Home Forums Bloedsuikerwaarden piek na het ontbijt

piek na het ontbijt

Hoi,
’s Morgens na het ontbijt heb ik bijna altijd een piek rond de 12 mmol. In de loop van de morgen daalt het. Is dat normaal?
Gr, Hilbrand.

 • Het is een samenspel van wat je wanneer eet en welke medicijnen je wanneer gebruikt. Mij lukt het nu om vrijwel altijd stabiel te blijven, maar dat is pas sinds ik de FSL heb en de langwerkende Tresiba ipv Lantus/Abasaglar. Ik sta na 42 jaar nog steeds verbaasd dat ik eindelijk van die fraaie dagcurves heb. Ik hoef nu met kortwerkend alleen de maaltijd te compenseren en dat stem ik af op de waarde voor die maaltijd en wat ik van plan ben te eten. Als ik bijv. wat hoger zit, spuit ik wat eerder dan ik ga eten en andersom. Plus de hoeveelheid kan natuurlijk variëren. Daarnaast gebeuren er met regelmaat gekke dingen, maar die kan je nu met de FSL zien. De FSL heb ik 4 jaar en de Tresiba sinds september vorig jaar.

 • Beste Hilbrand,

  Ik herken wat u hier zegt, ik heb ook vaak een piek na het ontbijt. Ik heb het hier vandaag met mijn diabetes verpleegkundige over gehad, en ik zou u ook aanraden om contact op te nemen met uw diabetes verpleegkundige. Zo kunt u in samenspraak tot een oplossing komen!
  Groeten,
  Charlotte

  • Beste Charlotte,
   Wat was bij u de oplossing dan?

   Ik vraag dat omdat een piek na het ontbijt voor mij een gebruikelijk verschijnsel is, ondanks insuline, Metformine en Glimeperide en ondanks slechts 1 sneetje volkorenbrood met kaas of vleeswaar.
   Bovendien injecteer ik standaard 15 (soms 20, afhankelijk van mijn glucosewaarde bij het opstaan) eenheden kortwerkende insuline. De rest van de dag gebruik ik de kortwerkende insuline alleen als mijn glucosewaardes van 2 uur na de maaltijd dat vereisen.

   Sinds ik de FSL-sensoren en -scanner gebruik, meet ik mijn glucosewaarden 9 à 11 keer per dag. De laatste van de dag meet ik tussen 23:30 en 24:00 uur. Als mijn waarde dan laag is (< 8) eet ik wat. Een sneetje brood of een beschuitje met hagelslag. Daardoor stijgt de glucosewaarde natuurlijk iets, maar het voorkomt dat mijn lever ’s nachts te actief wordt als gevolg van een nachtelijk hypo.

 • Dat heet het dawn-phenomenon. Heeft iets te maken met de hormoonaanmaak als je wakker wordt, geloof ik. Ik kan het beperken door direct als ik wakker wordt te bolussen voor mijn ontbijt. Dan zakt de waarde voordat het omhoog gaat, en gaat het ook minder omhoog doordat de insuline al werkt. Als je een goed ritme hebt, kun je misschien ook de basaalstand verhogen in de (aanloop naar) de ochtend. Maar als je daaraan gaat sleutelen is het het beste om even te overleggen met de dvk :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.