Home Forums Medicijnen Pas insuline gekregen.

Pas insuline gekregen.

Hallo allemaal.
Ik ben Jonathan kleine.
Ik weet via de huisarts al 5 jaar dat ik diabetes heb, en ben ook al 5 jaar onder controle.
Ik had vorig jaar medformine gekregen toe was het onder controle.
Wel heb ik die 5 jaar elke keer geschommeld met mijn gewicht, sinds 2 maand en 2 weken bezig met afvallen en ben nu 12kilo kwijt, mijn dieet bestaat uit 3 maaltijden.
. Ontbijt: 3 sneetjes dubbel volkoren met mager beleg

.lunch 4 volle eetlepels magere kwark met een stukje fruit er Door.

.Avond 400g groente, 150g kip of rund, En een espresso kopje volkoren rijst mix of afentoe volkoren noodles.

Volgens diabetes vrij leven zou ik dan ook van de diabetes afkomen, nu ik zo goed bezig ben.
Maar ik was 6 weken bezig en toen had ik weer de controle, maar het was mis.
Mijn suikers zaten rond de 30 er kwam eerst nog een tabletje bij, maar dat deed niet veel.
Nu moet ik sinds maandag beginnen met insuline (toujeo solo star)
De eerst dag heb ik het laten doen, de tweede dag deed ik het al zelf.

Mijn vraag is kom ik er nog vanaf, of is het feit dat ik na 6 weken gezond leven en ineens zo hoge suiker, het blijvend is voor altijd?

  • daven

  heej Jonathan ,

  Aan de hand van je deze gegevens ,kun je dit niet voorspellen .Er schijnt een programma te zijn diabetes omkeren ,misschien is dit wel wat voor jou ?
  Theoretisch is diabetes 2 om te keren (ik zie het niet als genezen ),meer als onder controle te houden . Het is niet alleen voeding wat een rol speelt ,maar het totale plaatje (drinken ,beweging ,overgewicht ,stress ,infectie , bepaalde medicijnen wat invloed kan hebben op je suiker etc etc )en dan reageert iedere diabeet ook nog eens anders op koolhydraten .(bij de een doet een banaan bv niet veel en de andere schiet torenhoog ervan ) Ik eet bv geen brood ,rijst op pasta meer (oke af en toe zondig ik ook ,ben ook maar een mens )brood heb ik bv vervangen door atkins crackers (meer eiwitten ,minder koolhydraten ),denk als je die rijst of pasta laat je al een heel stuk lager uitkomt (persoonlijk stijg ik ook erg op deze producten (ook al is het volkoren /zilvervlies)Of dit voor jou ook geldt moet je testen .Heb gehoord dat zoete aardappelen ook beter zijn voor je suikers. Dit heb ik niet getest ,want ik kan makkelijk met alleen groente en mijn stukje vlees/vis als avondmaaltijd . Verder kan ik makkelijk maar 1of 2 x per dag eten (intermittent fasting diabetes ,google maar eens op you tube ) Voor een diabeet (type 2)is het beter zo min mogelijk eetmomenten .(ieder eetmoment krijg je weer een piek in je bloedsuiker ,al is het een appel bv ) Drink veel water ook dit helpt mij enorm ! Ik heb ook mijn off dagen en dan vreet en snoep ik mijn onnozel ;-) ,desondanks is mijn hba1c 48 (zonder medicijnen ,wel hoop supplementen oa alfa liponzuur ,berberine /bitter melon /kaneel etc )hier hou in mijn suikers onder controle mee (op de vreetdagen na ;-) lol)Kortom mijn mening vanaf komen doe je niet meer ,je kunt het wel onder controle houden zelfs zonder medicatie of jij dit kunt hangt van jezelf en jou gestel af (dat kan een ander niet voorspellen )

  koolhydratenarm dieet is aan te raden ,maar is ook moeilijk om vol te houden . Ik doe dit zoveel mogelijk ,maar af en toe een frietje of stukje vlaai met slagroom moet ook kunnen :-) balans daar gaat het om !

  Sterkte ermee ;-)
  knap dat je al zoveel bent afgevallen en je voeding ziet er al top uit ,maar die boterhammen en dat kopje rijst zou ik schrappen ;-)

  • Dus echt omkeren is het niet?
   Het is dus definitief beschadigd als je diabetes hebt?
   Ik ben ook al 2 maanden en 2 weken bezig met zo weinig koolhydraten te eten, een espresso kopje met volkoren rijst, en ochtend 3 extra volkoren boterhammen en in de middag magere kwark met 2 mandarijntjes ook voor mijn vitamine C en de margarine die ik op brood doe is goede start met veel verschillende vitamine.
   En om avond vol te zijn eet ík z’n 350gr a 400gr diepvries groente

  • Yvonne

  Knap dat al zoveel bent afgevallen. Of het definitief is, wordt pas later duidelijk. Misschien krijgt je alvleesklier er weer zin in, als hij minder hard hoeft te werken. Een paar overwegingen: Ben je al op je streefgewicht? Beweeg je ook regelmatig of zit je uren stil op een dag? Heb je al eens met een diëtist gesproken over het meer spreiden van de langzame koolhydraten op de dag? Ik vind zelf drie boterhammen op één eetmoment wat veel. Waarom alleen rijst en soms noedels en geen aardappel? Heb je met je huisarts gesproken over een gecombineerd leefstijlprogramma?

  • Om dat ik voor dat ik insuline moest gebruiken, het dieet ben begonnen wat voor mij werkt.
   Ik heb nu best wel veel rust in mijn leven om aan mijn gezondheid te werken.
   Maar ik weet uit het verleden dat bij mij het meer verdelen van het eten zorgde voor ook meer ongezonde eet momenten.
   En ik als kind ook z’n dieet had met drie momenten op een dag en dat werkt, en dat werkt voor mij nu weer.
   En als ik de tips moet geloven over diabetes vrij leven zou dat goed moeten zijn.
   En als je gaat verdiepen in de voedingswaarde van witte rijst of pasta en aardappelen, dan weet je dat ze allemaal snellere suikers bevatten, en aardappelen ook nog eens zetmeel waardoor je weer sneller aankomt.
   Ook eet je meer van die producten om vol te raken.
   Aardappels zijn dus helemaal niet zo goed als beweert word door diëtisten.
   Daarom eet ik het meest mijn espresso kopje vol volkoren rijst mix, met een zwarte, een donker bruine & en een lichtere bruine rijst.

  • daven

  Een mens heeft helemaal geen koolhydraten nodig in zijn leven ,sterken nog de hersenen hebben liever vetten als brandstof ;-)
  Maar helemaal koolhydraten vrij is in mijn ogen niet te doen en zelfs ongezond .( geen vitaminen /antioxidanten )
  Ik haal mijn koolhydraten uit mijn groente en fruit .Groenten kun je zoveel eten als je wilt ,fruit zeggen ze max 2 stuks maar voor een diabeet is 1 stuks beter .

  je bent zeker al goed bezig ,test je ook je bloedsuiker als je dingen eet ? In heel veel dingen zit namelijk suiker ,waar je in eerste instantie niet aan denkt . Doe je bv koffiemelk in je koffie (ook daar zit veel suiker in ) lees goed de etiketjes en test regelmatig je suiker .Als je je aan je 3 eetmomenten houdt is dat prima ,iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt (en 3 is nog altijd beter dan 5 of 6 )

  Super ga zo door !!

   • Ytsma

   Sorry hoor maar je zin “Een mens heeft helemaal geen koolhydraten nodig in zijn leven ,sterken nog de hersenen hebben liever vetten als brandstof ;-)”

   is natuurlijk goed fout.

   Je hersenen verbruiken het meeste glucose van je hele lichaam, als je dus weinig koolhydraten eet zal je lichaam telkens vet moeten omzetten naar glucose.
   Deze omzetting is traag, waardoor je een mistig gevoel kan opleveren.
   Eigenlijk dus gewoon een teken van niet goed eten.

   Maar wat is goed eten eigenlijk?

   De 1 eet keto de ander veel koolhydraten, en toch lijken beiden effect te hebben.

   Zelf ben ik type 1 en eet veel koolhydraten en weinig vet.
   Als je het goed doet,kun je een heel eind komen.

   https://www.masteringdiabetes.org

  • daven

  wat ik beweer klopt ,dan zouden al die mensen wat ik ketose zijn een mistig gevoel hebben
  Hersenen hebben juist liever vetten als brandstof ;-)

  Zal kijken of ik die informatie nog kan vinden ,maar heb nu even weinig tijd en moet straks gaan werken .

  • daven

  Voila ;-)

  • daven

  @ Ytsma wat is trouwens jou laatste hba1c als ik vragen mag ?

  ja ik weet dat je type 1 niet kunt vergelijken met type 2 , (jullie kunnen hypers wegspuiten en hebben ook hypo’s, dus jullie zouden lager kunnen uitkomen dan type 2 zonder medicijnen die het puur van zijn levensstijl moet hebben .

  • Zorua

  Je neemt in de ochtend in verhouding wel veel koolhydraten vergeleken met de rest van de dag.
  Wat je ook zou kunnen doen is ’s ochtends 2 boterhammen en een beetje kwark, en bij de lunch 1 boterham met de kwark en fruit. Dan heb je wel iets meer de koolhydraten gespreid over de dag.

  Goed dat je zoveel bent afgevallen.
  Ik begrijp dat je graag de insuline weer zou willen stoppen. Ik ken jouw situatie natuurlijk niet, maar het is in sommige gevallen wel mogelijk. Zelf ben ik begonnen met 16 eenheden insuline en langzaam afgebouwd en na 3 maanden gestopt.

  Je glucosewaarde van 30 vind ik wel vrij hoog.
  Hoe oud ben je?

 • Ik ben het met daven eens. Het is niet waar dat de hersenen koolhydraten nodig heeft. Je hersenen hebben glucose nodig. Dat kan ook komen van vet of eiwit.

  Ik volg zelf een zeer laag koolhydraten en hoog in eiwit dieet. Niet zo zeer vet. De methode heeft Dr Bernstein bedacht (heeft zelf diabetes type 1). Het dieet werkt als een trein. Stabiele bloedsuikers en mijn geschatte HBA1C is 4,8%. De methode werkt zowel voor mensen met type 1 als 2.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.