Home Forums Nieuw met diabetes Podotherapeut

 • Henri

Podotherapeut

Beste mensen,

Heeft iemand positieve ervaring met zijn podotherapeut? Via de huisarts ben ik doorverwezen naar een podotherapeut in Amsterdam. Voetzorg voor DM patienten wordt door de zorgverzekeraar allen vergoed als ketenzorg. Sinds 2015 moet de podotherapeut een zorgprofiel opstellen en bepaalt hoe vaak je naar een medische pedicure mag. Die Pedicure moet dan een contract hebben met de betreffende Podotherapeut en mag daar per keer €25 declareren. Je hebt een eigen bijdrage per keer van €9. Ik zag op het zorgoverzicht van mijn zorgverzekeraar dat de Podotherapeut een bedrag van €124 per kwartaal declareert. (Ketenzorg) Voor dat bedrag moet ik jaarlijks langskomen ( 10 minuten consult) en worden dus 8 x €25,– = €200,– aan medische pedicure besteed.
Voor het consult van 10 minuten en het opstellen van het zorgprofiel wordt dus €300,– vergoed door de zorgverzekering.
Twee vragen: Heeft iemand positieve ervaringen met een podotherapeut?
Is het duidelijk welke rol hij heeft behalve het opstellen van een zorgprofiel en een mediair voor de zorgverzekering voor de medische pedicure ?

 • Hoi,

  Ik zelf snap van dat stuk ook niet heel veel.

  Ik weet dat de vergoedingen, per vezekeraar, enorm afhangen van het SIMMS profiel wat er door het ziekenhuis (in mijn geval) is vastgesteld.

  Ik loop dus 1 keer per jaar ter “vaststelling SIMMS” bij het ziekenhuis.

  Daarnaast krijg ik de pedicure (die bij problemen escaleert naar de podotherapeut) door mijn zorgverzekering vergoed. Daar mag/kan ik om de 8 weken langs ter onderhoud.

  De podotherapeut zie ik dus niet vaak, de keren dat ik haar zag vond ik der goed bezig. De verzorging van grote wonden aan de voet laat je niet over aan de pedicure.

  Wat is je vraag verder precies?

  gr,

  • Henri

  Mijn vraag is eigenlijk wat de rol is van de podotherapeut? Wat is zijn toegevoegde waarde anders dan vaststellen zorgprofiel en het betalen van de bonnetjes van de pedicure?
  Als je iets aan je voet hebt ga je direct naar de huisarts of wondverpleegkundige.

  Ik heb ook navraag gedaan bij de zorgverzekeraar. Zij vergoeden ieder kwartaal € 124,– en dit is voor het vaststellen van het voetprofiel en de pedicure werd mij verteld.
  Besparing in de zorg? Of verkwisting?

 • Ik ben wel bij een podotherapeut geweest, maar niet voor mijn diabetes.
  Voor de behandeling van je voeten kan je (lijkt mij) naar een pedicure met de aantekening diabetes gaan.
  Vergoeding vindt alleen plaats als je binnen een profiel past (kijk even in je polis). Ik heb profiel 0, en krijg daardoor niks vergoed.
  Maar liever dat dan er slecht aan toe zijn en het wel vergoed krijgen.
  De podotherapeut kijkt ook of je bijvoorbeeld verkeerd loopt, verkeerde stand van je voeten waardoor je andere klachten kan krijgen.
  Ik weet niet of dit bij jou het geval is.
  Ik zou aan mijn huisarts vragen wat het doel is van het bezoek aan de podotherapeut.
  Succes.

  • Omaa

  hallo.
  Ik loop al jaren bij een pedicure met diabetes aantekening.
  Als ze iets ontdekt aan m n voeten dan stuurt ze mijn podotherapeut een berichtje ik maak afspraak.
  De podotherapeut behandeld mij eventueel terug komen.
  Ik heb geen gevoel meer in mijn voeten zit dus in een hogere klasse en hoef niets te betalen.
  De podotherapeut stelt vast in welke klasse je valt.Zo heb ik ook aangepaste schoenen waar wel een eigen bijdrage voor is.
  Podotherapeut behandeld bij mij bijv.ingegroeide nagels.
  Ze maakt zooltjes kijkt naar jou schoenen kan loop afdruk maken etc.
  Hopende heeft deze mail jullie wat geholpen.
  Annette
  .

 • Beste Henri
  Zondag komt jouw oproep ook op de Facebookpagina van DVN. Hopelijk levert dat meer reacties op. Op dvn.nl heb ik wel even voor je gekeken wat er over podotherapeuten staat. Ik zie alleen deze link naar voeten en complicaties. Misschien helpt je dat ietsje verder.
  Groetjes,
  communicatiemedewerker DVN

 • Naar mijn mening een kostenbesparing die alleen maar duurder uitvalt en totaal geen verbetering van de zorg is. Voorheen kreeg je een doorverwijzing van de huisarts en werden de kosten voor de pedicure gewoon vergoed. Bij de Podotherapeut hoorde ik dat je speciale inlegzolen kon bestellen (1 paar per jaar), hetgeen ik dus braaf doe nu. Verder hoef je de pedicure niet meer af te rekenen, behalve dan het deel dat niet wordt vergoed. Ik ga 6 keer per jaar, dus mijn eigen risico gaat stiekum nog even 42 Euro per jaar omhoog. Kortom, als chronisch zieke wordt je weer extra gepakt. Helaas moet je wel langs de podo om überhaupt vergoeding te krijgen voor de pedicure.

 • Enkele jaren geleden ben ik bij een podotherapeut geweest. Had niets met diabetes te maken. Ik ben scheef en heb veel rugklachten. Ik had hoop, dat daar iets verandering in kon komen door zooltjes. Ik dacht een heel dun zooltje en dan steeds iets meer hoogte, maar heel langzaam aan. Een lijf, dat al zoveel jaren scheef is, moet je niet met geweld veranderen. Nou meneer de podotherapeur wist het beter, het moest toch een dikkere zool worden, bla bla bla. Enfin, ik dacht hij is de specialist, hij zal het wel beter weten, dan ik. Nou, 2 paar kapotgemaakte schoenen later, meneer haalde gewoon het hele binnenwerk uit mijn dure schoenen en een dure zool verder, liep ik kreupel van de pijn, zo erg, dat ik alleen maar kon huilen. Nou dat was helemaal niet zijn schuld, ik was eigenwijs etc. Ik ben een beetje woest geworden en heb in ieder geval het geld van de zool teruggeeist, na veel pijn en moeite heeft hij het teruggeven. Podotherapeut? Weggegooid geld. Een goede pedicure met diabetesaantekening is haar geld dubbel en dwars waard. Die zouden ogenblikkelijk terugmoeten in het basispakket. Veel en veel goedkoper ook.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.