Home Forums Nieuw met diabetes Preventief meten

 • Remon

Preventief meten

Hallo,

Ik ben Remon 34 en in mijn familie komt Diabetes voor (ouders). Zelf begin ik mij zorgen te maken en ik wil graag af en toe mijn bloedsuikerspiegel “preventief meten”. Kan iemand mij een goedkoop maar betrouwbaar meetapparaat aanbevelen? Ik moet het uit eigen zak betalen, maar ben bang dat ik een kat in de zak koop als ik voor een goedkope meter ga. Heeft iemand hier ervaring en zou mij kunnen aanbevelen wat de beste optie is.

Alvast bedankt,

Remon

 • Een glucosemeter kun je al snel ergens gratis krijgen, maar het zijn de teststrips waar ze op verdienen. Die zijn best wel duur. Kun je niet zo nu en dan eens bij je ouders meten?

  • SimonW

  Hieronder staat een vergelijking qua nauwkeurigheid van verschillende bloedglucose meters. Een duurdere meter hoeft echt niet beter te zijn. De meters met de hoogste percentages in de laatste kolom zijn waarschijnlijk het meest betrouwbaar wat betreft het meten van eventuele te hoge bloedsuikerswaarden (onder voorbehoud van de punten 1 t/m 4 die boven de tabel staan). Helaas worden dit soort gegevens niet jaarlijks onafhankelijk onderzocht hoewel iedere diabeticus wereldwijd daar baat bij zou hebben.
  https://www.diabetesdaily.com/blog/2013/07/blood-glucose-meter-accuracy-comparison-chart/#disqus_thread

  • Pedro

  De Tüv heeft diverse meters getest en de meters die goedgekeurd zijn volgens de meest recente ISO normen vind je hier: http://www.tuv.com/nl/netherlands/services_nl/product_testing_nl/medical_devices_nl/tested_medical_device.html

  Een goedgekeurde goedkope meter is b.v. Freestyle Freedom liteFreestyle Freedom Lite
  Deze meter kost € 17,50 als je hem moet kopen, de teststrips kosten € 26,70 per 50 stuks als je ze zelf moet betalen (prijzen Diabetescentrale)

  Sorry, plaatje valt wat groot uit zie ik na plaatsen

  • Anke

  Als diabetes in de familie voorkomt kun je ook gewoon via de huisarts een keer laten meten. Afhankelijk van je leeftijd, van je risicofactoren en natuurlijk van de uitslag wordt bekeken hoe vaak er gecontroleerd moet worden. Vaak is dit maar eens per jaar of zelfs nog minder. Daar hoef je echt geen meter voor aan te schaffen. De stripjes verlopen, kosten tussen 1 en 2 euro per stuk, maar kun je niet per stuk kopen! Minimum aantal is volgens mij 25.
  Meten bij de huisarts is gratis. Maar als het bloedprikken in het laboratorium moet, omdat er ook nog andere risicofactoren worden getest, betaal je de laboratoriumkosten eventueel zelf (deze kosten vallen onder het eigen risico, als je dat dit jaar nog niet vol hebt, zul je deze kosten zelf moeten betalen)

  • SimonW

  @pedro, bij die tip voor de Freestyle Freedom lite kan ik mij wel aansluiten op basis van de uitkomsten in mijn overzicht. Een aantal anderen die TUV heeft goedgekeurd lijken mij toch veel minder nauwkeurig meten maar zullen wel aan hun normen voldoen.

 • Iedereen gaat voorbij aan eigenlijk het belangrijkste dat Raymon schrijft
  ; “prefentief meten”.

  Ik heb bij een dergelijke maatregel zo m’n twijfels.

  Waar houd het preventief op? denk ik dan?
  Doet mij denken aan de sportkeuring van een collega;“Goed gekeurd” zei de dokter. En de volgende dag overleed hij op de tennisbaan………………

  Ik stel voor te meten als je wat “voelt”…………………met de meter en strips van je ouders.
  Maar liever niet preventief meten.

  • SimonW

  @gottfried, mijn broer doet dat ook wel eens en ook omdat hij weet dat er diabetes in de familie voorkomt en hij wel eens verhoogde waarden heeft (zonder dat hij overigens nu diabetes heeft). Hoe vaak hij meet weet ik eigenlijk niet … maar ik denk eens in de paar maanden. De mensen die met onbehandelde diabetes rondloopt is toch zorgelijk? Preventief meten lijkt mij dan eigenlijk best verstandig als het in de familie zit.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.