Home Forums Nieuw met diabetes Priksetje niet vergoed bij diabetes type 2, vreemd

Priksetje niet vergoed bij diabetes type 2, vreemd

Ik loop nu al tegen het gezeur aan dat de aanschaf van een priksetje niet wordt vergoed bij diabetes type 2. Ik dacht altijd, meten is weten.
Kennelijk denkt vooral de verzekering hier anders over.
Dat is toch raar? Hoe eerder ik weet dat er schommelende suikers zijn, hoe eerder ik kan reageren en eventueel hulpverleners kan inschakelen.
Ik merk dat preventie, om complicaties te voorkomen, niet echt belangrijk is.
Het valt allemaal wel mee zei de huisarts/praktijkondersteuner.

 • Hoi nelly.

  Het is inderdaad een vreemd iets dat je het bij db2 niet vergoed krijgt .ook ik vindt het fijn om geregeld te prikken en heb dan ook een setje om te prikken .
  .nu krijg ik wat teststrips van dochter die db1 heeft ,maar die is nu 18 en wordt ook geminderd in teststrips ,dus zal ik ze zelf helaas ook zelf moeten betalen .
  Ik snap het ook niet ,ik vindt 1 x in de 3 maand naar de ondersteuner echt een moment opname en daar wordt ook hier bij ons ook erg makkelijk over gedacht .

  Het zal fijn zijn dat de zorgverzekeraars inderdaad eens gingen kijken naar de toekomst van db2 en op langer termij en niet pas als je moet spuiten .

  Groet annemarie

 • hoi ik heb sins kort type2 en ik heb het gewoon vergoed gehad
  misschien komt dat dat ik ook moet spuiten

  • Ben42

  Type 1 wordt ook wel insuline afhankelijke diabetes genoemd (IDDM)
  Type 2 wordt ook wel niet insuline afhankelijke diabetes genoemd. (NIDDM) **)

  In het verleden was het zo dat IDDM wel strips vergoed kregen en NIDDM niet. Maar als een NIDDM toch insuline voorgeschreven kreeg, werd er vaak toch ook vergoed. (Omdat de patient nu ook insuline afhankelijk was, hij of zij bleef onder de noemer type 2/NIDDM). Artsen en diabeten lieten dit maar zo, want zo kregen NIDDM ook vergoedingen die niet helemaal volgens de regels waren.

  Nu zijn de regels hierop aangescherpt. Iemand met NIDDM krijgt nu aan het begin van de insuline therapie een kleine hoeveelheid strips toegekend om in te regelen.

  Waarop is dit gebaseerd. Een zeer groot deel van de Type 2 patiënten heeft nog productie van insuline en is daarmee ook in staat om de bloedsuikers nog voor een deel door het lichaam te laten regelen. Het lichaam krijgt daarbij ondersteuning van orale medicatie en/of insuline. Het lichaam kan de grote schommelingen niet meer op vangen, maar de kleine schommelingen kan het lichaam soms nog opvangen. Voor een type 2 diabeet (die goed geregeld is) is het daarom minder nodig om regelmatig te controleren. De vergoeding is daarop gebaseerd.

  Ben
  (Let op! Dit is zo als ik heb begrepen dat het systeem werkt en geen verklaring waarom het systeem zo werkt.)

  **)
  IDDM = Insuline Dependend Diabetes Melites.
  NIDDM = Non Insuline Dependend Diabetes Melites.

 • Mij opwinden over dit soort dingen doe ik al jaren niet meer, ik moet mijn schildkliermedicijnen (die ik mijn leven lang moet slikken) ook al jaren zelf betalen.

 • Op zich als je niet zo vaak moet prikken, kost zo een priksetje ook niet zo heel veel. Qua nauwkeurigheid beloven ze ongeveer hetzelfde had ik toen de indruk.
  Let wel op dat je de prijs van het metertje en de prijs van de stripjes beide in rekening brengt om de keuze op te baseren, een zeer goedkoop metertje en dan verhoudingsgewijs dure stripjes is qua totaalprijs niet de beste koop. Eventjes in bijv. Excel een inschatting maken van hoe lang het metertje moet meegaan met jouw gebruik aan stripjes om goedkoper te zijn dan de rest. ;)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.