Home Forums Werken Pensioenleeftijd chronisch zieken

 • Herman

Pensioenleeftijd chronisch zieken

Wellicht dat ik volledig mis zit met mijn gedachten.
Binnenkort start de onze minister Koolmees samen met Mark Rutte weer de pensioenonderhandelingen. Een van de onderhandelpunten is de pensioenleeftijd voor werkenden met een fysiek zwaar beroep. Wat volgens mij een terecht punt is van de vakbond(en)
Natuurlijk is het geweldig dat je als diabeet gewoon je werk kan doen, mijn werkgever toont gelukkig veel begrip voor mijn situatie, en geeft mij hier veel ruimte in. Toch speelt bij mij de gedachten dat werkende die chronisch ziek zijn het dagelijks ook best wel zwaar hebben.
Bij mij speelt dan ook wel de gedachte waarom wordt er naast de fysiek zware beroepen geen aandacht besteedt aan het verlagen van de pensioenleeftijd voor chronisch zieken.

Mijn vraag aan de Diabetesvereniging is dan ook, heeft deze gedachte wel eens gepeeld?
Wat vinden andere lotgenoten van dit idee?

  • Ben42

  Wat vinden andere lotgenoten van dit idee?

  Bijzonder lastig. Daarmee geeft je namelijk ook aan dat chronisch zieken niet volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. En hoewel dat waar is, wil ik daar toch niet aan toegeven.

  Ook zware beroepen is al een heel lastig onderwerp. Ja het is inderdaad waar dat stratenmakers (vaak als voorbeeld genoemd) gemiddeld minder lang leven. Maar al eens een stratenmaker gezien die niet rookte ?

  Een en ander is lastig. De levensverwachting van een diabeet is minder, dus zou de diabeet meer geld uit het pensioenfonds moeten krijgen, tenslotte is dit levensverwachting gerelateerd of zoals voorgesteld ‘ook’ eerder met pensioen moeten gaan.

  En hoe zit het dan met geslacht, ook de levensverwachting is geslacht’s bepaald. Moet je dan afhankelijk van het geslacht dan langer doorwerken ?

  Het pensioen debacle is al lastig genoeg, zonder dat allerlei groepen gaan claimen dat ook voor die groep bepaalde regels gelden.

  Pensioenen opsplitsen in groepen. Zoals nu al een beetje gebeurd omdat er pensioen-organisaties zijn per branche is dat dan wat. Waarbij iedere branche dan wel zijn eigen pensioen bij elkaar moet verdienen.

  Zelf als diabeet heb ik niet het gevoel dat voor mij de regels anders zouden moeten zijn.

  Ben

  • Zeer mee eens. Dat zou het pensioenstelsel bijzonder complex maken. De ene chronische ziekte is de andere niet. Sommige chronische ziekten hebben nauwelijks invloed op de levensverwachting of het vermogen om te werken. Probeer maar eens om daar eerlijke regels voor op te stellen.

 • Na 41 jaar diabetes, waarvan 37 jaar slecht ingesteld, ga ik van de zomer met vervroegd pensioen. Met de FSL lukt het me nu de HBA1c goed te krijgen, maar nog steeds met veel schommelingen op de dag. Iedere keer krijg ik te horen bij een nieuw pijntje, kwaaltje of complicatie: “Ja, 41 jaar diabetes”. Ik heb nog veel plezier in mijn werk en ik doe het met veel voldoening. Maar hoeveel gezonde jaren (relatief) heb ik over 8 jaar nog? Ik kan het me financieel veroorloven nu te stoppen en ga tijd besteden aan mijn hobbies, die al veel te lang stil liggen en aan vrijwiligerswerk. Maar alles zonder al te veel verplichtingen. Ik werk nu vier dagen en de vrijdag heb ik nodig om bij te komen. Zaterdag soms deels ook nog en zondag is voor het huishouden. Volgens mij moet je niet alle chronisch zieken over één kam scheren, maar ik gun iedereen een flink aantal actieve pensioenjaren.

 • Een bijzonder inhaker die ik nooit hoor is die van de huizen koper met levensverzekering.
  Ik betaal me werkelijk scheel aan levensverzekering vergeleken met mijn partner en heb minder dan 50% van de uitkering bij overlijden dan mijn partner.
  De verzekering hanteert hierbij de bekende formule, chronisch ziek, verhoogd risico op vroegtijdig overlijden = meer betalen.
  Om het eerlijk te houden stel ik voor dat deze formule dan ook maar toegepast moet worden op de pensioenleeftijd. Dus eerder met pensioen omdat we hem toch korter kunnen genieten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.