Home Forums Nieuw met diabetes Prediabetes, voorfase, metabool syndroom

 • Masi

Prediabetes, voorfase, metabool syndroom

Dag vrienden en lotgenoten,

Vanochtend ging ik nuchter mijn glucosewaarde laten meten door middel van een simpele vingerprik. De uitslag was ‘6.1’ en volgens de dokter is dat ‘normaal’, maar volgens het algemene criterium wordt een bloedwaarde van 6.1 geclassificeerd als prediabetes, oftewel een voorfase van diabetes mellitus. Moet ik mij zorgen maken, want ik krijg haast het idee dat doctoren prediabetes niet serieus nemen? Ik ben al maatregelen aan het treffen om de zogeheten voorfase terug te draaien, zoals meer gezond eten, voldoende bewegen, etc.

Los van mijn ‘hypochondrische denkwijze’ en ‘paranoïde gedachten’, maak ik mij persoonlijk zorgen, want ik denk dat ik verantwoord ben in deze toestand.

Overigens, ik ben 21 jaar oud en mijn ouders zijn van Afghaanse komaf. Mijn vader heeft diabetes mellitus type 1. Ik beweeg elke dag 1 uur lang en eet relatief gezond, maar de laatste maand ging dat wat lastig wegens persoonlijke omstandigheden. Mijn lengte is 1,77 en ik weeg 59 kilogram.

Groetjes,

Masi

 • Beste Masi

  Officieel is de nuchtere waarde 6,1 (tot 6,9) mmol/l een oranje gebied. Eronder groen, boven de 6,9 rood. Dus nu hoef jij nog niet bang te zijn. En zoals je leeft lijkt het super gezond te zijn. Ook heb je geen overgewicht. Dus als jij type 2 zou ontwikkelen, heb je echt vette pech. En krijg je net als je vader ooit type 1, dan ook… No worries, meet met je vaders meter over een paar maanden nog een keer, zou ik zeggen. Of als je je beroerd voelt tussendoor.

  Groetjes
  Inge

  • Masi

  Dag Inge,

  Hartelijk bedankt voor uw antwoord! Ik apprecieer het.

  Aangezien ik mezelf bevind binnen het oranje gebied, vraag ik mij af hoeveel suiker ik gemiddeld mag innemen. Ik ben gestopt met ‘ongezonde snacks en drankjes’, zoals chips, snoep, chocolade, frisdrank, vruchtensap, etc. Wel eet ik nog HEEL soms diepvries pizza (standaard, zonder eventuele bijvoegingen, zoals worst, champignon, etc) en broodje (bruine bol) döner met wat tomatenketchup (Heinz 50 % minder suiker).

  Denkt u dat dit kwaad kan?

  Groetjes,

  Masi

 • Beste Masi,

  Zoals Inge al schreef is je gewicht en hoeveelheid beweging nu geen reden om je zorgen te maken. ALs je meer wilt weten over de snelle en langzame koolhydraten kijk eens op
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten. Dan heb je wat meer houvast over wat wel of niet gezond eten is naar de huidige stand van de wetenschap. Mijn belangrijkste advies: wel nadenken over wat je doet, maar vooral genieten van wat je doet.
  Yvonne

 • Hey,

  Ik denk dat je je zeker geen zorgen moet maken! Ik denk zelfs dat er niks op komst is.

  Wat ik kan afleiden uit je bericht is dat je het erg spannend vond om naar de huisarts te gaan omdat er toch een belangrijke uitslag uit zou komen.
  Ik ben zelf diabeet en ik kan uit ervaring spreken dat adrenaline je suiker ook omhoog laat gaan! En daarbi komt, je lichaam is ook maar een lichaam, en geen enkele bloedsuiker is altijd perfect!

  Ik zou me dus zeker geen zorgen maken als ik jou was.

  Groetjes ruben

  • BertR

  Beste Masi,

  Ook bij mensen die geen diabetes hebben komt het dageraad-fenomeen voor. Bij die personen is de glucosespiegel in de vroege ochtenduren hoger dan gemiddeld. Zoals anderen al hebben aangegeven, is er weinig aan de hand. Ik denk dat jouw huisarts daar mogelijk ook rekening mee hebt gehouden. Als je ouder dan 45 jaar zou zijn, dan had hij echt wel wat uitgebreider onderzoek laten doen.
  Als je er toch ongerust over bent, dan kun je het beste op een “normale” dag een paar keer meten. Bij een gezond mens is de glucosespiegel zo’n twee uur na een (lichte) maaltijd 8 mmol/l of lager. Dat kan beduidend anders uitpakken als je bv. pizza hebt gegeten. Door de vetten in de pizza verloopt de omzetting van koolhydraten trager en kun je dus langer wat te hoog blijven.

  Groeten,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.