Home Forums Behandelaren Over op de pomp (Medtronic Minimed 640G)

Over op de pomp (Medtronic Minimed 640G)

Na 4 jaar insuline spuiten mag ik eindelijk over op de insulinepomp. Mijn waardes zijn hartstikke mooi ( mijn Hba1c ligt al 2 jaar tussen de 43 en 53) maar het lijkt me gewoon zoveel makkelijker en flexibeler allemaal, vooral met bijzondere gebeurtenissen als ziekte, vakantie, sporten, uit eten etc. En bolussen is toch een stuk sneller dan elke keer moeten spuiten, vooral omdat ik mijn Lantus nu bijvoorbeeld in 2 keer moet spuiten vanwege het aantal eenheden.

Gisteren gesprek met de diabetesverpleegkundige gehad en zij heeft hem ook al laten zien hoe het werkt etc.
Ze gaat hem nu voor me aanvragen en ik heb volgende week een consult bij de oogarts (want dat mocht niet langer dan een half jaar geleden zijn en dat was het wel) en over 2 weken een consult bij de diëtiste om koolhydraten te leren tellen.
Ze had het er zelf over dat ik dan over 4-6 weken op de pomp over kon, maar ik hoor toch wel vaak verhalen dat het traject wat langer duurt.

Als de pomp er is en ik de instructies gehad heb dan moet ik eerst een week “droog oefenen”. Daarna moet ik op “generale repetitie” komen in het ziekenhuis om te laten zien dat ik het onder de knie heb. En dan mag ik voor het echt over. Ik zal dan ook over moeten van glucosemeter, want ik heb nu de Accu-Chek Mobile met handige testcassettes, maar bij deze pomp hoort de Bayer Contour Next Link 2.4. Dus dat zal ook wel even wennen worden. Vooral dat ik dan met losse teststrips moet gaan meten.

Ik vind het best wel spannend allemaal, het is natuurlijk best een grote verandering opeens.
Ik heb al heel veel informatie op internet gezocht, op zich ben ik wel goed geïnformeerd.
Maar ik ben wel benieuwd of er nog meer mensen zijn die binnenkort met een pomp gaan beginnen? Of die al ervaring hebben met deze nieuwe pomp?
En hier kan ik dan bijhouden hoe de overstap gaat.

 • je MOET helemaal NIET overstappen op een andere meter, de fabrikant van de pomp wil dat natuurlijk graag maar het enige wat hun meter doet is de bloedsuiker waardes doorsturen naar de pomp, en doet er verder weinig mee, zelfs als hun meter een bloedsuiker waarde meet van 1.0 zal hij de pomp NIET uitzetten, sterker nog ik vind het enkel maar vervelender om met hun meter te meten, overal afval van stripjes en het iedere keer doorgeven van de waardes naar de pomp die je dan weer weg moet drukken en het meerverbruik in batterijen van pomp.

  Vandaar dat ik nog steeds mijn accuchek mobile gebruik die is veel handiger en geen rommel.

 • Ik krijg volgende week mijn instructie voor de 640G. Ik ben 5 jaar geleden aan de pomp begonnen en mijn waardes zijn nu stabieler nu 63, dat zou lager kunnen maar dat kost veel moeite. Ik ben heel benieuwd naar deze nieuwe pomp en wat betreft de contour…ik ben er heel blij mee. Klein en handig in gebruik. Stuurt de waardes naar pomp en daardoor kan ik makkelijker de bolus invoeren.

  Heel veel succes in elk geval

  • Frankvo

  Ik heb de 640G nu 3 maanden en ik ben er wel tevreden mee. Het is een grote verandering ten opzichte van de VEO. De 640G wil heel veel meer bevestigingen hebben dan de Veo.

  B.v. als je een instelling aan de insulinegevoeligheid wilt veranderen dan moet je eerste de verandering opslaan maar dan komt een ander venster die meld dat je iets gaat veranderen en je dat echt wil. Als je ja zegt dan ga je weer terug en dan moet je het alsnog opslaan. Ze willen heel vaak die dubbele of tripel bevestiging. Ik neem aan dat dit vanuit de VS komt en wel van de FDA.

  Maar verder een mooie pomp en de meter van Bayer die er bij zit is ook wel leuk want die heet 3 functies.

  1_Je kan hem gebruiken om de gegevens op Internet te zetten. http://carelink.minimed.eu

  2_Je kan je bloedsuikers er mee meten.

  3_Je kan hem gebruiken als een zaklantaren om je strip erin te krijgen.

  En je hebt voor de meter geen batterijen meer nodig maar je moet de meter wel ff aanmelden bij Bayer want dan krijg je ook nog een stekker toegestuurd om hem op te laden. Een 2de reservemeter kon ik niet krijgen omdat dat niet meer door de verzekering meer werd betaald maar je kon zelf wel een reserve meter kopen voor ongeveer 50 euro.

  Groetjes Frank

 • Dankjulliewel alledrie voor jullie reacties!
  @markpompje Natuurlijk weet ik dat ik niets moet. Hij is wel een stuk handzamer dan de AC mobile, maar die losse teststrips vind ik wel een nadeel. En verder zet ik nu de gegevens altijd in een app (van Dbees.com), dus lees ik mijn meter ook niet uit via de software.
  @ingeborg76 Spannend dat jij volgende week de instructie krijgt! Had jij nu ook de VEO dan of een hele andere pomp? Mijn waardes zijn gelukkig al heel stabiel, dus daarvoor hoef ik hem niet. Dankjewel!
  @frankvo Fijn dat je er tevreden mee bent. Ik heb geen VEO gehad, dus die grote verandering maak ik niet mee zeg maar. Dat hij vaak om controle vraagt dat had ik idd al gehoord. Ook met het vullen van het reservoir dat je 4 vragen moet beantwoorden ofzo. Wat betreft die meter vind ik de voordelen dat hij dus een stuk kleiner is dan de AC mobile en dat hij de gegevens automatisch naar de pomp stuurt. Dat uitlezen met Carelink en die zaklamp vind ik niet zo heel interessant. Maar ik zal hem als ik hem ga gebruiken dan even aanmelden, want een gratis stekker is altijd handig.

 • Helaas is er wat misgegaan met het aanvragen van de pomp :(
  Ik had nog steeds niks gehoord, terwijl iemand anders die een week later had aangevraagd al wel een brief binnen had.
  Dus gisteren Medtronic gebeld en daar was ik nog niet eens bekend. En ook bij Mediq was er geen pompaanvraag binnen.
  Vanochtend dus mijn diabetesverpleegkundige gebeld en zij heeft ook contact met Mediq gehad.
  Wat blijkt: mijn diabetesverpleegkundige heeft alleen een machtiging afgegeven bij Mediq, maar niet de pomp zelf aangevraagd.
  Er is een nieuw bestelsysteem en blijkbaar was ze niet goed op de hoogte.
  Dus dat heeft ze nu alsnog gedaan vandaag en nu gaan ze er bij Mediq vaart achter zetten als het goed is.
  Ik moet dus nog wel wat langer geduld hebben, maar als het goed is is het nu dus wel gelukt met aanvragen.

 • Ik ben weer terug van vakantie en had 2 brieven in de brievenbus liggen. 1 van Menzis dat ze toestemming geven voor de insulinepomp en hem dus willen vergoeden. En 1 brief van Medtronic, met daarin helaas minder leuk nieuws. Want de pomp blijkt zo populair te zijn dat ze geen voorraad meer hebben momenteel en niet weten wanneer ze weer kunnen leveren. Dus ik heb geen idee wanneer ik hem nou krijg, over 2 weken of over 2 maanden ofzo, het is nu dus maar gewoon afwachten :(
  Erg jammer dus dat het allemaal zo lang duurt! :(

 • Nou de pomp was er sneller dan verwacht ( vandaag) Alleen duurt het in verband met de vakantie van mijn diabetesverpleegkundige alsnog tot november voor ik kan beginnen :(
  Dus daar baal ik behoorlijk van. Ik heb al zolang moeten wachten omdat die aanvraag niet goed is gegaan en nou moet ik nog langer wachten, terwijl ik liever gisteren dan vandaag was begonnen bij wijze van spreken..

 • Ik zie vandaag pas dat je al had gereageerd. Ik had hiervoor de VEO, dat is nu mijn reservepomp. Wat Markpompje zegt klopt de 640G heeft veel extra bevestiging nodig waardoor er wel eens een bolus misgaat. Ook ik had die perikelen met Medtronic en de aanvraag maar sinds 28 augustus definitief over en happy. De batterij duur is ongeveer 1 maand dus valt me mee. Verder doet de pomp wat ie moet doen en ik ga straks mijn HbA1C eens opvragen….

  Wens je veel succes en aan die losse strips wen je snel weer hoor.

 • Dankjewel! Vandaag belden ze iig van Medtronic voor de pompinstructie, die heb ik 13 oktober. Dus morgen het ziekenhuis maar bellen en nog maar weer eens zeuren of er echt niemand is die me kan begeleiden. Ze zei iig al aan de telefoon dat we dan de pomp en de meter wel kunnen koppelen, maar dat ik gewoon zelf mag beslissen of ik hem echt ga gebruiken of gewoon mijn Accuchek houd.

 • Ik wil dus mijn eerdere reactie bewerken en druk op rapporteer…grrrr tablet. Wou dus nog even trots melden dat ik een HBa1C van 58 had….woohoo nu zo houden.

 • Netjes hoor Ingeborg!
  Ik heb mijn diabetesverpleegkundige gesproken, maar helaas kan er echt niemand eerder mij begeleiden vanwege onderbezetting op de poli. Dus ik heb nu een afspraak staan voor 5 november als ze zelf weer terug is. Dan alle handelingen met de pomp herhalen, een week droog oefenen en dan de week erna als het goed is over.

 • Vanochtend de pompinstructie van Medtronic gehad. Ze is hier nog geen uur binnen geweest, die pomp is zo makkelijk in te stellen, dat snapte ik allemaal zo al wel. Moest stuk of 20 verschillende dingen instellen/bekijken, maar ik had niet eens de instructie die ernaast stond hoe het moest nodig, vond het zo wel ;)
  Het enige wat ik echt voor het eerst gezien heb is hoe je het reservoir moet vullen en het inschieten van het infuus. Dat was voor mij eigenlijk nog belangrijker dan die hele pompinstructie haha, want dat had ik zelf allemaal al wel bekeken/gelezen in het boekje. Maar goed, het is gebeurd en nou moet hij weer 3 weken de kast in dus :(

 • Ik ben nog niet eens begonnen met de pomp, maar van de week heeft hij me al helemaal gek gemaakt haha :D
  Vanaf het moment dat ik opstond hoorde ik een geluid, maar ik had geen idee wat het was. Ik dacht eerst dat het de wekker van de buren was die ze vergeten waren uit te zetten. Maar het ging de hele ochtend maar door. Toen ik ’s middags thuis kwam hoorde ik het nog steeds en ben ik op onderzoek uit gegaan. Het geluid kwam uit het dressoir, waar de doos van de pomp in ligt. Ik de doos open maken, blijkt het idd mijn pomp te zijn die het geluid maakt!

  Wat bleek? Met de pompinstructie hadden we het reservoir gevuld met water en een basaalstand ingevoerd. En nu was het reservoir leeg en gaf hij al vanaf half 2 ’s nachts een alarm haha!
  Het alarm heb ik nu maar even uitgezet, maar als ik straks over ben dan weet ik iig hoe het alarm klinkt :P

 • :-)

 • Vanmiddag bij de DVK geweest. We hebben alles weer even herhaald (reservoir vullen, infuussetje schieten, heb hem nu wel al echt op mijn buik en basaal instellen etc) Maar ik hoef niet eens een paar dagen te oefenen met een zoutoplossing ofzo, omdat ik alles toch wel snap.
  Dus zij gaat gewoon een recept naar de apotheek faxen en eerste bestelling bij Mediq doen. En dan dinsdagochtend weer afspraak en dan over op de Minimed640G!!! Dus nog maar een paar dagen wachten en dan eindelijk echt over! :D :D :D

 • Jaaa ik ben aangesloten! :D :D :D
  Vanochtend bij de DVK samen het reservoir nog een keer gevuld en de infuusset aangesloten en toen was het zover! :D
  De internist kwam ook nog even langs (wel een andere dan ik normaal heb) en hij vertelde nog over een onderzoek wat ze aan het doen zijn met een medicijn. Dat medicijn zorgt ervoor dat je meer suiker uitplast en daardoor minder insuline nodig hebt en afvalt. Eigenlijk is het voor mensen met Type2 bedoeld, maar ze willen het ook uitproberen bij mensen met Type1 die veel insuline gebruiken, zoals ik. Dus als ik ingesteld ben met de pomp daar maar eens over nadenken of ik dat wil proberen. Maar het klinkt goed iig!
  Natuurlijk ook nog allerlei informatie weer meegekregen, over wat te doen bij een hypo en hyper en ketonen nu ( heb alleen nog niks om dat mee te meten, maar ga wel ff een potje met urinestrips bestellen denk ik)
  En toen naar huis! Ik vond het best wel spannend of het infuus wel goed zat en de insuline wel aan zou komen.
  Vanmiddag voor de lunch zat ik netjes op 4.3 en heb ik voor het eerst gebolust. Wat gaat dat langzaam haha.

  En daarna meteen mijn vuurdoop, want ik had vanmiddag fysio-fitness. Dus pomp in het bh-zakje gedaan ( want geen zak in sportbroek) en ik keek wel gewoon hoe het ging. Mag nog niet teveel klooien meteen van de DVK, dus eerst maar eens kijken hoe het zo ging. En het ging hardstikke goed, want daarna zat ik op 5.8! :D
  Na het sporten een tussendoortje gegeten en een beetje bijgebolust. Net belde de DVK om te vragen hoe het ging, en toen zat ik nog steeds op 5.8! :D
  Dus het gaat echt goed en de DVK is ook zeer tevreden hoe het gaat. Dus ze belt morgenochtend om 9 uur pas weer. Vanavond nog bellen vond ze niet nodig.
  De komende dagen met avondeten gewoon aardappels eten, en ff geen P-producten, zodat ik goed ingesteld kan worden.
  Maar het bevalt nu al goed dus! :D

 • Jammer dat er niet zoveel mensen zijn die ervaringen willen delen hier over de Minimed 640. Ik voel me een beetje eenzaam zo hier in het topic haha ;)

  Maar inmiddels 3 weken over op de pomp en wat is het toch handig! Ben al een paar keer een dagje weg/uit eten geweest of dat ik een afspraak ergens had en dan is het echt zo makkelijk om gewoon even snel te kunnen bolussen ipv alle spuitspullen te moeten pakken.
  Met mn waardes gaat het ook goed, af en toe wat hoog voor mijn doen (tussen de 9 en de 12) maar verder over het algemeen gewoon goede waardes ( maar die had ik ook al voordat ik over ging, daarvoor ging ik niet over)
  Met pasta/patat etc is het nog een beetje zoeken hoe lang ik de square bolus doe. 2 uur is net te kort, dan kom ik vaak nog wel hoog uit. Dus vanavond voor het eerst 2.5 uur gedaan, ben benieuwd hoe dat gaat nu.

  Ik heb alleen wel problemen met de Quickset-inserter, het gebeurt me regelmatig dat de pleister in de inserter blijft plakken en de naald half in mn buik zit en een bloedbad veroorzaakt. Heb al een nieuwe inserter besteld daarom, maar ook daarbij heb ik hetzelfde probleem ( en ben niet de enige daarin weet ik al) Dus vanmiddag heb ik maar een doos met MIO-infuusjes besteld. Dat is een alles-in-1 infuus, dus hopelijk gaat dat beter.

  Owja en ik gebruik nu toch gewoon de Bayer-meter. Want dat doorzenden naar de pomp vind ik toch wel makkelijk. En het teststripje gooi ik gewoon weg met het wattenschijfje dat ik toch altijd al gebruik om het bloed van mn vinger mee te deppen. En ik lees mijn pomp/meter nu gewoon elke week uit en stuur de resultaten naar de diabetesverpleegkundige. Die app Dbees gebruik ik daarom niet meer.

 • Je hebt toch geen DVK nodig bij de uitleg, er komt iemand thuis en je hebt boekjes en je kunt de firma bellen
  Ik hoef dat niet hoor

 • Colliore, inmiddels ben ik dus al 3 weken over. Maar mijn dvk had ik toch echt nodig voor het weten van mijn ratio’s en basaalstanden etc. Ik had hiervoor nog geen pomp hè ;)

 • Snap ik, maar elke pomp is anders en ook als je er al één had is het zoeken, maar ik denk ook niet dat ze er tijd voor zou maken, dat was niet de gewoonte toen ik het vroeg.
  Had het hier gelezen, maar ik heb die dertig jaar dat ik een pomp draag het altijd met de firma moeten doen
  Dus bof jij misschien wel

  Ik heb de 640g ook nu 3 weken en ik vind hem top het weer met een stripje en elke keer een nieuw naaldje pakken is minder en waar je hem draagt als vrouw is ook niet ideaal, maar terug nee hoor, heb zo veel overzicht
  Heb je de meter al aangemeld bij bayer, dan krijg je een stopcontact gratis om hem op te laden, handiger en sneller dan de computer
  En heb je cairlink al geprobeerd, ook top
  Ik ben er erg blij mee
  Heb je vragen stel ze ik heb zo je leest een lange ervaring.
  Maar ingsteld zo het hoort ben ik nog steeds niet, zo jammer dwars lijf denk ik

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.