Home Forums Zwangerschap Overstap van tabletten op insulinepomp

 • Suze

Overstap van tabletten op insulinepomp

Ik gebruik momenteel tabletten voor de behandeling van mijn diabetes type 2. Omdat ik zwanger wil worden, stap ik binnenkort over op insuline. Gezien negatieve ervaringen tijdens mijn vorige zwangerschap wil ik deze keer geen insuline gebruiken met een pen, maar met een pomp. Ik hoop zo minder (diepe) nachtelijke hypo’s te krijgen en een stuk minder aan te komen dan de vorige keer.

Mijn internist wil echter dat ik eerst alleen langwerkende insuline ga gebruiken om daarna pas te onderzoeken of ik in aanmerking kom voor een pomp. Ik weet dat alleen langwerkende insuline onvoldoende is en heb het gevoel dat ik het wiel opnieuw moet gaan uitvinden met alle risico’s op regelmatige nachtelijke hypo’s en gewichtstoename van dien. Ik heb het idee dat mijn internist dit traject wil volgen omdat ze geen ervaring heeft met de overstap van tabletten op een pomp. Heeft iemand die ervaring wel?

  • Anoniem
  • Inactief

  Geen ervaring daarmee, maar wel met nachtelijke hypo’s bij het spuiten van langwerkende insuline. Heb je al eens geprobeerd om voor het slapengaan wat super langzaam werkende koolhydraten te eten? Ik kreeg ooit maizena aangeraden, een eetlepel door de yoghurt roeren (tip: magere yoghurt lepelt makkelijker weg, het smaakt niet lekker met maizena, dus neem niet meer dan nodig is om die eetlepel poeder in op te lossen, en daarna gauw je tanden poetsen) Daarmee waren mijn regelmatige nachtelijke hypo’s – die inderdaad heel diep zijn, omdat je dan pas wakker wordt van de adrenaline – gelukkig veel minder.

   • Suze

   Hallo Emmy,

   Bedankt voor je reactie. Ik lees hem nu pas. Ik heb ervaring met het eten van langzame koolhydraten voor het slapen gaan, maar dit bleek bij mijn vorige zwangerschap niet voldoende. Bovendien was een van mijn problemen een grote gewichtstoename, dus probeer ik het eten zo veel mogelijk te beperken.

   Goed nieuws overigens, ongeveer een maand na het plaatsen van mijn vraag heeft mijn internist alsnog een pomp en continuglucosemeter aangevraagd, o.a. met verwijzing naar de ervaringen tijdens mijn vorige zwangerschap. Ik heb ze zonder problemen gekregen en ben direct van mijn tabletten overgestapt op de pomp. Sindsdien heb ik nauwelijks hypo’s gehad, terwijl ik wel scherp ben ingesteld. Komt doordat ik mijn basaal veel gerichter kan instellen dan mogelijk is met eenmaal daags langwerkende insuline. Bovendien heeft mijn pomp de functie dat mijn basaal wordt stopgezet als een hypo dreigt (functie alleen mogelijk in combinatie met een continuglucose monitor). Ben nog steeds aardig wat aangekomen, maar wel een 50% minder dan de vorige keer dat ik insuline gebruikte.

 • Hallo
  ik gebruik al sinds jaren een insuline pomp met snelwerkende insuline .
  bij zwangerschappen ga je altijd last hebben van hypo’s . Die heb ik bij mijn 3 zwangerschappen zo ervaren. Ook met insulinepomp. De hypo’s hebben niets te maken met spuiten met pen en of pomp . Dit heeft te maken met Hoe veel de zwangerschap je suiker beïnvloed. Met een insulinepomp kunnen ze je suiker wel veel sneller onder controle krijgen.

  Groetjes cientje

   • Suze

   Hallo Cientje,

   Bedankt voor je reactie. Ik lees hem nu pas.

   Het klopt dat hypo’s bij een zwangerschap horen (en dan met name tijdens het eerste trimester), maar ik had er enorm veel. Ook nog voordat ik zwanger was. Kwam doordat mijn dosering langwerkende insuline erg hoog was en afgesteld op het moment dat ik er het meeste van nodig had (wat overdag was). Nu met de pomp blijkt dat ik ’s nachts veel minder nodig heb dan overdag. Mijn dagelijkse basaaldosering is nu dan ook ongeveer 2/3 van wat ik de vorige keer aan langwerkende insuline moest spuiten. Hetzelfde geldt voor de bolussen: 2/3 minder dan ik voorheen aan kortwerkende insuline spoot. Ben erg blij met de lagere dosering, omdat hoge doses insuline vaak gelijk staan aan een grote gewichtstoename.

   Ik ben nog niet zwanger, helaas, dus weet niet hoeveel hypo’s ik bij een nieuwe zwangerschap zal hebben. Maar in vergelijking met de periode voorafgaand aan mijn vorige zwangerschap heb ik nu zo veel minder hypo’s (één per maand vs. 1 of meer per dag). Een pomp met continuglucosesensor helpt dus wel degelijk om het aantal hypo’s te verminderen! Ik raad het iedereen aan die zwanger is/wil worden. De enige eis is dat je iedere dag minimaal 3x een insuline-injectie nodig hebt. Er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen vrouwen met type 1 en type 2. Vrouwen met type 2 die kunnen aantonen minimaal 3 keer per dag insuline nodig te hebben, zouden daarom ook altijd een pomp moeten kunnen krijgen.

  • Anoniem
  • Inactief

  Dat is fijn voor je, Suze. Nu veel succes gewenst met je wens in vervulling brengen…! :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.