Home Forums Behandelaren Problemen foute waardes bloedglucosemeter

 • Mies

Problemen foute waardes bloedglucosemeter

Hallo Allen
Ik ben recent behoorlijk in paniek geraakt toen de aangegeven waarde van mijn glucosemeter niet bleek te kloppen.
Ik was aan het wandelen in Spanje, had alleen ontbeten en rond lunchtijd wilde ik voor het eten mijn waarde checken. Tot mijn grote verbazing gaf mijn glucosemeter een waarde aan van 15.1! Ik had meer iets verwacht rond de 6 dus was erg verbaasd en schrok ervan. Vervolgens heb ik meteen 10 eenh insuline gespoten om dit weer naar beneden te krijgen. Toch voelde ik me hier opeens niet goed bij. Beetje in paniek nog een keer gemeten en toen bleek ik een waarde te hebben van 6.5!! Dit was dus binnen 4 minuten na de 1e waarde.
Ik vervolgens nog meer in paniek want nu veel teveel insuline in mijn lijf en als de dood om een hypo te krijgen. Dus 4 druivensuiker genomen en 2 blikjes gewone cola en om de 10 minuten testen. Uiteindelijk is dit helemaal goed gegaan, bleef met mijn waarde rond de 8 schommelen en voelde mij verder gewoon goed.

Toch ben ik hier flink van geschrokken, ik dacht dat ik blind kon vertrouwen op mijn glucosemeter, ben ik toch te naief geweest denk ik. Wel weer een goede en belangrijke les geleerd.

Komt dit vaker voor bij jullie? Dat de glucosemeter niet de juiste waarde aangeeft? Ik heb de Accu-Chek Performa.

 • Hoi Mies,

  Volgens mij had je hier al eerder over gepost? Althans over die hoge waarden ineens.
  Ik kan me voorstellen dat je je dan rotschrikt. Zeker op vakantie in het buitenland.

  Ik denk dat je nooit blind kunt varen op je meter.
  Ik prik altijd mijn nuchtere waarde op de dag dat ik mijn bloed voor controle moet laten prikken. Daar zit ook de nuchtere waarde bij. En die is altijd anders dan wat ik thuis meet.
  De huisarts heeft ook al eens bloedsuikers bij mij geprikt met een eigen meter en die waarden weken ook af.

  Maar het kan om hooguit 2 punten gaan. Er kan niet het verschil zijn tussen 4 mmol/l of 12 mmol/l.

  Misschien dat het verschil in temperatuur in Nederland en Spanje invloed op strips en meter heeft (gehad)?

  • Mies

  Hallo Chaim

  Dank voor jouw reactie, ik had nog niet eerder hierover gepost. Ik weet dat er inderdaad altijd een afwijking is met 2 punten en daar hou ik altijd wel rekening mee. Ik dacht er idd ook al aan dat wellicht de temperatuur invloed kan hebben gehad op de teststrips. Misschien moet ik die ook in een frio tasje bewaren.

 • Ik heb bij de Action een koeltasje gekocht. Kosten: 1 euro.
  Daar bewaar ik alles in. Het etuitje met mijn meter, potje strips, lancetjes en pen, mijn twee insulinepennen en mijn dagboekje met pen.
  Als we een keertje warme dagen hebben, dan wordt het in de woonkamer behoorlijk warm.
  Dat kan oplopen tot 32 graden.

  Als ik bijna aan het einde van mijn Levemir ben, haal ik vast een insulinepen uit de koelkast en stop die bij de rest.
  Zo is de temperatuur in het koeltasje gelijk lager, maar niet zo laag dat het te koud wordt.
  Een pen blijft een maand goed buiten de koelkast, mits op kamertemperatuur bewaard.

  Misschien een idee, ook op vakantie?
  Desnoods kun je een koelelement in de buurt van het koeltasje leggen, om ervoor te zorgen dat het niet te warm wordt, maar ook niet teveel gekoeld?

  Ik kan me je paniek van opeens veel te hoge waardes voorstellen.
  Ik lees wel vaker dat mensen dan in paniek een fiks aantal eenheden bijspuiten, om dan dextro’s en cola te moeten gebruiken om een hypo te voorkomen.

  Hypers zijn niet goed. Maar ook niet onoverkomelijk, zolang het een uitzondering is.
  Vakantie is een andere omgeving, andere temperatuur en meer stress. Reisstress, maar ook gewoon omdat je het naar je zin hebt. Allemaal dezelfde cortisol die voor hogere suikers zorgt.

  Misschien is het verstandig om dan te accepteren dat je opeens veel hoger dan normaal kunt zitten?

 • @ Mies; Dat een bloedsuikermeter niet blindelings te vertrouwen is klopt. Deze ervaring heb ik ook opgedaan.

  Wat was de waarde toen je opstond? Was deze al lichtelijk verhoogd? Zeker in warme omstandigheden wordt het vaker controleren van je waardes aanbevolen. Je lichaam moet er aan wennen. Ook het eten is anders dan wat je in Nederland eet.

  Hoe voelde je je toen de score van 15.1 zag? Had je dorst (erger dan normaal?) of je had hoofdpijn?
  Dat de score van 15.1 niet had verwacht na een wandeling kan ik mij levendig voorstellen.
  Ik weet niet wat je normaliter voor de lunch injecteert, maar 10E om de score 15.1 en je lunch op te vangen vind ik erg veel.

  Ik zulke gevallen neem ik een lichtere lunch en zorg er eerst voor dat de hoge score “verdwijnt.” Spuit iets meer voor de lunch en de “score”. En controleer later nogmaals.

  Zoals Chaim al terecht opmerkte; hypers zijn incidenteel helaas niet te voorkomen. Echter hypers dragen het meeste bij aan schade veroorzaakt door Diabetes aan je lichaam. Zeker wanneer deze zeer frequent voorkomen.

  Wat ik standaard altijd doe is een rugzak met noodvoorraad meenemen. Hierin zit naast het gebruikelijke “setje” (glucosemeter en pen) ook flesje cola met suiker en eentje zonder suiker.
  Ook een Mars doet wonderen. Deze wordt erg snel opgenomen en binnen no time voel je je weer opknappen.
  Daarnaast ook nog Dextro’s en uiteraard een telefoon ingeval van nood.

  In elk geval geniet van de vakantie. “Luister” je ook naar je lichaam? Het is voor mij altijd wat mijn lichaam mij “zegt” (c.q. hoe ik mij voel) en wat de meter aangeeft. Gecombineerd met wat ik ga doen.

 • Het kan ook voorkomen dat er tijdens het testen meten nog wat suiker aan je vinger heft gezeten. Als ik merk dat mijn bloedsuiker heel anders is dan dat ik verwacht prik ik vaak nog een keer in een andere vinger. En bij een hoge bloedsuiker waarde was ik mijn handen nogmaals goed.
  En dat kan soms een paar punten schelen. En soms snap ik niet hoe het kon dat er “suiker” of een vorm daar van aan mijn vingers zat.

  En houd er rekening mee dat iedere meter een fout marge van 15% heeft. Dit kan bij hoge waardes dus ook al 1,5 tot 2 punten schelen.

 • ik heb ooit eens getest met 3 verschillende bloedsuikermeters, allemaal hetzelfde druppeltje bloed allemaal verschillende waardes.

  Zit er een beetje suiker oid aan je hand dan kan je meting ook gekke resultaten geven, dus altijd je vinger schoon en droog maken voordat je meet.

  Er zou eigenlijk een keurmerk moeten komen voor bloedsuikermeters waar ze aan een bepaalde nauwkeurigheid moeten voldoen.

  • Pedro

  Dat keurmerk is er ook, de keuring van de Tüv.
  Hier een overzichtje:
  Lijst met goedgekeurde meters

  • De tuv lijst staan ook de door mij geteste meters in die nogal eens afweken van elkaar, nou weet ik niet hoeveel procent afwijking er mag zijn van de tuv, maar het is een meetapparaat en dan zou het toch wel 5% of minder mogen zijn.

  • Mel83

  Wat vervelend zeg, kan me goed voorstellen dat je dan even schrikt.

 • Ik denk dat het een beetje zo werkt als met een weegschaal.
  Die zijn meestal ook niet zo precies, maar het geeft je wel een idee of je bijkomt of afvalt.
  Je ontdekt ook of je nou 5 kilo bent aangekomen of juist 5 afgevallen.
  Misschien is dat waar het om gaat. En of je nu 65 kilo of 67 kilo weegt, is misschien minder belangrijk dan weten dat je op de goede weg bent met gewicht verliezen.
  Wordt je bij een behandelaar gewogen, dan is het ook zelden hetzelfde als op je eigen weegschaal.

  Voor het bolussen is het wel belangrijk dat je zo precies mogelijk weet wat je bloedsuikerwaarde is.
  Maar daar is ook een schema voor, volgens mij, dat ruimte biedt voor de afwijkingen van een glucosemeter. Je dvk kan je dat geven.
  Als ik het me goed herinner is het:
  bij 12 mmol/l 2 eenheden
  bij 14 mmol/l 4 eenheden etc.
  Nogmaals, vraag je behandelaar naar het schema.

  • Pedro

  De toegestane meetafwijking voor NEN-EN-ISO 15197 norm is 15%.

  Dus als b.v. je bloedwaarde 10 is mag de meter aangeven tussen de 8,5 en 11,5.
  Als je dus met 2 meters meet en de een geeft 8,5 aan en de ander 11,5 is dat een verschil van 3 hele punten maar beide metingen vallen wel binnen de normen!

 • 15%, dat is een enorme afwijking dus, die normen mogen dus best wel aangescherpt worden.

   • SimonW

   Er zijn maar weinig objectieve gegevens over de meetwaarden beschikbaar helaas. De keurmerken zeggen veel te weinig en testresultaten over de betrouwbaarheid van meters zijn vaak niet openbaar. Toen ik TÜV er over aanschreef kreeg ik geen antwoord. In dit onderzoek uit 2012 is ook een kolom opgenomen die iets zegt over al dan niet 5% afwijking (ipv 15%) dus is al betrouwbaarder:
   “System Accuracy Evaluation of 43 Blood Glucose Monitoring Systems
   for Self-Monitoring of Blood Glucose according to DIN EN ISO 15197”
   Hier heeft men het voor een leek leesbaar gemaakt:
   https://www.diabetesdaily.com/blog/2013/07/blood-glucose-meter-accuracy-comparison-chart/
   In de 3e en 6e kolom staat steeds hoeveel procent van de metingen binnen de 5% marge valt. Dus daar wil je liefst een score boven de 90% zien. Een dergelijk onderzoek van recenter datum ken ik helaas niet en ik vind dat een grof schandaal. Transparantie van fabrikanten zou de norm moeten zijn. De data zijn er uiteraard wel maar diabetici krijgen er geen toegang toe en DVN hoor je er ook niet over.

  • Mies

  @Chaim, Goed idee van die koeltas en om dan alles daar maar in te bewaren. Ik heb nu ook alles bij elkaar in een etui dus kan dat net zo goed in een koeltasje doen.

  @ Racingbike, mijn waardes waren die dag prima, een normale nuchtere waarde en ontbeten zonder veel koolhydraten. Ik voelde me prima toen ik ging controleren, had ook een lage waarde verwacht en zeker geen 15.1. Achteraf bleek dit ook te kloppen doen ik nog een keer een meting deed want toen had ik een nette waarde van 6.5. Ik had dus beter naar mijn lichaam moeten luisteren ipv de glucosemeter.
  10 eenheden spuiten lijkt idd erg veel, ik ben echter behoorlijk insuline resistent en spuit ongeveer 1 eenheid per 10 gr koolhydraten. Bij mij werkt het om het aantal eenheden te spuiten wat ik in punten wil verlagen zeg maar. Dus als ik van 7.5 naar 5.5 wil spuit ik 2 eenheden etc.

  @petermulder1989, dat is idd ook iets om rekening mee te houden. Al kan ik me niet voorstellen dat ik iets van suiker op mijn vingers had maar je weet het maar nooit. Vooral niet meteen handelen vanuit paniek heb ik nu wel geleerd.

  @ alle anderen, bedankt voor de reacties en informatie. Het was een goede les voor mij

 • Een paar kleine tips om onverwacht te hoge (foute) waardes te helpen voorkomen:

  1) Altijd proberen je handen te wassen voordat je gaat meten, want je hebt vlugger sporen van suiker op je vingers dan je soms denkt.

  2) Neem een klein flesje handgel mee als je weggaat. Als je eens moet meten en er is geen water in de buurt, dan kan je altijd even je vinger schoonmaken met die gel. Wel even laten drogen.

  3) Als je twijfelt over de waarde die je meter aangeeft, kun je ook nog proberen om meteen opnieuw te meten en dan vanuit een andere vinger.

  Succes!

  • Mies

  Hoi monique72 dank je wel voor de tips, ik zal deze zeker gebruiken

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb eens om een test van m’n meter bij het lab gevraagd. De dvk vond het niet nodig, maar ik had duidelijk het gevoel dat wat ik aan signalen voelde, stelselmatig niet klopte met wat ik meette. De dvk gaf me het voordeel van de twijfel en ik mocht ‘m toch laten testen (om me gerust te stellen) en wat bleek? Ik had gelijk. Ik heb de meter die ik toen had verruild voor een nieuwe en die voor de zekerheid ook laten testen, die was gewoon goed, dus ik kon weer met een gerust hart op het apparaatje vertrouwen. Wat een onrust/schrik kan zoeits geven. Ik zit nu bij een zkh waar bij de jaarcontrole de meter standaard getest wordt, daar ben ik wel blij mee.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.