Home Forums Nieuw met diabetes Prikken in het openbaar… of niet?

Prikken in het openbaar… of niet?

Hoi allemaal

Wij spraken een verpleegster die iets wilde weten over de folderlijn. Maar vervolgens zei ze ook, bijna terloops, dat DVN er eigenlijk iets aan moet doen dat mensen met diabetes gewoon in het openbaar prikken. “Daar word ik echt onpasselijk van! Zie je zo’n witte blubberbuik, terwijl je zelf ernaast zit te eten. Kunnen mensen niet verplicht worden in een hoekje te spuiten ofzo? Dat pontificale vind ik echt helemaal niks.”

Deze reactie leg ik graag aan jullie voor! Zelf was ik behoorlijk van mijn stuk gebracht door de felheid van deze dame. Het feit dat ze zelf in de zorg werkt, maakte mijn verbazing over de intolerantie van deze dame alleen maar groter. Hoe zou jij reageren als er zoiets ter sprake komt?

Vriendelijke groeten
medewerker communicatie van DVN

 • Wij moeten waarschijnlijk ook tegen haar lelijke rotkop aankijken als we zitten te eten, dat duurt langer dan even 15 seconde een buikje in het openbaar.
  Kan zij niet verplicht worden om niet meer in het openbaar te komen?

  Zoek je zo’n reactie?

 • Zowel bloedsuikers meten als spuiten in het openbaar moet m.i. gewoon kunnen. Zelf heb ik het probleem van spuiten niet, omdat ik een pomp heb, maar eerder spoot ik altijd in het openbaar. Niet ‘pontificaal’, je hoeft immers niet je complete buik te ontbloten. Wie er dan nog last van heeft mag even de andere kant op kijken. Waar mogen diabetici anders spuiten? Toch zeker niet op een onhygiënische plek als het toilet waar nauwelijks schone oppervlakken zijn waar je je spullen kunt neerleggen.

  • Chaim

  Hoi,

  Er is al een uitgebreid topic over hetzelfde: https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/prikken-en-spuiten-in-het-openbaar/, maar van een verpleegkundige vind ik dit een hele sneue reactie.

  • SimonW

  Confrontatie met bloedprikken, injectienaalden of poepluiers is voor veel mensen moeilijk en dit snap ik best. Of je je daar iets van moet aantrekken? Ligt aan de voorzieningen denk ik. Uiteindelijk doen diabetici dit niet voor hun lol en een beetje rekening met elkaar houden is niet zo moeilijk. Even de andere kant uitkijken is ook geen probleem.

  • Miepie

  Toevallig had ik een dergelijke ervaring afgelopen week, ik was op een singles zeilvakantie en in de groep was nog een andere diabeet, hij moest 4 keer per dag spuiten en vroeg netjes in de groep wie er problemen mee had als hij overdag in het openbaar spoot, de reacties waren overwegend positief. Daarop heb ik aangegeven dat ik mijn bloedsuikers moest meten, dat deed ik ook gewoon in het openbaar, ook geen problemen mee gehad. Spuiten deed ik wel in afzondering omdat ik in mijn been moest spuiten en dus de broek omlaag moest, maar de openheid hierover binnen deze groep was heel prettig in deze.

  • Maye

  Hoelang duurt het gemiddeld om te spuiten, tien tellen, een halve minuut misschien? Da’s ook wel héél lang om even je blik af te wenden tot je eetlust zich heeft hersteld.

  Dat hoekje om te gaan spuiten is wel wat problematisch. Het is nogal kenmerkend voor openbare gelegenheden dat er overal mensen zijn, het woord openbaar is niet voor niets van toepassing. En die mensen kun je dan zomaar onverhoeds met die ‘witte blubberbuik’ confronteren.

  Van dit soort reacties krijg ik zin om naar een restaurant te gaan en juist aan tafel te spuiten. Maar vanwege prikangst gebruik ik, als het ter aanvulling van mijn pomp nodig is, afgeschermde naaldjes en die geven toch een verminderd a-jakkes-doe-dat-weg-ik-zit-te-eten reactie. Jammer :P

  • Ben42

  “Daar word ik echt onpasselijk van! Zie je zo’n witte blubberbuik, terwijl je zelf ernaast zit te eten. Kunnen mensen niet verplicht worden in een hoekje te spuiten ofzo? Dat pontificale vind ik echt helemaal niks.”

  Tja, ik vind het ook niet leuk om dit te zien. Maar toch houd ik bij voorkeur mijn ogen open als ik een injectie toedien. Met de ogen dicht gaat het zo lastig. Mijn tafelgenoten geef ik altijd wel een waarschuwing, zodat ze tijdig hun ogen dicht kunnen doen.

  Bij voorkeur gaf (nu aan de pomp) ik mijzelf de injecties terwijl ik met de rug naar een muur zat, zodat er niemand achter me langs kon lopen. En in een restaurant aan tafel, dat is over het algemeen de schoonste plek in een restaurant.

  En dat mensen het liever niet zien, daar heb ik best begrip voor, ik zie het ook liever niet. De meeste mensen in mijn omgeving zullen ook niet als het bovenstaande reageren, maar dat kunnen we niet van iedereen verwachten. Zij dealen maar met die witte buik, wij dealen maar met af en toe een opmerking als de bovenstaande. Mijn advies is dan ook blijf het gewoon in het openbaar doen, als mensen het meer zien wennen ze er wel aan.

  Ben

 • Ik prik, meet en spuit ook gewoon in het openbaar, maar ik probeer het wel enigszins discreet te doen. Ik weiger om daarvoor naar een wc of aparte ruimte te moeten.
  Mensen die bij hun eten pillen moeten slikken, nemen die toch ook aan tafel in? Wij mogen dan toch ook ons medicijn aan tafel toedienen?
  Gelukkig heb ik nog nooit vervelende reacties gehad, alleen een heel enkele keer dat men mij raar aankeek maar niks zei of vroeg. (Heb ik me niks van aangetrokken.)

  • Ben42

  Gelukkig heb ik nog nooit vervelende reacties gehad, alleen een heel enkele keer dat men mij raar aankeek maar niks zei of vroeg. (Heb ik me niks van aangetrokken.)

  Als je moet spuiten, moet je spuiten. Dat doe je zoveel mogelijk op een rustige schone plek. Vaak is daarbij b.v. een tafel om even wat op te leggen handig. Bovendien wil je niet dat er mensen langs je heen lopen op het moment dat je aan het spuiten bent.

  Maar mijn vrouw die de omgeving wel in de gaten kan houden terwijl ik aan het spuiten ben, ziet dan toch regelmatig mensen met ‘afgrijzen’ kijken als ik in de openbare ruimte mijzelf een injectie geef. Ook bij een vingerprik is dit al het geval. Voor een groot deel heeft dit ook met empathie van mensen te maken. Ze zien dat je jezelf pijn doet en voelen dat plaatsvervangend ook. Mensen met empathie vinden het niet leuk, maar dit is eerder een positieve reactie dan een negatieve reactie.

  Natuurlijk zijn er dan ook altijd de mensen die vinden dat als je niet knap, jong en gezond bent, met een goddelijk lichaam, dat je je dan niet in de openbare ruimte mag begeven. Maar aan dit soort mensen moet je lak hebben.

  Ben

 • Inderdaad, meten en spuiten moet nu eenmaal. Gewoon doen wanneer het moet.

  Ik heb ook ooit iets leuks meegemaakt door gewoon in het openbaar te spuiten: een spontaan gesprek over diabetes met een wildvreemde.
  Ik was met mijn vriend in New York, en vanwege het tijdverschil spoot ik daar mijn Lantus laat in de middag ipv. laat in de avond. Terwijl we van de ene toeristische bezienswaardigheid naar de volgende liepen, ging mijn “Lantus-alarm” af en besloot ik maar meteen te spuiten voordat ik het zou vergeten. Gewoon, op een redelijk drukke stoep. Ik had me wel iets omgedraaid met mijn buik naar een muur, maar ik was toch gespot door een buskaartjesverkoper die mijn vriend ondertussen had aangesproken (in de hoop kaartjes te verkopen natuurlijk).
  “Insuline?” vroeg hij. Toen ik ja zei, begon hij spontaan te vertellen over zijn zoontje die sinds een jaar diabetes had en hoe hij sindsdien 3x zolang deed over zijn boodschappen, enz. Ik had toen nog geen 2 jaar diabetes en sommige dingen waren voor mij ook nog vrij nieuw. Er was van weerskanten een heleboel herkenning en ik denk dat de man blij was dat hij op die manier eens zijn verhaal kon doen. Ondanks het toch niet zo leuke onderwerp was het toch een heel leuk en spontaan gesprek. Zo kan het dus ook. :-)

  • Momo

  @moderators

  Allereerst mijn excuses dat ik dit onderwerp ‘misbruik’, maar ik weet even niet hoe ik anders in contact moet komen met de moderators van dit trefpunt.

  Ik kan namelijk, behalve dan de startpagina’ geen andere pagina’s openen (en dit geldt dus ook voor de pagina met contactgegevens) en kan ook geen nieuwe onderwerpen starten.

  Ik krijg steevast de melding: Sorry! Deze pagina lijkt een hypo te hebben… Ga terug naar de homepage en tik je zoekwoord in.

  Zouden jullie hiernaar kunnen kijken en vervolgens mijn vraag uit dit onderwerp kunnen verwijderen? Bedankt alvast!

 • Hoi @momo heb je ook geprobeerd om via andere manieren inte loggen b.v. Iphone/android of tablet/Pc ? Eventueel andere browsers ? Zie zelf hier wel verschillen tussen en hoe het werkt ! Suc6

  Groetend 6feet10

  @moderator dit bericht kan dan ook weg ! Thnx.

  • Momo

  @6feet10 thanks voor het meedenken, het probleem is inmiddels opgelost :-)

  • Elly

  Ik controleer en spuit zo nodig in het openbaar. Zoek ook wel een plaats met de rug naar de muur of een hoekje. Nooit vreemde blikken, nooit rot opmerkingen gehad. Wel positieve, pas geleden nog terwijl ik zat te controleren werd de bestelling opgenomen. Gog, was de reactie, mijn broertje heeft ook diabetes!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.