Home Forums Ouder van een kind Overgang naar insulinepomp

Overgang naar insulinepomp

Beste lezers,

Binnenkort stapt onze dochter van 2,5 jaar oud over op de ParadigmVeo insulinepomp. Nu ben ik benieuwd hoe deze overstap bij andere kinderen is verlopen. Met name het wennen aan het infuus, draad, tailleband enz. Hebben jullie tips om deze wenperiode goed door te komen?
Tevens ben ik benieuwd of er kinderen zijn die ook savonds niet vroeg in slaap komen sinds ze diabetes hebben.

Alvast dank voor de reacties!

  • Nina

  Beste Ruby,

  Onze zoon was net drie toen hij na twee maanden spuiten overstapte op de pomp. Hij hoefde helemaal nergens aan te wennen, de pomp was in alle opzichten zoveel beter (zoon accepteerde de spuiten nooit). Zeker toen hij na een maand ook nog een sensor kreeg.

  Wat is binnenkort trouwens? Er zit namelijk een nieuwe pomp van Medtronic aan te komen, de 640g.

 • Hi Nina,

  Dank voor je reactie. Onze dochter gaat aanstaande maandag al over op de pomp.
  Ik heb de 640G ook online bekeken. Dat zou zeker ook een optie zijn, maar ze zullen ons wel eerst aan deze pomp willen laten wennen.
  Er is mij verteld dat je een sensor meestal tijdelijk gebruikt om inzicht in de waarden te krijgen/een patroon te ontdekken. Gebruiken jullie de sensor al lang en blijvend? Heb je er goede ervaringen mee? Het lijkt mij ook vooral handig op de kinderopvang/school.

  • Nina

  Beste Ruby,
  Zoon gebruikt de sensor al 7,5 jaar fulltime. Ik denk dat wij daardoor de diabeteszorg van onze zoon altijd goed te doen hebben gevonden. Het geeft veel rust, en hij was er op jonge leeftijd al zeer zelfstandig mee (sinds groep 3 hoeft de juf al niet meer mee te kijken).
  Moet nu weg, maar als je nog vragen hebt: stel ze gerust!

 • Hi Nina,

  Zo, 7,5 jaar en veel zelfstandigheid, dan begrijp ik de rust die het geeft!
  Neemt het aantal vingerprikken per dag af als je gebruik maakt van de sensor? Kun je daadwerkelijk de BG aflezen van ongeveer 15 minuten geleden? En hoe vaak moet je de sensor kalibreren (volgens mij wordt dat zo genoemd)?

  Fijn dat je bereid bent om wat vragen te beantwoorden, het is voor ons erg nuttig om dit van andere ouders te horen!

  • Nina

  Zoon prikt alleen in z’n vingers om te kalibreren: twee keer per dag dus. En als de sensor net gezet is, drie keer. Hoewel veel ziekenhuizen adviseren om bij hoge en lage waardes een controleprik te doen (weet niet of dat nog steeds zo is), doen wij dit al zeker zeven jaar nooit. In de praktijk ervaren wij de sensor als zeer betrouwbaar (mits goed gebruikt).

  De sensor loopt inderdaad ongeveer 15 minuten achter op de bloedsuiker. Maar door de curve zie je wel of de bloedsuiker stabiel is, daalt of stijgt, en in welk tempo.

  Zoon kalibreert al sinds zijn vijfde zelf. Wij noemen de bloedsuikermeter ook geen bloedsuikermeter, maar het kalibratieapparaat :-)

  Succes maandag! Hoop dat de pomp voor jullie net zo’n verbetering is als voor ons destijds.

  • marit

  Hallo Ruby, jonge kinderen mogen altijd een sensor. Als jullie ziekenhuis dat niet wil overstappen naar een ander ziekenhuis. Ik heb z3lf als volwassene ook een zensor. Ik prik nog wel eens tussendoor maar veel minder dan eerst. Ga eerst maar aan de pomp wennen en bespreek dan de sensor, ik vind de sensor belangrijk voor jonge kinderen, je kunt hun suikers dan goed in de gaten houden en je dochter kan gewoon lekker kind zijn en alles doen. Sukses!

 • Nina, wederom dank voor je informatie. Wat fijn om te lezen dat het ook zo kan verlopen! Begrijp ik goed dat je zoon dan zijn bolus invoert op de pomp met een BG van een kwartier geleden of hebben jullie daar een andere manier voor om mee om te gaan?

  Marit, we vinden de sensor zeker een prettig idee en zullen daar achteraan gaan. Eerst inderdaad even wennen aan de pomp. Dank voor je reactie!

  • Nina

  Hoi Ruby,
  Wij reageren gewoon op de waarde die de sensor aangeeft. Met inachtname van de eventueel (snelle) daling/stijging. Wij denken nooit bewust: “Zijn waarde was blijkbaar een kwartier geleden 11,3, hoe hoog zou hij nu zitten?” Wij denken: “Hoe hoog zit hij? O, 11,3, en hij stijgt met maar liefst 0,8 per vijf minuten.” En daar reageren we dan op. Zo’n waarde behandelen we heel anders dan een stabiele 11,3, of een dalende 11,3, of een 11,3 die langzaam stijgt.

  Succes morgen (het was toch morgen?)!

 • Het is goed verlopen vandaag. Onze dochter zit op de pomp en we gaan nu de “instelweken” in.
  We hebben direct aangegeven interesse te hebben in de sensor en tevens in de nieuwe pomp 640g. Het ziekenhuis gaf aan op termijn in gesprek te zullen gaan met Medtronic om een regeling te treffen om de pompen van met name kinderen om te kunnen wisselen voor de nieuwe 640g. Ben benieuwd of/hoe dat zal gaan…

  Nina, dank voor je uitleg over de sensormetingen en hoe je die bekijkt, dat maakt het duidelijk en ik kan me voorstellen wat voor voordeel dit geeft. Ik hoop dat wij snel aan de pomp gewend zijn en ook op de sensor over kunnen gaan!

 • Beste lezers,

  Onze dochter zit sinds 13 april op de insulinepomp. Helaas werd ze in de tweede week flink verkouden waardoor het instelproces werd verstoord. Nu ze wat beter is gaan we weer verder om de nogal schommelende cijfers wat stabieler te krijgen.
  Ik ben benieuwd hoelang de “instelperiode” bij jullie (kinderen) duurde? Onze dochter heeft nu vaak 3 flinke hypo’s per dag en ook snachts moet ik haar na meten wakker maken omdat ze een hypo heeft waar ze dus blijkbaar niet wakker van wordt (een eng idee).

  Onze dochter kan elke avond niet slapen en dat begint nu steeds erger te worden. Ze is 2,5 jaar oud en valt vaak om 22:30 pas in slaap. Soms heeft ze lage bloedsuikers (oorzaak van het niet in slaap kunnen komen is dan te verklaren), maar soms zit ze goed en kan ze ook niet slapen.
  We hebben haar ook heel consequent geprobeerd terug te leggen in bed, maar we merken toch dat er iets anders aan de hand moet zijn.
  Zijn er meer ouders bekend met dit soort slaapproblemen?

  Alvast dank voor de reacties.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.