Home Forums Ouder van een kind Ouders gezocht die zelf voor CGM bijbetalen

Ouders gezocht die zelf voor CGM bijbetalen

De titel zegt het al. DVN krijgt meerdere signalen binnen van ouders van een kind met diabetes die problemen hebben met de vergoeding van CGM voor hun kind. Concreet gaan we 2 paar ouders wiens kind lid is van DVN, nu bijstaan die recht hebben op een CGM, maar deze niet volledig vergoed krijgen. We zijn op zoek naar meer ‘gevallen’ uit onze achterban. Dus heeft jouw/jullie kind volgens de regels recht op CGM, maar krijg je hem toch niet? Of krijgen jullie hem wel, maar betaal je zelf bij? Laat het ons weten via info@dvn.nl. Het is fijn als je jouw verhaal uitgebreid vertelt. Dat mag zeker ook hieronder als reactie, maar dan met weglating van jullie mailadres. Alvast bedankt!

  • Ben42

  Geachte Moderator,

  Er zijn geen regels die recht op een CGM geven. Ja er zijn richtlijnen voor wie er ‘eventueel’ onder een vergoeding valt, echter het ziekenhuis bepaald of je een CGM krijgt.
  In de wet en regelgeving is dat ‘recht’ niet verleend.

  Het is in dit geval dus fout om over een ‘recht’ te spreken omdat dit foute verwachtingen geeft.
  (Op de aangegeven site staat het wel correct en duidelijk).

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Bij ieder recht, moet ook duidelijk aangegeven zijn wie dan de verplichting heeft dit recht te vervullen. Een recht zonder dat de verplichting ergens is belegd is een loos recht. Vinden dat we een recht hebben, zonder dat we deze ook kunnen ‘vervullen’ is ook loos.

 • Ben,

  Dat staat ook in de ‘voorwaarden’ van de DVN. Ze zijn nogal klungelachtig opgesteld.
  – Eerst defineerden ze een doelgroep
  – Dan moet je een reden bedenken waarom het voor jou goed is
  – Dan bepaald de dokter/ziekenhuis of jou reden verhaal mooi genoeg is.
  – Als het ziekenhuis die niet wil betalen maar de dokter jou het ‘recht’ geeft moet de verzekeraar het betalen (waarom betaald het ziekenhuis dat dan eerst)
  – En als de dokter vind dat je er geen recht op hebt en jij wel fixt de dvn het wel

  Dat zijn de DVN voorwaarden.

  De fout in het geheel is dat er 2 partijen het recht op de CGM moeten vervullen. Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar. 2 partijen en de ene steekt het op de andere.
  Volgens de DVN moet de zorgverzekeraar dat doen om ‘Die moet ervoor zorgen dat jij de zorg krijgt die voor jou medisch gezien noodzakelijk is’
  Degene die dat juridisch kan uitleggen krijgt van mij een krat bier.

 • Hoi Abisko

  Wat jammer dat de informatie uit het stappenplan niet duidelijk genoeg zijn. Het zijn geen DVN voorwaarden, hoor. Het is een vertaling van de regels die momenteel gelden. Wel gaan wij over de manier waarop het gecommuniceerd wordt op dvn.nl. Ik heb er even kritisch naar gekeken en vind zelf eigenlijk wel dat het duidelijk en in Jip en Janneke taal is uitgelegd. Ik zal het volgende week nog even met mijn communicatiecollega’s onder een vergrootglas leggen. Mocht jij een bepaalde zin of bepaald stukje aan kunnen geven dat je specifiek onduidelijk (of klungelig) vindt, dan mag je dat ook even mailen naar communicatie@dvn.nl. Alvast bedankt!

  Groetjes Inge Olivier

 • Oh, en Ben42, het woord ‘recht’ is inderdaad ongelukkig gekozen. Recht zou vervangen moeten worden door ‘indicatiecriteria’ en dan is het correct. De criteria zijn overigens opgesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie.

  • Ben42

  Dank je wel Inge.

  En voor Abisco, even kort door de bocht, want juridisch zal niet zo heel veel helpen. (Bovendien mijn juridische hulp drinkt geen bier).

  Om de zorgkosten binnen de perken te houden, kan er niet ongelimiteerd worden voorgeschreven. Voor strips zijn er richtlijnen, voor pompen en continumeters is er een ‘selectie’ door de arts (en ziekenhuis). Het ziekenhuis krijgt een beperkt budget, hierdoor worden artsen gedwongen om te kiezen voor de patienten die het meeste baat hebben bij de hulpmiddelen.

  Een nadeel van dit systeem is natuurlijk dat niet iedereeen die dat wil alle middelen krijgt die hij en of zij zou willen.

  Een voordeel hiervan is dat artsen niet ongelimiteerd kunnen/willen en zullen voorschrijven. Ze zullen nu (zoveel mogelijk) een eerlijke keuze maken. Zou deze beperking er niet zijn, dan zouden artsen ’te gemakkelijk’ *) ook middelen voorschrijven aan mensen die die middelen minder nodig hebben. Hierdoor worden kosten bespaard en kunnen we ons gezondheidssysteem in stand houden.

  Zoals al gezegd, een beetje een kort door de bocht en misschien wat botte redenatie. Maar uiteindelijk zullen we ons gezondheidssysteem wel betaalbaar moeten houden.

  Vriendelijke groet,
  Ben42

  *)
  ’te gemakkelijk’
  Dit is een zeer kort door de bocht opmerking. Maar er zijn artsen die wat gemakkelijker zijn in het voorschrijven dan andere artsen. Dit geld voor medicatie, maar ook voor hulpmiddelen. In Nederland proberen we een rem te zetten op het voorschrijven. Heel vaak om goede medische redenen (zo wordt er in Nederland relatief weinig antibiotica voorgeschreven) en natuurlijk spelen financiële redenen ook een rol. Het is altijd zo dat als er betaald moet worden uit eigen budget (ziekenhuis budget) dat er dan wat zorgvuldiger wordt afgewogen dan als er betaald moet worden uit iemand anders budget.

  • m@rtin

  Wij betalen al jaren zelf de CGM voor onze zoon vroeger de dexcom nu al weer bijna vier jaar de FSL. Als je de CGM van het ziekenhuis krijgt is het maar voor een paar weken om je goed in te stellen. Sinds gebruik van CGM is zijn hba1c meestal tussen de 45 en 50. Daarvoor kwamen we nooit onder de 60.

  Groet,
  M@rtin

 • Begin dit jaar heeft ons kind via het ziekenhuis gedurende 3 maanden de Dexcom G6 uit mogen proberen. Dit na jarenlang geprobeerd te hebben om samen met artsen en diabetesteams een redelijk stabiele inregeling voor elkaar te krijgen. Daarbij gebruikten we ook al jaren het Freestyle Libre FGM systeem en insulinepompen. Zelfs de arts en het diabetesteam geven aan dat dit wel een heel uitzonderlijk geval is. Ondanks de schriftelijke indicatie van de arts dat voor ons kind CGM echt medisch noodzakelijk is, weigert de zorgverzekeraar vergoeding. Omdat de G6 zo’n grote verbetering is gebleken voor het managen van de diabetes en het niet alleen de kwaliteit van leven van ons kind heeft verhoogd, maar ook die van ons ouders, betalen we de G6, ondanks de hoge kosten, sindsdien toch maar zelf. Hopende dat voor CGM op termijn toch een vergelijkbare oplossing wordt bedacht, als nu recentelijk voor de vergoeding van de Freestyle Libre FGM.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.