Home Forums Werken Bij werken in de horeca: pomp of spuit?

Bij werken in de horeca: pomp of spuit?

Hoi allemaal,

Mijn naam is Rachelle, ik ben 24 jaar en heb diabetes type 1.
Ik ben werkzaam in de horeca (restaurant), en dat brengt een zekere onregelmatigheid met zich mee. Soms is het te druk en is het lastig om te eten op vaste tijden. Daardoor kom ik nog wel eens in de problemen om mijn waardes goed te houden en op tijd mijn insuline te spuiten en te eten, met alle gevolgen van dien. Sinds een tijdje denk ik eraan om over te schakelen van 4x per dag spuiten naar een OmniPod. Mijn vraag is dan ook: zijn er mensen die ook in de horeca werken met diabetes, of mensen die de overstap hebben gemaakt van spuiten naar een pomp, en die mij eventueel advies kunnen geven of ervaringen met mij willen delen, zodat ik op een zo verantwoord mogelijke manier mijn werk kan blijven doen? Ik werk graag in de horeca en zou dit ook graag willen blijven doen. Ik vind het echter lastig om dit werk te combineren met mijn diabetes. Ik hoop dat jullie mij enkele inzichten kunnen geven die ik zelf nog niet heb. Ik weet namelijk niet zo goed wat ik moet doen om de diabetes zo goed mogelijk te kunnen combineren met mijn werk.

Veel groetjes,
Rachelle.

  • Sang

  Hey Rachelle,

  Zelf heb ik een aantal jaren in een bioscoop gewerkt waarbij ik ook te maken had met veel onregelmatigheden. Soms was er geen tijd om pauze te houden en soms moest ik werken tijdens etenstijd en dus zelf heel vroeg of heel laat eten.

  Voordat ik ging werken bij de bios was ik al overgestapt van pen naar pomp. Ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal, maar ik kan me niet voorstellen hoe ik het had kunnen doen met de pen. Ik spoot ’s avonds lange insuline, net voor het slapen gaan, zo rond 11 of 12 uur. Bij de bios moest ik echter soms werken tot 01:30, dus dan had ik die langdurige misschien mee moeten nemen…

  Ik was niet altijd in de gelegenheid om te eten, om even te zitten of te meten, en zoals ik er naar kijk is het makkelijker om insuline toe te dienen met een pomp dan met een pen. (geen naaldjes draaien, shirt uit je broek, spuitplek vinden, rustig toedienen, noem maar op) Je hoeft daarom dus niet rustig te zitten, of überhaupt je pen uit de kantine te pakken oid. Die pomp heb je bij je en die doet z’n ding wel. Je hoeft alleen maar te zorgen dat het niet te laag wordt. Ik ken mijn lichaam goed en moest soms even een halve beker cola drinken. (makkelijk te verkrijgen in een bios)

  Uiteraard is overal een oplossing voor te bedenken, maar ik denk echt dat een pomp veel voordelen met zich meebrengt als je onregelmatig leeft. Je hoeft je niet zorgen te maken om de toediening van insuline, dat gaat mooi allemaal door. Af en toe even meten, als je het langer hebt dan gaat het meer op gevoel en af en toe wat drinken of eventueel eten.

  Ik zweer bij de pomp omdat het zo flexibel is. Sommigen vinden het een last dat ie altijd aan je lichaam hangt, maar daardoor vergeet je hem nooit en is ie juist altijd dichtbij wanneer je hem wel nodig hebt.

  Ik hoop dat bovenstaande verhaal een beetje duidelijk is. Als je nog vragen hebt, laat maar weten.

  Groeten Sander

 • Hoi Sander,

  Dankjewel voor je reactie!
  Ik heb de afgelopen dagen nog een paar gesprekken gehad over de voor- en nadelen van de pomp. Eerlijk gezegd ben ik zelf een beetje de kluts kwijt nu. Zoals ik het bij jou lees, zo had ik ook in mijn hoofd dat het zou gaan zijn; voordelig bij onregelmatig leven en daardoor het gevoel van meer controle en zekerheid voor mijzelf. Echter, op controle krijg ik die indruk niet. Daarom zou ik je specifiek iets willen vragen wat bij mij de grootste twijfelfactor is: met 4x per dag spuiten houd ik (zie: probeer ik) zoveel mogelijk een vast schema/regelmaat aan te houden wanneer ik mijn maaltijden nuttig. Ik dacht altijd dat met de pomp hier een grotere flexibiliteit in mogelijk was. Ervaar jij die flexibiliteit ook of probeer jij toch ook nog steeds een zo’n regelmatig mogelijk eetpatroon aan te houden?

  • Sang

  Hey Rachelle,

  In princiep probeer ik ook zo regelmatig mogelijk te eten en te leven, want dat maakt alles net even wat makkelijker. Als je elke dag hetzelfde doet en eet, dan is het wat eenvoudiger om elke dag dezelfde hoeveelheden insuline toe te dienen, en dat resulteert weer in elke dag dezelfde waarden. Dat is helaas niet altijd mogelijk, dus ik ga je uitleggen hoe ik het beleef als ik onregelmatig leef.

  Een pomp blijft in principe de hele dag door kleine hoeveelheden insuline afgeven (de basaal-stand). Dat is hetzelfde als bij de langdurige insuline uit een pen. Ik eet meestal rond 19:00, maar als ik een avond niet de gelegenheid heb om op die tijd te eten is er dus een kans dat mijn suiker te laag wordt. Dit is met een pomp en met een pen exact hetzelfde, je moet zorgen dat het niet te laag wordt. Iets kleins eten of een half glas limonade voorkomt dit probleem. Echter, de basaal-stand van een pomp is tijdelijk uit te zetten. Is het rond 18:00 druk en denk je dat je niet kan eten rond 19:00, dan kun je je basaal tijdelijk op nul zetten. (mits je bloedspiegel enigzins binnen de normale waarden ligt) Ikzelf gebruik deze functie nooit. Mijn basaal staat vrij laag en zo hard zakt mijn suikerspiegel niet, maar ik zou zeggen dat dit qua flexibiliteit toch een pluspunt is voor de pomp.

  Maar wat ik altijd heb gezien als het grootste voordeel is juist het onverwachts “moeten” eten door de veranderde werktijd. Ik moest vaak werken tot 18:00 en zou daarna dan thuis eten. Maar het kwam regelmatig voor dat het zodanig druk was dat ik langer moest werken, tot 22:00 ongeveer. Als er dan juist wel de gelegenheid was om iets te eten, dan had ik tenminste mijn insuline bij me. Ik hoefde niet een pen en naaldjes mee te nemen van huis, maar gewoon pomp uit mijn broekzak, hoeveelheid intoetsen en vervolgens de pomp zijn ding laten doen. Dit kan zelfs lopend naar de kantine. Mijn pomp voorkomt dat ik me moet herinneren om insuline mee te nemen en het spuitproces is veel makkelijker.
  Mocht de situatie zich voordoen dat ik opeens om 17:00 moet eten ipv 19:00, dan is er tussen een pomp en pen niet zoveel verschil denk ik. Met beide hulpmiddelen moet je een inschatting maken van de koolhydraten en je suikerspiegel meten of inschatten. Hier is wederom de toediening met een pomp naar mijn idee veel eenvoudiger.

  Samenvattend. Als je meer, minder of anders eet dan gebruikelijk zul je je insuline daarop moeten aanpassen, dat is met een pomp en met een pen hetzelfde. Je langdurige insuline kun je met een pomp makkelijker tussendoor veranderen en dat maakt je flexibeler. Daarnaast is een pomp altijd bij je en ik zie dat als een vergroting van mijn flexibiliteit en vrijheid.

  Hopelijk heb je iets aan bovenstaande verhaal.

  Groeten Sander

 • Hoi Rachelle, Ik heb al bijna 40 jaar diabetes type 1 en werk al meer dan 25 jaar in de horeca. Bij mij werkt spuiten nog steeds goed omdat ik langwerkende insuline spuit (die in principe de suiker de hele dag op een stabiele, goede waarde moet houden) en alleen snelle insuline spuit zodra ik gegeten heb. Ik weet niet of jij ook langwerkende insuline spuit in combinatie met snelwerkende insuline, maar dat is redelijk goed af te stellen. Ik luister/voel ook goed naar mijn eigen lichaam en kan zo ook (redelijk) goed inschatten hoe hoog mijn suiker is. Te hoge en te lage bloedsuikers merk ik gelukkig wel op en handel daar weer naar. Je kunt helaas niet altijd “even” je suiker controleren tijdens het werken ivm drukte, dat heb ik zelf maar al te vaak meegemaakt. Het zou ideaal zijn als een langwerkende insuline je de hele dag goed op peil kan houden, dan hoef je alleen nog maar snelwerkende insuline te spuiten als je gaat eten/gegeten hebt. Of suiker innemen als je te laag zit, maar dat is meestal geen probleem in de horeca (cola, koffie/thee met suiker etc). Succes met je werk en je diabetes.

  Groetjes, Robert

  • Anke

  Wat nog niet genoemd is als voordeel van de pomp: op de tijden dat je werkt, en dus veel loopt, kun je zo nodig de basaalstand omlaag brengen, bv naar 50% van de hoeveelheid die je zonder werken zou nemen.
  Ik gebruik die stand niet voor mijn werk, (zittend), maar wel voor als ik een uurtje ga lopen, dat doe ik ook niet op vaste tijden. Op het moment dat ik ga lopen gaat de basaalstand op 30%. Als ik vóór het lopen op 11 zit, dan zit ik ná het lopen op 4, terwijl ik dus dat uur minder insuline heb gehad. Als ik de basaalstand niet heb aangepast, kom ik in een hypo terecht.
  Feit blijft dat je toch regelmatig moet proberen te meten, zeker in het begin, zodat je weet of jij ook de basaalstand moet verlagen of niet.
  Bij het gebruik van een insulinepen zit je vast aan de hoeveelheid langwerkende insuline. Ook als je opeens gaat sporten, of lopen, of wat voor aktiviteit ook: die hoeveelheid insuline werkt door; toen ik nog geen pomp had, moest ik steeds bij-eten om mijn bloedsuiker op peil te houden.
  Ik moet trouwens zeggen dat ik met mijn basaalstand de hele dag doorkom zonder hypo’s; wel of niet eten maakt niet uit. Als ik ga eten, dan bolus ik een aantal eenheden speciaal voor het eten. Dus ik kan makkelijk mijn maaltijd-tijden aanpassen.
  Succes met de keuze.

 • vooral omdat jij 4 keer spuit en dus geen mix zou ik de pomp aanraden, waarom, je hoeft niet met naalden te gaan prikken, maar vooral je kunt de pomp op minder zetten of helemaal uit waardoor de ‘langwerkende’ insuline uit staat, iets wat je met de pen niet kan doen.

  als het ineens druk is waardoor je niet kan eten maar je bloedsuiker gaat wel omlaag dan zet je de pomp op 50% of helemaal uit zodat je geen hypo krijgt en mocht je al een hypo hebben kom je er sneller uit.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.