Home Forums Bloedsuikerwaarden Paar vragen over glucose-sensoren

 • James-

Paar vragen over glucose-sensoren

Goedendag,

Ik heb prikangst en ook voor mij zijn sensoren (dus) een uitkomst. Ik ben helemaal nieuw op dit gebied. Geen diabetes heb ik, maar waarschijnlijk reactieve hypo, op basis van maandenlange ervaringen (vaak klachten na eten maar ook al snel bij inspanning of lichte inspanning en worden vaak opgelost na bepaalde producten met snelle suikers).

Mijn doel is meer inzicht verkrijgen over mijn bloedsuikerwaarden en of de klachten ook echt daardoor worden veroorzaakt.

1. Is er ergens een overzicht aanwezig van glucose-sensoren?
2. Moet de freestyle libre sensor 1 of versie 2, middels prikken worden ingebracht in de huid of moet deze op de huid aangebracht worden door erop te drukken?
3. Zijn er ergens nog readers te verkrijgen voor freestyle libre 1 of 2?
4. Wat zijn de goedkoopste smartphones die werken met de sensor? Of is het misschien handig om gewoon eentje te huren of tweedehands te kopen? (mijn huidige smartphone is niet geschikt volgens hun PDF en in de Google playstore is de app ook niet zichtbaar voor mij)

 • https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/behandeling/733-glucose-meten-zonder-prikken

  Freestyle libres werken iig helaas middels een kleine naald onder de huid. Een fsl gaat zo’n 2 weken mee waarna je hem dient te vervangen met een nieuwe. Ik vrees dat met deze info de overige vragen/antwoorden al minder relevant worden.

  • Vetje74

  De naald vd sensor kan je niet vergelijken met het prikken van bloed. Het plaatsen van de sensor gaat doorgaans pijnloos,en geen bloed te zien.
  Maar het is kostbaar, 60€ voor 2wkn ..weet niet of je dat vergoed krijgt. Misschien kan je arts je ivm je prikangst en aandoening hier verder mee helpen?
  Niet alle smartphones die werken met de sensor staan op het lijstje.
  De Oneplus (Nord) doet het prima!
  Mvg

  • d.haak

  Dag James,

  Er bestaan ook verdovende zalven, zoals Emla of soortgelijke met ‘Lidocaïne/Prilocaïne’.
  Die zalf breng je aan op de huid waar je de sensor wilt plaatsen, dek je af met een tegaderm pleister en na een uur tot max 4 uur later is die plek een heel stuk minder gevoelig.

  Dit gebruiken wij ook voor onze dochter die die prikken natuurlijk niet fijn vind en is voor haar dan geen probleem meer.

  Misschien kan je dat eens bespreken met je arts ivm prikangst?

   • James-

   Bedankt. Ik heb de Emla in gebruik wanneer ik moet prikken. Maar smeren van Emla helpt mij niet om van de angst af te komen. Vreemdgenoeg, als de huisarts de prik zet, voel ik geen angst. Ik kijk op dat moment niet naar de naald en hoe hij in de huid terechtkomt, maar dat is dan ook alles. Wel raar.

  • Yvonne

  Het plaatsen van de FSL is niet te vergelijken met het prikken met een naaldje voor het meten. Het is veel makkelijker en je plaatst de sensor op een plaats die veel minder gevoelig is dan je vingertoppen. In de ruim vijf jaar dat ik nu de sensor gebruik (iedere 14 dagen) heeft het twee keer pijn gedaan. Als je telefoon een NFC heeft, kan je hem waarschijnlijk gebruiken voor je FSL. De lijst van Abbott is beperkt, omdat ze niet alle telefoons testen. Alleen raar dat je de app niet ziet in de playstore.

  Je kan je ook verdiepen in de snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten op een lege maag zetten je alvleesklier aan tot extra insulineproductie. Kijk bijv. op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

   • James-

   Bedankt voor je reactie!

   Over koolhydraten: ik twijfel of ik een afwijking / stoornis heb m.b.t. de stofwisseling, want ik reageer anders op veel voeding. Na het eten van bijvoorbeeld aardappelen, welke vooral uit snelle koolhydraten bestaan, voel ik geen extra energie. Na het drinken van een blikje frisdrank, welke overladen is met suikers, voel ik niet zoveel extra energie (misschien slecht voorbeeld). Na het eten van een cake of koekje, tijdens inspanning, is de extra energie zéér beperkt en keert het energieloze gevoel na een paar minuten terug. Juist daarom probeer ik uit te zoeken of dit aan de bloedsuiker te wijten is. Ik heb op basis van jaren aan ervaring, het idee dat bij mij e.e.a. een ander effect heeft dan zoals het hoort te zijn.

   Over NFC: ik heb de app NFC check gedownload en die app zegt, jammer man, dat heb je niet.

   Over playstore: alles wat niet compatible is met het toestel wat je gebruikt, wordt, denk ik, niet getoond.

   Over prikken: bedankt, mentaal kan ik de brug niet over om een prik te zetten, maakt niet uit hoe zacht. Het idee van een naald in mijn huid pluggen, doet mij vrees aanjagen. Wat wel zou kunnen, kom ik nu op het idee, is dat ik vraag of de huisarts het voor mij kan doen! (freestyle libre inpluggen). Dat idee wekt mijn enthousiasme op. Probleem dan opgelost als zij het wil doen.

   Nu alleen nog een telefoon vinden met NFC of een Libre reader.

   Met een glucose-sensor kan ik 100% duidelijkheid verkrijgen of ik inderdaad na een maaltijd, een lagere glucosewaarde heb. Dus dat het eten van een maaltijd, de bloedsuiker verlaagt. Of juist niet, dan is het wat anders. Het kan ook hyperinsulinemie zijn, maar totdat ik concrete cijfers zie, blijft het voor mij gissen.

  • Vetje74

  Je hoeft niet te prikken. Je plaats het apparaat op je arm en drukt het aan. Zorg dat je huid goed schoon, ontvet en droog is voor het plaatsen.
  Het lezen van de gescande waardes is ook anders dan die van een geprikte bloedwaarde. Lees daarom voor gebruik wel even goed de gebruiksaanwijzing!
  Tegen je prikangst helpt hypnotherapie vaak goed en is het iets traumatisch, dan kan EMDR therapie misschien wel helpen.
  Je huisarts kan je er vast meer over vertellen

   • James-

   Bedankt voor je reactie! Eerder in dit topic schreef je “de naald van de sensor” en hierboven schrijf je “je hoeft niet te prikken”. Als prikken niet nodig is, waar dient de naald dan voor?

   Ik zie in het instructiefilmpje van freestyle ook niet dat er geprikt hoeft te worden maar vroeg dit na omdat ik elders wel las dat een prik nodig was.

  • Yvonne

  Ja, je moet één keer de sensor plaatsen en dat gebeurt met een naald die na het plaatsen van de sensor terug schiet in de behuizing en die je niet meer ziet. Er blijft in je arm een meetdraadje achter, dat muurvast zit aan de sensor. Na gebruik heeft mijn man een keertje een sensor gesloopt om de inhoud te bekijken. Zie mijn profielfoto, maar dat draadje was niet los te krijgen.

  Als je je huisarts de sensor laat plaatsen, neem dan vooral de gebruiksaanwijzing mee. Mijn huisarts vroeg dit voorjaar wat er op mijn arm zat. Je moet voor het plaatsen twee delen op elkaar plaatsen, daarna vooral niet meer hard op de behuizing drukken. Alleen als hij op de goede plaats op je arm zit en dan in een keer indrukken. Het is eenmalig, een tweede kans krijg je niet. Wees voorzichtig met stoten, strakke mouwen en afdrogen. Je kan er meer over lezen hier op het forum.

  Over de reader: ik heb niet mijn oude FSL 1 reader bekeken en hij bevat nu geen data meer. Het duurt 90 dagen eer die weg zijn. Tegen verzendkosten wil ik hem naar je toe sturen. Stuur mij dan een persoonlijk bericht met je adresgegevens. Je kan hem voor alles met de FSL 2 gebruiken, alleen de alarmen doen het niet. Maar aflezen gaat prima en met de computer ook. Ik heb nog wel het snoertje, maar de usb stekker is in ons huishouden gekannibaliseerd. Ik zal hem echter vol laden, de accu gaat nog goed mee. Ook na al die maanden in de doos doet hij het nog.

 • Hoi James, vraag bij je huisartspraktijk of de praktijkondersteuner je hiermee kan helpen. Waarschijnlijk heeft zij (meestal een zij…) wel ervaring met de FreeStyle Libre. Zij kan je helpen met het plaatsen van de sensor, en als je wil ook de waarden samen met jou evalueren.

  Voordat je een sensor gaat gebruiken kan je het best de e-learning (https://www.freestyle.abbott/nl-nl/educatie/e-learning.html) volgen, zodat je weet wat je aan het doen bent en weet wat je meet.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.