Home Forums Bloedsuikerwaarden Pre-diabetes

 • Mari

Pre-diabetes

Hoi, ik ben nieuw hier en zou toch graag wat lezen hoe anderen omgaan met pre-diabetes. Ik heb glucose waardes van 6,1 tot 6,2 nuchter. Uiteraard wil ik geen type 2 ontwikkelen. Nu lees ik veel over koolhydraten. Maar die kun je toch niet zomaar weg laten lijkt mij. Ik ben al niet de dikste dus afvallen liever niet. Ik heb wel wat problemen met de alvleesklier, is van acute naar chronische ontsteking gegaan. Ik ben 1,86 lang, weeg 74 kilo dus vandaar dat ik zeg liever niet afvallen. Maar wat moet ik nu allemaal wel en niet eten om te voorkomen dat ik type 2 krijg. Daar zit ik net als iedereen niet op te wachten. Wat eet ik nu zoal : 5 sneetjes volkorenbrood met kaas 48 + ( ik moet lactosevrije hebben) en af en toe een boterham met puur hagel. Puur weer vanwege lactosevrij. Dagelijks 3 kopjes thee met 1 zoetje. Gemiddeld 3 kopjes koffie uit de automaat op het werk met melk en suiker. Snoepen of snacks eigenlijk maar zelden. Ik rook niet en geen alcohol. Avond eten 5x 3 tot 4 aardappelen, elke dag verschillende groenten, vlees eet ik max 3 maal per week maar meestal 2x. Dan nog een dagje rijst of macaroni, ene keer met kipfilet andere keer bio gehakt. De 7e dag is meestal friet, wel speciaal maar dan wel met remia 5 procent vet. Ga nu voor het eerst t de vegan proberen maar als ik het etiket lees zit er niet veel verschil in. Nu ga ik ook voor het eerst becel omega 3 + op het brood smeren. Ik fiets altijd naar mijn werk, retour is dat 8 km. Verder een zittende baan. Ik vraag me af wat ik kan gaan doen om type 2 te voorkomen.

  • Mari

  Nog een kleine aanvulling, ik ben nu de remia mayolijn aan het proberen vanwege plantaardig, maar daar zitten wel meer suikers in dan in de 5 % remia die ik altijd had. Of dat verstandig is weet ik natuurlijk niet. Maar het is of voor het ene orgaan gezond of voor het andere. Het is allemaal zo moeilijk en verwarrend

 • Het is al goed dat je niet hoeft af te vallen. Vermijd de snelle koolhydraten en probeer de langzame meer over de dag te verdelen. Zie hier wat langzame en snelle zijn. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

  Hoe minder hard je alvleesklier hoeft te werken, hoe langer hij mee gaat. Probeer op een zitdag ook tussendoor wat meer in beweging te komen. Kan je naar een collega lopen via de trap ipv een mail sturen? Tussen de middag een ommetje maken. Koffie zonder suiker op een andere verdieping halen.

  Die boterham met chocoladehagel na de boterhammen met kaas. Dan komt hij goed in de volkorenmassa terecht en kan hij minder een suikerpiek veroorzaken. Die boterham met hagel dus niet als tussendoortje nemen, wel bijv. een boterham met kaas verschuiven. Neem volkorenrijst en volkoren macaroni.

  De chronische alvleesklierontsteking is ernstig, maar daarvoor word je naar ik aanneem behandeld. Ontstekingen waar dan ook in je lichaam veroorzaken van zichzelf al hogere bloedsuikerwaarden, dat is wel iets om rekening mee te houden.

  • Mari

  Bedankt voor je tips, gaan we mee aan de slag. Inderdaad de alvleesklier ben ik voor onder behandeling

  • LADA_L

  Als je helemaal geen overgewicht hebt, en ook nooit gehad en je suikerwaardes blijven slechter worden, zou het ook kunnen dat je type 1 diabetes ontwikkeld.
  Wees hier ook verdacht op.

  • Mari

  Vindt de conclusie van het ziekenhuis na de bloedtest zo raar. Ben nu paar dagen zelf aan het prikken en kom niet hoger dan 5,7 nuchter. Vandaag bijv 5,6 en gisteren 5,3 is toch gewoon zoals het hoort lijkt mij. Maar goed we wachten af wat er de 10e weer uitkomt, dan prikken bij huisarts. Na eten ontbijt schiet het als een razende omhoog naar boven de 17, kreeg gelijk alarm op prik apparaat. Maar na nog geen 2 uurtjes weer terug op 5,3. Tuurlijk hou ik het nu goed in de gaten, als conclusie pre-Diabetes is wil ik natuurlijk niet erger worden. Ben ondanks dat ik conclusie ziekenhuis raar vindt me toch asn het oriënteren op gezonder eten.

 • Tja, die hoge pieken zijn ook geen goed teken. Je zou aan je behandelaar kunnen vragen of ze een hba1c willen laten prikken. Dat is de waarde over de afgelopen drie maanden. Bij mensen zonder diabetes ligt die tussen 20 en 42 mmol/mol. Bij mensen met diabetes wordt gestreefd naar een waarde lager dan 53.

  • Mari

  Dankjewel yvonne, gaan we doen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.