Home Forums Behandelaren Het gebruik van een pomp

Het gebruik van een pomp

Wie kan mij meer vertellen over het gebruik van een pomp ik lees en hoor alleen maar positieve verhalen.
Blijven de bloedsuikers stabieler met een pomp ?
Wanneer krijg je een continuglucosemeter ?

 • Ik heb net de Medtronic 640G in gebruik genomen die vandaag met de post kwam.

  Waarom de pomp?

  Ja bij mij blijven de bl-suikers stabieler dan met lang en kort werkende insuline. Waarom?? Om dat ik niet weet hoe lang de langwerkende insuline in mijn lichaam werkzaam is. Met kortwerkende (die in de Pomp zit) weet ik dat wel namelijk 2 uur.(dit is voor ieder persoon verschillend)

  Doordat je alleen kortwerkende insuline gebruikt gebruik je meestal minder basaal(is zelfde als langwerkende) dan met bijvoorbeeld Lantus.
  Ook kan je beter inspelen als je grote inspanningen moet doen want dan kan je je basaal verlagen. Als je ziek bent kan je je basaal makkelijker verhogen om betere bl-suikers te krijgen. Als je iets van de 5 P’s gaat eten kan je de insuline gespreid toedienen over een langere tijd en dan kan krijg je een constantere bl-suikerspiegel. (5 P’s zijn Pizza Pasta Patat Pannenkoek of Poffertjes).

  De CGM(=continuglucosemeter) krijg je in Nederland als:

  -Zwanger bent of wilt worden(voor de vrouwen dus)
  -Als je kind bent.
  -Als je Hypo ongevoelig bent.

  Een CGM gaat altijd via de Internist(=ziekenhuis)/DVK.

  Hoop dat ik je een beetje geholpen heb.

  • mjmj

  Ik gebruik al jaren een pomp met sensor en ben zeer tevreden wat betreft een betere regulering van je bloedsuikers. Ik kan het verhaal van frankvo alleen maar beamen. Maar er zijn ook nadelen. Er zijn diabeten die overgevoelig zijn voor de pleisters van de canule en sensor. Bij sensor gebruik alarmeert de pomp regelmatig en ben je continue op de hoogte van je bloedsuiker wat voor sommigen te confronterend is en een apparaat wat je een wil oplegt. Daarbij geeft de pomp soms afwijkende resultaten die je dan weer moet corrigeren met een vingerprik en dat is ook niet goed voor je vertrouwen. Het over de schouder meekijken van de dvk is voor sommigen ook wel confronterend. Wanneer je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden dan ben je er vaak mee bezig en jammer genoeg iedere dag is anders.

  mjmj

  • jako

  De nadelen van de pomp wegen niet op tegen de voordelen, maar er zijn zeker nadelen. Zoals:
  altijd iets aan of op je lijf geplakt
  doordat je geen voorraad langwerkende insuline hebt kun je, als het naaldje verstopt zit bijv., heel snel heel hoog komen te zitten met alle gevolgen vandien
  je moet regelmatig je bloedsuikers controleren, ook vanwege het bovenstaande

  J

 • Ook in ons magazine Diabc besteden we aandacht aan de insulinepomp. Lees de verhalen van Jeroen en Inge over wel of geen pomp, of bekijk het overzicht van de beschikbare insulinepompen met hun specificaties. Misschien heb je daar wat aan Saartje?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.