Home Forums Nieuw met diabetes Pomp verstopt

Pomp verstopt

Goede avond,
Heeft er iemand ervaring met insuline pomp verstopping? Alarm ging af tijdens bolussen en we hebben op basaal hervatten gedrukt. Maar nu tijdens t eten, uurtje erna gebolust geen probleem, maar na t eten zat ze op een bg 17,6 met pijltje omhoog, maar moet nog uurtje wachten met correctie geven…. is het logisch dat haar BG meteen na t eten zo omhoog schiet? Of komt het door de verstopping van de pomp? Kan ik maar beter meteen corrigeren? En de pomp vervangen?

Alvast bedankt,
Miepmiep

 • Oh wat vervelend. Ik neem aan dat het probleem inmiddels verholpen is, gezien het bijna 24 uur geleden is.
  Als normaal gesproken de bloedglucose lager is na het eten en niks anders gedaan als anders dan lijkt het mij wel logisch dat er geen insuline toegediend is via het pompje, waarschijnlijk dan verstopping idd.

 • Dag Miepmiep

  Allereerst is de pomp zelf niet verstopt, maar de infuusset.
  De pomp registreert dit alleen en stopt de toediening van zowel de bolus als ook de basaal.

  Door de pomp te hervatten start je de basaal weer, maar mis je dus nog de insuline van de afgebroken bolus.
  Daardoor komt na enige tijd de verhoogde glucosewaarde, omdat de paar eenheden die wel nog toegediend zijn even hun werk doen maar al snel verbruikt zijn terwijl er wel nog koolhydraten actief zijn waar de ontbrekende eenheden voor nodig waren.

  Na het hervatten zal je dus naar de bolus historie moeten kijken en daar aflezen hoeveel de totale bolus was en hoeveel er pas toegediend was.
  Het verschil daartussen ontbreekt dan ook en zal alsnog toegediend moeten worden via een handmatige bolus of injectie met een spuit/pen.

  Voer je een handmatige bolus uit, dan kan het zijn dat er weer een verstoppingsalarm optreed.
  Neem voor de zekerheid dan vooraf even een andere houding aan, staan ipv zitten of andersom, en zorg dat de infuusset niet ‘bekneld’ is.
  Blijf je nog steeds een verstoppingsalarm houden, dan zal je een nieuwe infuusset moeten aanbrengen.

  Naast dit kan het soort eten uiteraard ook van invloed zijn zoals Zorua ook al aangeeft.
  Maar dat staat dan los van een verstoppingsalarm en zal je dan normaal ook moeten merken.

  Groetjes,
  Dennis

 • Bedankt voor reactie, het is ook allemaal best spannend, hebben de pomp nog niet zo lang…. thuis bleef ze hoger zitten, rond 15 bg dus hebben we het setje maar vervangen.
  Nu gaat ook de Freestyle libre button op haar arm losraken, terwijl ze nog 10 dagen moet, ik heb contact opgenomen met klantenservice…
  Hebben jullie ervaring met nieuwe fsl button schieten terwijl het termijn nog niet verstreken is? Kan de reader dit zelf aanpassen?

  Mvg. miepmiep

 • Beste FFtjes_dan

  als de senor los gaat laten dan kan je hem verwijderen en een nieuwe erin schieten de reader zal de sensor dan als nieuwe herkennen en begin je weer met de nieuwe 14 dagen, maar je zal dan aan het einde een sensor tekort komen dus, abbott bellen en zeggen dat hij eraf is dan krijg je waarschijnlijk een nieuwe.

 • Djwel, fijn hoor deze support!

  • Ben42

  Pomp verstopt.
  Dit komt wel eens voor bij mij, maar is nooit een ‘groot’ probleem geweest.
  Oorzaken kunnen zijn:
  1. Het reservoir is leeg en dient vervangen te worden. (Logisch).
  2. Het ‘snoertje’ zit ‘dubbelgevouwen’ of in de knoop. Zelden, maar de loop van het snoertje volgen laat zien of dit het geval is.
  3. De infuussite is verstopt. Dit is vervelend, komt zeer zelden voor, als er geen ‘andere’ oorzaak is en het signaal blijft voorkomen, dan is het een nieuwe infuusset plaatsen. (Dit komt bij mij maar zeer zelden voor misschien 1 maal per 5 jaar. Maar is niet uit te sluiten).
  Dit kan getest worden door de canule los te maken, even een pause in te lassen en dan MET DE CANULE NOG NIET MET HET LICHAAM VERBONDEN, een bolus te geven van b.v. 5 eenheden en kijken of deze uit de canule komen.
  4. Het reservoir blokkeert. Dit heb ik nog nooit gehad, maar dit zou je kunnen zien doordat er dan bij de test (zie 3) geen eenheden uit de losse canule komen. Dit heb ik nog nooit gehad.

  Hoge waarden, ja het streven is ze te voorkomen. Maar zoals velen met mij lukt dat jammer genoeg niet altijd. Eenmaal hoog bij mij is het lastig de bloedsuiker naar beneden te krijgen.

  Over het verliezen van een Libre sensor en huidirritatie, is op de site al zeer veel geschreven, helaas is dit nogal verspreid over veel berichten, maar zie o.a. :
  Sensor huisirritatie, vastplakken, oplossing ?

  Abbott heeft zelf ook een document voor ‘extra plakken’
  Extra Stickiness
  In het Engels, een Nederlandse tekst is bij mij niet bekend.

  Zie ook:
  help hij laat los
  voorkom-dat-je-freestyle-libre-loslaat-met-deze-5-stappen
  help-de-sensor-laat-los

  Let op ! Veel van de sites praten elkaar na en hebben voor een aantal adviezen geen (of geen goede) onderbouwing. Zo wordt Cavilon spray nog wel eens genoemd, maar dit beschermd maar tot 72 uur en zorgt ervoor dat de sensor minder goed bevestigd is. In de tekst van Abbott zelf staat dat het gaatje niet afgedekt mag worden, op veel sites staat dat dit geen bezwaar is. Ook de adviezen van Abbott zijn niet altijd eenduidig.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Djwel Ben voor deze uitgebreide info! Ik ga dat eens verder bekijken wat je verteld! Thx, miepmiep

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.