Home Forums Nieuw met diabetes Overlijden door diabetes?

Overlijden door diabetes?

Kan je door diabetes dood gaan?

 • Indien de diabetes goed behandeld wordt en iemand met diabetes goed met de ziekte omgaat, is er geen reden aan te nemen dat je met diabetes eerder dood gaat. Er zijn meer gezondheidsrisico’s, maar die zijn meestal goed onder controle te houden.
  De levensverwachting van iemand met diabetes is vrijwel gelijk aan de levensverwachting van iemand zonder diabetes.

 • Het belangrijkste is dat je even flink geconfronteerd wordt met deze angst door de diagnose diabetes, daar is niets mis mee. Het leert je beter te relativeren; bepaalde dingen zijn niet meer zo belangrijk en je gaat met wat meer wijsheid in het leven staan! Sommigen gaan juist meer genieten van de kleine dingen, als je ziet dat daar juist grote waarde in zit. Ondertussen gewoon goed voor jezelf zorgen, maar er niet obsessief mee bezig zijn vanuit die angst om klachten te krijgen of dood te gaan aan diabetes.

  Laat je in ieder geval niet afschrikken door de verhalen die je op internet leest, bijvoorbeeld dat er elke 30 minuten iemand sterft aan diabetes. Je zal die angst moeten leren loslaten, anders heb je jezelf ermee, en dat heeft ook nog eens een negatieve uitwerking op je suikerwaarden.

  Het leven houdt in ieder geval niet op met diabetes! Ik begin het juist meer en meer als een nieuw begin te zien. Verdriet mag er af en toe best zijn, maar blijf er niet in hangen.. Ik sterf liever ooit als een gelukkig mens, dan als een verbitterd mens.

  Groetjes, Marije

  • Marije hoe jij in het leven staat, zo sta ik er ook in en geniet elke dag dat je er bent want je moet niet vergeten stres verhoog ook je suikerwaardes en je bloeddruk en dan ben je verder van huis groet Bert

  • marit

  Tja dat is hoe je het bekijkt. Als je je suikers goed onder kontrole houdt voorkom je complicaties en leef je langer. Ik zal waarschijnlijk sterven door mijn slechte vaten. Hartinfarct of cva of zoiets of een sepsis aan de benen. Slecht bloedvaten komt door diabetes maar in mijn geval ook door erfelijke aanleg, slechte regulatie in het verleden en roken. Dus wat dan de oorzaak is weet je niet precies. Uiteindelijk sterven we allemaal en de ene wat vroeger dan de ander. Maar het is wat Marije zegt, probeer van het leven te genieten, je leeft nu en we kunnen toch niet in de toekomst kijken.

 • Ja!

  Als je er niets aan doet.

  Type 1 je vermagerd en je sterft door verzuring van de ketonen.

  Type 2 zal iets langer duren want er wordt nog iets insuline gemaakt. Door hoge Bl.suikers werking van de nieren de ogen en hart gaan achteruit en dat wordt dan je dood.

  • Wenie

  Je kan overal aan dood gaan :)
  Maar ik ken mensen die met diabetes 85+ zijn geworden.

  Ik had een oom die had al meer dan 30 jaar diabetes, hij was bijna 80 jaar en verder kerngezond rijdt hij met zijn fiets tegen een muur, hij heeft het niet overleefd.

  • Mesca

  Wat jullie doen is het hoofd in het zand stekken. Lees op Internet “Diabetes en Hartziektes” na een lezing v Dr. Ammerlaan , Internist en Dr. Botman cardioloog die zij in 2013 hebben gehouden. Dat zijn de cijfers uit de USA.
  En 2-3x hoger risico op hartkwalen
  Bij diabetici worden 30% meer stents geimplanteert
  2-4xhogere kans op overlijden aan hartkwalen
  60% kans dat ze aan hartkwalen overlijden.
  Dit is een studie van de USA. En hier gaan ze de mensen vertellen dat wanneer goed ingesteld bent niets aan de hand is. De Specialisten Ammerlaan en Botman vertellen ons wat anders. Dus wakker worden .
  Groetjes Rolf

  • Nou wat de dokters schrijven uit de V.S zal mij worst zijn. Mijn Moeder werd zonder diabetes 68 jaar en zij was de jongste uit haar gezin, maar zij had een broer en een zuster allebei diabetes. De broer type 2 en de zuster type 1. En mijn oma had ook diabetes 2 – alledrie werden zij oud. Mijn oma 78 jaar, mijn tante 86 jaar en mijn oom 89 jaar. En mijn moeder maar 68 jaar aan darm kanker, dus dat gepraat van ‘steek je hoofd maar in het zand’ slaat nergens op hoeveel gezonde mensen krijgen geen hartstilstand: duizenden!
   En inderdaad diabetes is geen grapje maar jouw angst heeft grote ogen en jij probeert paniek te zaaien. Accepteer je ziekte en leef maar zonder stress, want daar krijg je ook van alles van: hoge bloeddruk en een hart kwaal. Groet, Bert en nog iets geloof in de Heer en God dan krijg je rust in je leven …..

  • marit

  Ik steek mijn hoofd niet in het zand. Ik weet dat ik vroeger zal sterven door mijn diabetes. Maar dan kan je denken oh wat erg nu ga ik vroeger dood maar je kan ook denken dan moet ik nu wel genieten en leuke dingen doen als ik vroeger dood ga.

  • Mesca

  Marit laat ons hopen dat wij een langer leven hebben…ij ziet dit heel goed.. maar hoe oud je wordt kan niemand weten.
  Groetjes Rolf

  • Mesca

  De Nederlandse artsen zeggen niet dat we allemaal snel dood gaan. Maar de kans dat wij hart en vaatziekten krijgen is veel groter dan bij mensen die geen diabetes hebben . Dat zij in jouw familie zo oud zijn geworden is prima…maar ook rokers die 100 sigaretten op n dag roken kunnen oud worden. Maar laatsten eindes sterven de mesten veel vroeger. Iedereen heeft wel n oma en n opa die diabetici waren of 50 sigaretten rokten maar toch heel oud zijn geworden . Dit bedoel ik met “het hoofd in het zand stekken”
  Groetjes Rolf

 • Rolf ik kan jou uit je droom halen mij Oma en oom en tante en moeder rookte niet maar ze leefde wel gezond genoeg groenten en fruit en vis want mij grootouders hadden een groothandel in groeten en fruit en vis in Utrecht maar mij moeder had gewoon pech dat zei darmkanker kreeg 32 jaar geleden had zei nu het gekregen dan had zei het misschien overleeft dus mij motto is leef nu en probeer stres te voor komen en accepteer je diabetes dan hebt je de helft gewonnen groet Bert

  • Mesca

  Hoi Bert, ij kan mijn niet uit “mijn droom” halen…ik ben realist en geloof aan de wetenschap en de moderne medicijn . Wat de diabetesvereniging schrijft is domweg niet waar. Medische studies in de USA vertellen ons een ander verhaal. Wat je oom ,tante of oma meegemaakt hebben is niet zo interessant , wij leven nu en… wij moeten volgens de wetenschap rekening men houden dat diabetes en ziekte is die vaak (te vaak) dodelijk afloopt.
  Groetjes Rolf

 • . Wat je oom ,tante of oma meegemaakt hebben is niet zo interessant , wij leven nu en…Daarom mij reactie Mij oom was van 1900 mijn tante van 1904 en mijn oma van 1876 wil jij mij nu wijs maken dat toen de kennis beter was zei hadden het geluk dat de insuline was uit gevonden anders hadden zei niet zo oud geworden en ik hebt sinds 1995 diabetes en door een goeden internist kan ik het af met pillen en 1 x per dag victoza 1.8 en ik hebt geen angst dat ik eerder dood ga je moet eens weten hoeveel mensen er sterven aan allerlei ziektes als kanker nou dan hebt ik liever diabetes 2 als dat liever zou ik niks hebben maar er is goed te leven over het algemeen met diabetes uitzonderingen daar gelaten en ik laat mij niet gek maken door een onderzoekt groet Bert …

 • Ik heb diabetes, ik leef zo gezond mogelijk, heb af en toe mijn snaai momenten en ja ik weet dat dat niet goed is. Maar ik zeg dus ook zo gezond mogelijk. Ik weet van de hart en vaat ziekten af, de complicatie’s en weet ik wat niet al meer. Maar ik laat mijn leven niet vergallen met het feit dat ik misschien wel een hartinfarct zal kunnen krijgen of dat ik complicatie’s zal kunnen krijgen. Als ik zo moet leven, dat heb ik geen leven meer.

  Een mens lijdt het meest
  Door ’t lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

 • moetjeweten zo sta ik ook in het leven je word compleet gek gemaakt met al deze onderzoeken de ene keer zeggen ze dat een glas rode wijn goed is en een half jaar later zeggen ze weer wat anders je moet je in acht nemen maar diabetes beheerst niet mijn leven en daar voel ik mij goed bij groet Bert…

  • Mesca

  Ik heb diabetes na een CVA gekregen…Bert wat er in 1876 of 1900 is gebeurt is echt niet meer interessant en uit medische zicht ook niet meer relevant ik heb heel wat gelezen over studies in de USA .. wanneer wij allemaal beseffen dat diabetes een gevaarlijke ziekte is dan zijn we al een heel eind. De vraag is niet ga ik dood door diabetes .. .. maar het weten dat dit kan geburen is er. Maar wij leven nu en ik wil dat ik mijn laatste jaren goed kan leven… maar het gedachte dat het mis kan gaan is er.. maar….het leven gaat door en ik ben blij om elke dag dat mijn kleinkinderen kan zien.
  Groetjes Rolf

 • mesca ik zie mij 6 kleinkinderen ook graag op groeien de oudste is 16 jaar geworden en wij zien ze 2 x per week en kijk er elke week naar uit maar ik blijft er bij dat ze nu meer kennis hebben als mijn oude familie wat in jou ogen niet relevant is maar voor mijn wel en ik hebt geen angst voor de toekomst ik zie wel wat de toekomst mij brengt maar een ding diabetes beheerst niet mij leven groet Bert

  • Mesca

  Bert… dit is een goede instelling…diabetes mag je leven niet beheersen …

 • Zo hebt ik mij hele leven tegen problemen aan gekeken en laat mij er niet onder slaan groet Bert

 • Als je boven op een ladder staat en een hypo krijgt, dan kan je een aardige smak maken.
  Of je dan overleden bent door diabetes is dan afhankelijk van de journalist die dit in de krant wil plaatsen.

 • @gevraagdaandvn: Ja, aan diabetes kun je doodgaan. Maar dat het een direct gevolg van de ziekte is, is tegenwoordig volgens mij erg zeldzaam.

  Maar het kan wel. Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Destijds (1,5 jaar geleden) wist ik overigens nog niet dat ik diabetes had. Ik had een griepvirus opgelopen, en dat heeft geleid tot diabetes type 1. In 3 dagen tijd ging ik van gewoon gezond naar op een haar na dood. Ik was thuis bewusteloos gevallen, heb een paar uur op een koude overloop gelegen (alleen thuis, winter, doucheraampje open, alleen t-shirt aan want ik lag de rest van de tijd in bed). Gelukkig werd ik op tijd gevonden, 112 werd gebeld en ik werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

  Onderkoeld en uitgedroogd werd ik meer dood dan levend op de spoed binnengebracht. Daar bleek dat mijn bloedsuiker 42 was. Duidelijke diagnose dus. Heel mijn lichaam was verzuurd, ik heb ruim 2 weken ontzettende spierpijn gehad, zodanig dat ik me amper kon bewegen. Mijn nieren hadden in eerste instantie besloten om ermee op te houden, maar zijn het gelukkig toch weer gaan doen. Ik moest een week op de IC blijven, met allerlei infusen, enz. Dankzij mijn blijkbaar sterke gestel en de moderne medische wetenschap ben ik er nog.

  Wat ik beschouwde als normale buikgriepverschijnselen bleken later ook symptomen te kunnen zijn van torenhoge bloedsuikers. Als ik toen ook maar enig idee had gehad wat er aan de hand was, had ik echt wel een dokter gebeld! Maar ik had niet de bewuste/bekende klachten. Ik had weleens wat meer dorst dan anders, maar niet extreem veel. Mijn ogen waren wat van sterkte veranderd, maar als je rond de 40 bent en al heel je leven slechte ogen hebt, dan is ook dat niet verontrustend, zeker als ook de huisarts en oogarts er niks verdachts van vinden…

  Gelukkig heb ik sindsdien mijn diabetes goed onder controle, en zijn mijn bloedsuikers min of meer stabiel te houden. Ik waak er ook ontzettend voor dat ze niet te ver uit de hand lopen, want zo’n ervaring als toen wil ik echt nooit meer meemaken!

   • Mesca

   Monique , voor jouw neem ik mijn pet af…ij bent een echte “powervrouw”

   Bert, ij geloofd in de Heer en God…ij kan beter in de wetenschappen en studies geloven… laatsten eindes kunnen zij ons door hun studies veel meer helpen als alleen maar geloof.

   WillyBilly, ij bent zo eentje die ik bedoelde met “de kop in het zand stoppen”…

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.