Home Forums Verzekering en vergoeding Overstap novorapid naar sanofi

 • Zorua

Overstap novorapid naar sanofi

Bericht gekregen dat ik per 1 juli moet overstappen op insuline aspart van Sanofi ipv Novorapid.
Ik kan hoog en laag springen maar dat ik moet overstappen is een feit. Nu wil ik dat zo probleemloos mogelijk laten verlopen en me alvast (psychisch) voorbereiden.

Ik heb nu Levemir en Novorapid flexpen met Mylife Clickfine Autoprotect 5mm. Naaldjes van BD kan ik niet gebruiken omdat ik allergische reactie kreeg op de coating van het naaldje.
Passen die naaldjes ook op de wegwerp pennen van Sanofi?

En werkt zo’n wegwerppen van Sanofi hetzelfde als de novorapid flexpen? Bij de flexpen kan ik de insuline op mijn eigen tempo injecteren en zelfs halverwege stoppen, maar ik heb ook eens een insulinepen gezien waarbij de insuline gelijk alle eenheden geïnjecteerd worden als je de knop indrukt. Volgens mij was dat tresiba flextouch.

Zijn jullie ervaringen ook gewoon dat je hetzelfde aantal eenheden nodig hebt als bij de novorapid?

Ik heb in juni een afspraak met de diabetes vpk en dan wil ik graag al wat voorbereid zijn.

 • Ik wist dat het er voor mij ook aan zat te komen. Ik dacht eerst eigenlijk ook nog dat het 1 januari zou ingaan.

  Deze week kreeg ik een keurige brief van de verzekeraar met de uitleg dat net als bij andere medicijnen de verzekeraar de goedkoopste vergoed om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden.

  Ik weet nog niks over de werking van de nieuwe pen, ik hoop dat injecteren inderdaad gewoon trapsgewijs kan.

  Qua werking word geacht dat het hetzelfde is als novorapid (zelfde core medicijn en werking, andere naam en mogelijk andere bijstoffen).

  In de brief die ik kreeg stond overigens dat de internist nog steeds de mogelijkheid heeft om specifiek een andere voor te schrijven waar dat echt absoluut nodig is. Ook werd er gemeld dat ik nu de brief krijg om eventueel nog te kunnen overleggen met de zorgprofessional voor het ingaat.

 • De Sanofi Solostar kun je zelf regelen qua snelheid en is verder gelijk aan de NovoRapid.
  De Tresiba Flextouch heeft een veermechanisme die de ingestelde hoeveelheid injecteert, maar als je de knop ‘onderweg’ loslaat kun je die gewoon weer indrukken voor de rest van de dosis.

  Ik gebruik dezelfde naaldjes als voor de Levemir en de NovoRapid, dus je kunt gewoon je eigen naaldjes blijven gebruiken.

   • Zorua

   Bedankt voor je reactie.

  • Zorua

  Ik kreeg vandaag een brief van de apotheek dat Novorapid niet meer vergoed wordt vanaf de eerst volgende keer dat ik bestel (dus eigenlijk per direct). Terwijl in de brief van de zorgverzekeraar staat 1 juli.

  Ik was van plan om nog novorapid te bestellen zodat ik bij de overstap nog novorapid had mocht het toch onverhoopt niet lukken. En ik heb 8 juni afspraak bij de diabetesvpk en we zouden het dan bespreken. Nu heb ik dus geen reserve novorapid meer en krijg ik volgende week ineens sanofi.

  Mag ik nu nog van de apotheek eisen dat ze tot 1 juli mij novorapid geven?

 • Sanofi bevat dezelfde insuline (Aspart) als Novorapid dus waarom zou je je daar druk om maken?
  Zelf heb ik in de loop der tijd bijna alle medicatie die ik gebruik zien wijzigen van merk en uitvoering omdat de verzekeraar dat verplicht. Nog nooit enig verschil in werking ondervonden.
  Als de apotheker met een geheel ander type insuline komt aandraven heb je wel een punt, maar dit is gewoon hetzelfde van een ander merk

  • Zo is het !

   • jwvos

   sanofy en de twee ander insuline die nu wel worden vergoed zijn wel degelijk anders de hulpstofen die er bij moet hebben allemaal e nummers nova en humalog hebben dat niet

  • Toya

  Als ik de discussie over Sanofi vs Novorapid lees gaat het hier over penfill. Novorapid wat in pompen wordt gebruikt zomaar vervangen door Sanofi zal m.i. niet gaan omdat de fabrikanten van pompen niet met Sanofi getest hebben.

  • MTEE

  Oh, ik zie hier voor het eerst iemand met ook een reactie op een naaldje! Alleen bij mij gaat BD wel maar Pic Solution niet. Tot nu toe kijkt iedereen me aan of ik van Lotje getikt ben, ze hebben er nóóit eerder van gehoord.
  Ik moet ook overstappen van Novorapid naar Sanofi, maar ik wil de Novopen (met geheugen!!) niet kwijt. Nu in discussie met zorgverzekeraar, apotheek en zodadelijk Internist……

   • Zorua

   Mijn diabetes vpk heeft direct andere naaldjes besteld toen ik vertelde dat ik rode uitslag had op injectieplaats. Fijn dat hij zo alert was.

   Heeft Sanofi geen pen met geheugen?
   Ik hoop dat je het voor elkaar krijgt.

   • loei

   Hoe is het afgelopen? Ik wil ook mijn Novopen met geheugen niet kwijt!!!
   Binnenkort afsprak met diabetesverpleegkundige voor advies nu ik moet veranderen van insuline.

 • Ik ben gisteren “overgestapt” geen probleem.

   • Zorua

   Ik heb ook geen problemen ervaren met de werkzaamheid.

  • Manong

  Ik gebruik nu Sanofi al een tijdje, maar voor mij is de werking echt veel minder, zeker trager dan Rapid.

  ben er nog niet aan gewend.

 • Ik gebruik Sanofi nu een half jaar. En merk eigenlijk geen problemen…Oh ja, toch wel.
  Bij Novorapid – Flexpen kon je veel beter de ingestelde waarde aflezen. Dat “gleufje” bij Sanofi is niet zo duidelijk. Of zijn het mijn ogen? (denk het niet).
  En bij NOVO kon je veel duidelijker de klikken horen. Bij Sanofi is het toch een beetje meer “plastic”.

  Als ik mocht kiezen zou ik weer terug gaan naar NOVO.

  Juul ( al 41 jaar diabetes)

 • Sanofi is rotzooi. Het werkt niet goed zoals Novorapid. Suikers dalen bij bijspuiten te langzaam en schieten daarna weer torenhoog zonder koolhydraten te hebben genomen. Normaal spoot ik bij het diner max 12 eenheden voor 140 gr kh. Nu moet ik minimaal 18 eenheden spuiten om mijn bloedsuiker te laten dalen onder de 10. Terwijl deze voor het eten 7 was. En na anderhalf uur bam 18 en stijgend zonder maar iets te hebben gegeten tussendoor
  Ik ben helemaal klaar met die troep. Ik wil gewoon weer de novorapid. Ik betaal genoeg aan verzekering dus weg met die goedkope zooi sanofi

 • Ik ben ook niet blij met Sanofi. Het werkt te traag, pas na een uur of 3. Hier door krijg je hele bijzondere grafieken in de Freestyle app. Word ik niet blij van.
  De pen voelt erg onbetrouwbaar aan. Je voelt geen klikjes, en met inspuiten zitten er al stroeve plekken in de schroefdraad. Dus hoe lang deze pen meegaat? En een nieuwe pen binnen 2 jaar mag ik zelf betalen. Dus dan ga ik voor mijn besparing maar weer van de penfill af.
  Doe mij maar weer Novorapid, een stevige pen met metalen schroefdraad, die bij instellen betrouwbaar aanvoelt. En een Insuline die sneller werkt.

 • Als je goed had opgelet dan kun je weten dat Sanofi net als Novorapid max na 3 uur.
  Daar zit geen vershil tussen.
  En Novorapid werkt niet sneller. Onzin.
  Dat de pen niet goed aanvoelt en de eenheden niet duidelijk zichtbaar zijn dat klopt. Vind ik ook.

 • De verzekeraar bepaalt dus, zonder enig overleg met patiënt en behandelaar, dat je een andere insuline krijgt.
  Iedere fabrikant gebruikt andere hulpstoffen met alle gevolgen van dien.
  Alle ontregelingen hierdoor zijn ECHT goedkoper voor de verzekering.

 • Probleemloos overgestapt.

  Hilbrand.

 • Een groot en levensgevaarlijk probleem
  Twee weken voor mijn vakantie vanaf 4 april 2022 ging ik insuline halen bij de Apotheek. Daar vertelde mij dat ik andere insuline kreeg in opdracht van de verzekering. Vanaf het begin met de nieuwe insuline kon ik mijn bloedsuikers niet meer in bedwang houden. Hele hoge en hele lage bloedsuikers. Na twee keer nieuwe insuline via de OmniPod (is zes dagen) ben ik weer overgestapt op de nog beschikbare oude insuline. Binnen 2 dagen had ik alles weer onder controle. Bij de Apotheek melde ik mijn problemen, maar zij konden er niks aan doen want de verzekering had dit beslist. (Als de verzekering dat kan bepalen dan kan er veel bezuinigd worden op dokters en diabetes- verpleegkundigen) Zij zouden e.e.a. nog een keer navragen. Die dagen voor mijn vakantie ging ik terug naar de Apotheek voor voldoende insuline voor de zes weken besproken vakantie in Spanje. Ik vroeg om mijn oude insuline, maar die kreeg ik niet en ze wisten niets van de afspraak dat ze een en ander zouden uitzoeken. De assistente met wie ik de afspraak had gemaakt was ziek thuis door “Corona”. Ik dacht zou ik het mis hebben gehad met de insuline of moest ik mijn vakantie uitstellen? Ik nam dan toch maar de nieuwe insuline. De reis met de caravan ging tot Luik goed, maar toen begon het hard te sneeuwen en mijn bloedsuikers schommelden heel erg. Daarom gingen we al zeer vroeg een camping opzoeken. s ‘avonds en s ’nachts had ik zeer wisselende bloedsuikers en weinig nachtrust. De volgende ochtend vertrokken wij met redelijk hoge bloedsuikers (13). (Hoge bloedsuikers hebben normaal geen invloed op mijn rijgedrag). Na 2 uren rijden voelde ik me steeds slechter worden en constateerde dat ik zeer lage en gevaarlijke bloedsuiker had. Zoetigheid et cetera hielpen niet. We moesten nog +30 km. rijden voor een parkeerplaats. Bij aankomst wilde ik tussen twee vrachtwagens parkeren, maar dat wilde mijn vrouw niet (vorig jaar was s ‘nachts ingebroken terwijl de caravan tussen twee vrachtwagens geparkeerd stond) Ik vond uiteindelijk nog een plaatsje tussen twee bestelauto’s, anders moest ik doorrijden naar een volgende parkeerplaats. Omdat ik niet verder kon rijden wilde ik zo snel mogelijk parkeren, maar dat ging fout. De caravan raakte een bestelauto en de bumper van de bestelauto beschadigde de caravan flink. Van de bestelauto was alleen het kapje van het rechter achterlicht stuk. Na afhandeling van de schade en het weer op peil zijnde bloedsuikers reden we naar de eerste de beste camping om te overnachten. De volgende dag hetzelfde bloedsuikerprobleem. Op een gegeven moment raakte ik de controle over mijn bloedsuikers helemaal kwijt. Ik moest nog ongeveer 40 km. rijden naar de volgende parkeerplaats. Daar aangekomen kon ik de 200 meter naar het restaurant met veel moeite en met ondersteuning van mijn vrouw halen. Ik heb twee uren op een stoel gezeten met het hoofd op tafel. Ik kon niet overeind komen, want dan werd alles zwart voor ogen. Met veel suikers kon ik na ruim twee uur weer opstaan en naar de auto lopen. Na ruim weer een uur later voelde ik mij redelijk in staat en redelijk goede bloedsuiker om verder te rijden en bij een camping te overnachten. De volgende dag lukte het ons na de files bij Barcelona de camping in Cambriels te bereiken. Op de camping bleven de bloedsuikers schommelen, maar het ging redelijk. Ik was wel meer met mijn bloedsuikers bezig dan met genieten van mijn vakantie. Echter een kleine week later werd ik wakker en zag ik drie vreemde mannen en een vrouw aan mijn bed zitten. Ik wist meteen dat ik een diepe coma had gehad. Ik blijk bij coma heel wild om me heen te slaan en om mij moeder te roepen. De ambulancebroeders hebben me uit de coma weten te halen. Alleen ze hebben de spuit met een suikeroplossing rechtstreeks in mijn ader gespoten, terwijl dat gewoon onderhuids had gemoeten. Een grote blauwe plek op mijn arm tot gevolg. De halve camping heeft dit mee gemaakt. We hebben uiteindelijk besloten om de volgende dag met het vliegtuig naar huis te gaan. De internist en de diabetesverpleegkundige hebben de Apotheek onmiddellijk bevolen om mij weer mijn oude vertrouwde insuline te geven. Na twee weken konden wij weer terug gaan naar de caravan op ons vakantieadres. Tot op heden heb ik de bloedsuikers weer goed onder controle. Alleen ik heb nu een getraumatiseerde echtgenote en zij wil niet meer hebben dat ik met de caravan rijd, en als het aan mijn omgeving ligt kan ik beter achter de geraniums blijven zitten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.