Home Forums Behandelaren Pijn bij spuiten

 • sheila

Pijn bij spuiten

Hallo allemaal,

Ik heb een probleem, ik heb nu 4 maand diabetes type 1. In het begin ging het spuiten prima en had ik geen last. Nu sinds een maand heb ik ontzettend veel pijn bij het spuiten. Ik wissel veel af, spuit in mijn buik en benen. Als ik de naald alleen al op mijn huid zet doet het verschrikkelijk veel pijn. Heeft iemand een idee hoe dat kan?

 • Hee Sheila!

  Lastig hè, als het echt zo zeer doet!

  Als ik zo lees wat je omschrijft denk ik dat het meer een angst is dan dat het daadwerkelijk heel zeer doet (al wil dat helemaal niet zeggen dat jij dat zo niet ervaart). Want als je het puntje van de naald op je buik/been zet zonder te duwen zou je daar heel weinig van moeten voelen.

  Probeer toch de spuit er met één beweging in te zetten (ik weet dat dat lastig is) en de insuline heel rustig en langzaam in te spuiten.

  Een beetje pijn kun je echter niet voorkomen. Maar de naaldjes zijn suuuuperdun, en kunnen echt geen kwaad. Heel af en toe heb ik het idee dat ze zo dun zijn dat ze, als ik geluk heb, amper een zenuw raken.

  Je ging over op de pomp, toch?

  Tot die tijd zou je kunnen vragen aan je dvk of je een insuflon mag. Bespreek dit ook vooral met je dvk, misschien hebben ze in het ziekenhuis ook wel wat tips voor je.

  Heel veel sterkte, en het komt goed hoor Sheila!

 • @ Sheila; Hoe injecteer jij je? Doe je de naald er langzaam in en de insuline zeer snel? Of doe je het net andersom? (Naald snel en de insuline langzaam?)
  Mijn sterke vermoeden is, naar aanleiding van je bericht, dat je de naald langzaam in je been/buik duwt.
  En dat doet goed zeer, logisch dat het dan pijn doet.

  In elk geval is de tweede methode die ik toepas (al ruim 40 jaar) en ik heb weinig last. Okay soms zit ik in een spier of raak ik een haarvaatje.
  De insuline dien je, zoals Anne1998 ook opmerkte, langzaam inspuiten.

  En wat bedoel je precies met wisselen van prikplekken (buik/benen?) Wissel je dan, bijvoorbeeld, van linkerbeen s’ochtend en s’avonds in je buik (rechterkant?)

  Afwisseling van injectieplekken van wezenlijk belang. Op deze wijze krijgt een injectieplek tijd om te “helen”.

  Ik injecteer in mijn armen/benen/buik en billen (s’avonds nachtshot.)

  Wat allicht ook handig is om te weten is dat de insuline in je buik het snelst wordt opgenomen.

  Succes!

 • Het is jammer dat advies zo divers is.
  Mij is nadrukkelijk verteld dat ik een keuze moest maken, of in mijn buik en daar dan bij blijven of de benen, maar niet ’s ochtends mijn buik en ’s middags het ene been en ’s avonds het andere been, bijvoorbeeld.
  De dvk had een voorkeur voor de buik omdat, zoals @racingbike al schrijft, de insuline het snelst wordt opgenomen.

  Ik heb dan ook voor mijn, inmiddels groeiende, buik gekozen. Ik vond mijn bovenbenen te pijnlijk. Elke spuitronde een andere kant en de nachtinsuline voor de helft links en de andere helft rechts.
  Ik merk dat mijn rechterkant pijnlijker is dan links. Dat is dan niet anders.
  Er zijn ook dagen dat geen enkele injectie pijnlijk is en dagen dat ze allemaal pijnlijk zijn en ook nabranden.
  Hangt van heel erg veel factoren af, denk ik. Ben je al gespannen om iets anders dan zul je je spieren onbewust extra aanspannen als je denkt dat het spuiten pijn gaat doen. En dan is het gewoon pijnlijker. Heeft ook met het accepteren te maken, denk ik.
  Maar ook als je geaccepteerd hebt dat je nu insuline moet spuiten, is de ene dag beter dan de andere. Ik ben blij met elke ronde die niet of nauwelijks pijnlijk is.

  Wat mij geholpen heeft is een ritme bij het inspuiten.
  Ik moet 72 eenheden Levemir voor de nacht, verdeeld in 2x 36 eenheden.
  Ik druk tik voor tik naar beneden en bij de 4e tik adem ik in en uit en ga dan naar de volgende 4.
  Zo weet je zeker dat je de insuline niet te snel inspuit.

 • Wat betreft het afwisselen van injectieplaatsen heb ik meegrkegen dat het inderdaad goed is om af te wisselen, maar nooit 2 verschillende insulinesoorten in hetzelfde lichaamsdeel te spuiten.

  De kortwerkende werkt in de buik inderdaad het snelste. Voor veel mensen werkt dit beter.

  Wat ik zelf doe is kortwerkende in mijn buik (en af en toe arm, als ik jurken draag, want dan hoef ik m’n jurk niet omhoog te doen), langwerkende in beide bovenbenen.
  Ik wissel binnen die plekken heel erg af, dus linksboven buik, linksonder, rechts, midden etc.
  Ik hou dat verder niet bij, maar doe het ‘op gevoel’

 • Wat betreft het afwisselen van injectieplaatsen heb ik meegekregen dat het inderdaad goed is om af te wisselen, maar nooit 2 verschillende insulinesoorten in hetzelfde lichaamsdeel te spuiten.

  Die is voor mij helemaal nieuw.

  Precies wat ik in mijn eerdere post al aangaf: het advies is divers. Zoveel dvk’s zoveel adviezen? Wat moet je daar als beginnende spuiter nou mee?

 • @Chaim Klopt! Ik denk eigenlijk dat het (juist vanwege dat diverse advies) niet zo heel veel uit maakt. Het zit er dik in dat je er niks van merkt als je wel 2 verschillende insulinesoorten in hetzelfde deel spuit.

  Maar… Het één werkt misschien wel beter dan het ander en het is jammer dat daar geen algemeen advies over is.

 • advies is altijd moeilijk, maar voor langwerkende insuline maakt spuiten in het been of buik niet uit zolang je maar altijd hetzelfde gebruikt en op dezelfde tijd inspuit, voor kortwerkende is de buik de snelste, dus dan is de keuze het makkelijkst gemaakt, langwerkend in het been en kortwerkend in de buik/arm.

  dan heb je het probleem van pijn, en dat is een heel vervelend probleem, en dat hangt ook samen met wat voor naald je gebruikt (dikte en lengte) maar ook welke fabrikant, B+D naalden bevielen mij altijd het beste omdat die het scherpste waren (ook voor lancetten voor het bloed prikken), toen ik nog met pennen spoot (insulatard en actrapid en later humalog(lispro)) was het altijd plooi trekken en naald er langzaam in doen(2 seconden), dan kon ik meteen voelen of ik niet op een verkeerde plek zat, brand het dan zit je of op een verkeerde plek of je spuit te snel(ik hield altijd aan een eenheid per seconde), veel afwisselen over de buik heen, dus niet de volgende keer vlak naast de vorige spuiten want dat geeft problemen (krijg je bulten van).

  heb je last van pijn met het inbrengen van de naald in de benen voor de langwerkende insuline dan is daar een truukje voor, emla creme, die verdoofd tijdelijk het plekje waar je wil gaan spuiten.

  voor de pomp breng ik de naald snel aan door middel van een apparaatje met veer, maar die naald is veel dikker dan de naalden van een pen en hebben een teflon slangetje die blijft zitten.

  een insuflon is ook een optie voor in de buik spuiten maar die moet je volgens mij ook om de paar dagen vervangen, ik heb die vroeger nooit gebruikt.

 • @ Chaim; als beginnende spuiter heb daar weinig aan. Er komt zoveel informatie op je af waar je hoofd af en toe flink van duizelt.

  Het algemene probleem is dat de meeste DvK’s alléén adviezen kunnen geven en zelf geen Diabetes hebben.
  Zij halen de informatie uit boeken en missen de “praktijk” ervaring. Die vind je weer op forums, zoals het Diabetestrefpunt.nl

  Ik spoot vroeger jarenlang in mijn benen. Totdat ik na 20 jaar ontdekte dat mijn bloedjes een eigen leven begonnen te leiden.
  Uiteraard wisselde ik iedere keer van injectieplek.
  Voordat ik injecteerde voelde ik eerst met mijn vingers of er geen verdikkingen waren (daar nooit in injecteren.)

  Mijn ouders hadden ook in de gaten dat er iets niet goed met mij ging en met mijn moeder heb ik daar goed over kunnen praten.
  Zij raadde mij dringend aan om op meer plekken te gaan injecteren. Destijds werkte ik bij een bedrijf waar ze onder meer ook massage apparaten verkochten en zo ben ik bij zo een apparaat uitgekomen. Ook hier heb ik heel duidelijk de voordelen van ontdekt.

  Deze raad volgde ik op en het resultaat was dat mijn benen langzamerhand begonnen bij te trekken.

  Nu ruim 20 jaar later spuit ik weer in mijn benen en voila, de bloedjes liggen weer beter in het gareel.

  Beter nog; de DvK is verbaasd dat mijn injectieplekken zo keurig netjes zijn. Geen verdikking niets. Okay, af en toe een blauwe plek, risico van het “vak”.

  • Anoniem
  • Inactief

  @sheila: mij verging het net zo: toen ik begon met spuiten, had ik geen pijn, maar na een paar maanden wel. Da’s zo’n 24 jaar geleden, dus ik had nog geen forum waarop ik m’n vragen aan lotgenoten kon stellen, en bij de dvk was de tijd zó om omdat er nog veel meer te bespreken was. Ik heb dus geen antwoord op je vraag hoe dat kan, maar heb wel hetzelfde ervaren. En bij mij deed idd het aanraken van de huid met de naald al pijn. Evt. angst zet je brein op scherp, waardoor de pijngrens eerder bereikt wordt, dus dat bij prikangst iets pijn doet wat normaal amper te voelen is, is niet zo vreemd. De tip van emla creme is al genoemd, ook vantevoren ijsblokjes tegen de prikplek aanhouden kan helpen. Ik heb een pomp met naaldjes die een ingebouwde prikhulp hebben (medtronic 640G met mio naaldjes) wat voor mij goed werkt, al vind ik het nog steeds niet supermakkelijk om naaldjes te wisselen. Als ik toch met de pen moet bijspuiten, gebruik ik BD Auto Shield Duo, dat zijn naaldjes met een overkapping van doorzichtig plastic. Dat helpt voor mij tegen angst omdat ik de naald toch minder goed zie, en tegen pijn, omdat het kapje zacht tegen de omliggende huid drukt en zo de pijnprikkel maskeert, waardoor het iets minder zeer doet.

  Als je denkt dat je prikangst hebt, of als het spuiten gewoon meer tegenvalt na de eerste maanden, dan je had verwacht, bespreek het dan met je dvk. Ik heb jaren met prikangst rondgelopen, terwijl dat niet had gehoeven, als ik er maar over had gepraat.

 • Ik vond deze link. Wel in het Engels, maar er is heel veel duidelijke info voor de beginnende spuitgast.
  http://www.bd.com/us/diabetes/page.aspx?cat=7001&id=7282
  Er is een Nederlands gedeelte, maar die heeft niet de info.
  Het is de fabrikant die de naaldjes maakt, die de meeste van ons zullen gebruiken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.