar ik blijf me afvragen hoe deze constructie mogelijk is, en wie ervan weet. Onder welke omstandigheden werken ze in de Filipijnen, hoe worden ze betaald..
Morgen moet ik mijn schoenen met herstelde binnen- en buitenzolen ophalen en zie er enorm tegenop. -
Svarup, ik heb gelukkig goede ervaringen met mijn ort. schoenmaker. Eerst had ik aangepaste semi-orthopedische schoenen maar toen mijn voet geamputeerd is ( niet door diabetes!) kreeg ik ort. schoenen. Inderdaad 3 x passen, keuze uit stiksels, kleuren etc. Model moest voldoen aan de situatie van het been en dat vind ik ook vanzelfsprekend!
Ik kan er altijd terecht voor reperaties en verzolen. Waar ik dan na afspraak gewoon op kan wachten. En dank zei deze schoenen ben ik weer aardig op de been!
PS voor de aanpassingen voor de semi orthopedische schoenen vroegen ze wel om kwaliteitschoenen aan te schaffen, finn comfort had hun voorkeur! -
Hoftor, dankjewel voor je reactie. Vervelend te horen dat je voet geamputeerd is, fijn om te horen dat je met goede zorg weer aardig kunt lopen. Fijn dat je de tip doorgeeft voor semi orth. schoenen.
Vandaag de schoenen gehaald. De teen doet nog steeds pijn in de schoen en de binnenzool werd direct aangepast. Is de schoen te klein gemaakt in de Filipijnen of is de binnenzool niet goed? Als de binnenzool niet goed is, in hoeverre kun je daaraan sleutelen. Als de schoen niet goed is, wordt dit dan opnieuw in de Filipijnen gemaakt?
Als de schoen niet past, kan hij nog opgerekt worden zei de schoentechnicus.
Ik ben weer op zoek gegaan op internet en vond een site voor de beroepsgroep uit 2015 waar o.a. gesproken wordt over vergrijzing van de markt en uitbreiding, over afspraken met zorgverzekeraars over de beste en goedkoopste prijzen, over internationale samenwerkingen….
In een NRC artikel uit 2013 is een orthopedisch schoenmaker aan het woord: “Ik leerde zowel handmatig schoenmaken als de theorie, maar tegenwoordig ligt de nadruk meer op theorie en worden mensen meer opgeleid tot schoenadviseur ipv schoentechnicus. Ze bedenken een plan en besteden de uitvoering daarvan uit aan mensen in lagelonenlanden in Azië. Op die manier gaat een stuk ambachtelijkheid verloren. Vooral grote orthopedische ketens laten hun schoenen in het buitenland maken omdat dat goedkoper is. Sommige ketens zijn zelfs in handen van investeringsmaatschappijen die er rijk van hopen te worden”. Dit is in 2013. Hoe is het anno 2019? Wie weet dat?
Is de kwaliteit wel te vergelijken met schoenen die in Nederland worden gemaakt? Zijn alle aanpassingen wel mogelijk als ze in het buitenland gemaakt zijn? Mijn ervaring is tot nu toe niet al te best.
Een andere schoenmaker zoeken is in ieder geval belangrijk. -
Svarup, deze link is van mijn schoenmaker. https://www.indermaur.nl
Deze heeft echt een eigen schoenmakerij. Ik hoop dat ze daar wat voor je kunnen betekenen. -
Svarup, ik dacht dat er op dit forum geen namen genoemd mochten worden, maar mijn schoenmaker is fa. Albers in Bunde. Net over de grens bij Nieuweschans (gr.) Werkt o.a. samen met de revalidatieartsen van het Martiniziekenhuis in Groningen!
-
Ik ben weer op zoek gegaan op internet en vond een site voor de beroepsgroep uit 2015 waar o.a. gesproken wordt over vergrijzing van de markt en uitbreiding, over afspraken met zorgverzekeraars over de beste en goedkoopste prijzen, over internationale samenwerkingen….
Een groot deel van mijn Ooms was schoenmaker. Mijn vader mocht geen schoenmaker meer worden, want daarvan waren er al te veel binnen het gezin. Een van mijn ooms was gespecialiseerd in Orthopedisch schoeisel. Samen met zijn knecht maakte hij ongeveer 20 paar per maand. Daarvan moest zijn bedrijfje waaronder twee personen leven. Twee ‘salarissen’ plus bedrijfskosten voor 20 paar.
Destijds gaf mijn oom aan dat veel van zijn klanten recht hadden op 1 paar per jaar, maar veel van zijn klanten zouden vele jaren met 1 paar kunnen doen (de slijtage was minimaal voor deze groep). Maar vrijwel al deze klanten kwamen toch jaarlijks ‘het nieuwe paar schoenen’ halen.
Kijk je naar het salaris niveau in Nederland en de verwachten service, dan is het logisch dat dit soort werk naar de lage lonen landen gaat. Wij kopen ook allemaal bij de Action**) omdat het goedkoper is. Soms wordt je daar niet vrolijk van, maar wij zelf dragen daar allemaal aan bij. (Ik ook hoor).
Vriendelijke groet,
Ben**)
Of bij Ali-Expres en andere webwinkels op grond van prijs. -
Dank jullie allen voor de reacties. Ik heb de link met de schoenmaker gelezen: het ziet er goed uit. Ik heb verschillende brochures van verschillende orthopedische schoenmakers en het zijn stuk voor stuk fantastische verhalen over vakmanschap. Toch denk ik dat er veel meer schoenmakers de schoenen in het buitenland laten maken. Nogmaals mijn nieuwe schoenen bekeken want ook andere tenen voelen niet echt lekker. Ik zie de afdrukken van mijn tenen in de schoenen staan. De schoentechnicus zei dat hij de schoenen ook nog op kan rekken….
Ben, je praat over de financiële kant gezien vanuit de beroepsgroep en vanuit je familie. Ik praat echter vanuit de positie dat ik goed passende orthopedische schoenen nodig heb en daar flink voor moet betalen, waarbij ik verscheidenen malen schoenen heb betaald waar ik niet op kan lopen. Het gaat hier om een medische voorziening waar ik maandelijks veel voor betaal. Ik vind dat je dat niet kunt vergelijken met een aankoop bij de action.
Groetjes Christine -
Krijg jij de schoenen niet van de verzekering ?? Ooit zijn ze 1x voorgeschreven door de revalidatie arts op de voeten poli en ik heb nu al jaren de half hoge laarsjes. De aanpassingen zijn een aantal keer veranderd omdat de stand van mijn voeten is veranderd. Wordt allemaal door de verzekering vergoed. Bij nieuwe schoenen 1 maal een bedrag zelf betalen. Hangt af van de prijs van de schoenen. Goedkoop zijn ze echt niet maar wel erg goed.En mooi.
-
Hallo Elly, ik moet bij elke paar schoenen de eigen bijdrage betalen, maar heb enkele malen betaald terwijl ik er niet op kon lopen, en heb ze vervolgens naar de “Filipijnen’ gedaan…… waar mijn schoenen nu vandaan komen. Ik heb een dure zorgverzekering en betaal de FSL zelf.
-
Nog een laatste bericht van mij, aangezien ik geen mensen ontmoet die ervaringen hebben met orthopedische schoenen die in het buitenland gemaakt worden.
NIEUWS: Ik heb verscheidene orthopedisch schoenmakers telefonisch benaderd en bezocht. Hun antwoorden waren uiteindelijk dat het aanmeten en de eindcontrole in handen was van hen, maar dat de fabricage van de schoenen elders gebeurt, op enkele uitgezonderd na die ze nog wel zelf maken. Fabricage gebeurt o.a. in Portugal, Estland, China, Filipijnen maar ook in Nederland door particulieren die ze thuis maken. Het blijkt dat orthopedisch schoenmakers in Nederland een uitstervend beroep is, vertelde een gepensioneerd orthopedisch schoentechnicus me in een prettig verlopend gesprek, vooral veroorzaakt door de zorgverzekeraars die gaan voor de goedkoopste schoen en die liever met enkele grote bedrijven onderhandelen dan met vele kleine bedrijven.
Mijn GROOTSTE KRITIEKPUNT: Waarom vermelden orthopedisch schoenmakers niet eerlijk in hun brochures dat ze de schoenen niet zelf maken. In een brochure staat bijvoorbeeld: Het maken van de schoen is arbeidsintensief en het duurt daarom….weken voordat u de schoenen af kunt halen…. waar staan de landen?????Mijn nieuwe schoenen doen zeer aan de zijkanten van de tenen en zijn volgens mij te klein, maar de schoentechnicus zegt dat mijn tenen gezwollen zijn door het warme weer…. ik heb nog nooit opgezwollen voeten gehad…
-
Svarup, ik was deze week (met spoed) bij mijn orthopedische schoenmaker omdat ik merkte dat de stand van mijn voeten aan het veranderen was en ik kapotte voeten dreigde te krijgen. Op maandag het paar schoenen daar gelaten, op woensdag waren ze alweer terug via de post verzoolt en uitgeklopt, prima passend.
Tevens moest ik een spoedafspraak met de revalidatie arts (voeten poli) Omdat die met vakantie is duurt het 2 1/2 week. Dan wordt alles weer goed bekeken en mijn vaste schoenmaker is er dan ook bij. Soms ook nog een podoloog.Ik vind dit echt service.
Wat jammer dat het met jouw schoenen steeds niet goed gaat. Je zou het bij de mijne kunnen proberen.
grt. Elly
-
Elly, fijn dat je direct terecht kan bij je orthopedisch schoenmaker en dat ze je gemaakte schoenen naar je toe sturen. Dat is een goede tip om mee te nemen. Dat gereis voor schoenen wordt me veel teveel daar ik al regelmatig afspraken heb in het ziekenhuis. Ik zocht daarom een schoentechnicus die wat dichterbij woont…..niet goed dus.
De zogenaamde zorggids van mijn (kleine) zorgverzekering zal me nog bellen en me laten weten of ze orthopedische schoenmakers kennen/vergoeden die de schoenen zelf maken…..
Dank voor alle reacties!! -
Mooi om te lezen hoeveel mensen er met je meedenken, svarup. Benieuwd naar de reactie van je zorgverzekeraar! Hou je ons op de hoogte?
Groetjes moderator Inge