Home Forums Bloedsuikerwaarden Pre-diabetes ?

Pre-diabetes ?

Dag allemaal,

Ik heb geen diagnose.

Ik heb schrik dat ik pre-diabetes heb.
Mijn suikerwaardes zijn nu twee dagen na elkaar met vingerprik nuchter 6,4 en 6,6.

Ik heb ook ergens gelezen dat je geen diagnose kan stellen met een vingerprik. Hoe verkeerd kan een vingerprik waarde zijn?

Hopelijk kan iemand mij helpen

 • Er is een foutmarge van 15% toegestaan bij de bloedsuikermeters, maar die kan beide kanten opgaan. Mijn advies is met deze waarden naar de huisarts en vragen hoe nu verder.

  • Chaim

  Dag Sofie,

  Wat ik me afvraag is waarom je een bloedglucose meter gebruikt als je geen diagnose diabetes 1 of 2 met insulinegebruik hebt.
  Nu kun je een meter natuurlijk gewoon bij een apotheek of online bestellen en de teststrips zelf betalen, dat begrijp ik.
  Wat heeft je doen besluiten om een meter aan te schaffen en te gebruiken?
  Heb je bijvoorbeeld ook een bloeddrukmeter en meet je regelmatig je bloeddruk?

  Maak je je over het algemeen zorgen over je gezondheid?

  Persoonlijk zou ik heel blij zijn met jouw waarden, maar ik ben dan ook iemand met diabetes II die insuline spuit en dat is voor mij een goede waarde.

  Yvonne geeft het enige advies mogelijk. Ga naar de huisarts en vraag advies en geef aan of en zo ja welke andere klachten je ervaart. Het maakt het voor de huisarts makkelijker om een idee te krijgen van wat er voor jou speelt.

  Ik wens je succes.

 • Als er sprake zou zijn van pré diabetes dan is inderdaad alleen de huisarts die dit vast kan stellen. Als het verdacht door de huisarts er is zal je bloed moeten laten prikken zodat ze een gemiddelde over de afgelopen 3 maanden vast kunnen stellen. 6.4 en 6.6 zijn voor mij ook droomwaarden, zonder mijn medicatie schiet het bij mij al snel naar 15 tot 20. Mocht je jezelf toch zorgen maken dan kan ik alleen adviseren om goed op je suiker- en koolhydraat inname te letten. Let daarbij bijvoorbeeld op de toegevoegde suikers in producten (terug te vinden in de ingrediëntenlijst van een product), en probeer die zoveel te vermijden. Let verder op de hoeveelheid suiker in de koolhydraten (te vinden in de voedingswaarden van een product). Hoe minder koolhydraten en suikers hoe beter het is voor je lichaam om te kunnen verwerken. Volkoren producten of koolhydraat verlaagde producten zijn ook wel aan te raden, mocht je gewoon wit of bruinbrood eten. Ik zou echter eerst de huisarts maar eens navragen om zekerheid te krijgen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.