Home Forums Werken Procedure arbeidsongeschiktheid

Procedure arbeidsongeschiktheid

Wie heeft er ervaring met het starten van een procedure om gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid aan te vragen?

Mijn werkgever heeft in de gaten hoe extreem vermoeid ik ben door mijn DT1, ben 58 jaar en werk nog fulltime, en stelt voor om een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsverklaring aan te vragen. Heb inmiddels ook visuele problemen door DM.
Kan iemand mij hierover iets meer vertellen?

  • Als ik jou was zou ik eens het juridisch loket opbellen en daar eens navragen (hier betaal je alleen belkosten maar kunnen ze je wel adviseren in wat te doen). Financieel zal dit namelijk gevolgen voor jou gaan hebben. Verder is de vraag of je je wel gedeeltelijk arbeidsongeschikt wilt laten verklaren. Als jij de werkzaamheden die je nu uitvoert niet meer voldoende uit kunt voeren dan is een werkgever verplicht om te kijken of hij jou (deels) andere arbeid kan laten verrichten wat wel kan. Zelf krijg ik dus een beetje het gevoel dat ie zich gemakkelijk er vanaf wil brengen. Dat is echter alleen gebaseerd op jouw korte bericht. Zomaar akkoord gaan moet je in ieder geval nooit doen. Als je lid bent van een vakbond dan kun je daar ook om hulp en informatie vragen. Een jurist zal zich hier dan over gaan buigen. Veel succes in ieder geval.

  • Vergeet het maar, daar keuren ze je tegenwoordig niet meer voor af

  • Hoi Mark,

    Heb je daar echt zelf ervaring mee gehad? Ik vraag me dat namelijk af of dat (het niet gedeeeltelijk afkeuren) echt zo is aangezien het wel bekend is dat diabetes en chronisch moe zijn vaak samen voorkomen: https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/553-moe-door-diabetes.

    Ik kan me zo voorstellen dat ze eerst van je gaan vragen om het programma ‘diafit’ te volgen (https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/complicaties/335-behandeling-voor-moeheid-bij-diabetes-type-1-werkt) en als dat niet werkt kijken wat er eventueel mogelijk is wat betreft afkeuring. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je dit zelf ook wel wilt (omdat je lichaam niet meer meedoet) en t financieel ziet zitten anders is het misschien een heel pijnlijk proces.

    Sterkte Suikerpinda!

    Met groet van Welmoed

  • Ik ben ooit in 1992 afgekeurd. De procedures zullen wel veranderd zijn intussen.
    Maar toen ging je eerst een bepaalde periode in de ziektewet, en er was overleg via de bedrijfsarts met de internist.
    Aangezien ik toen al een tijdje de diagnose polyneuropathie had ben ik versneld afgekeurd, wat ik eigenlijk toen helemaal niet prettig vond. Alhoewel ik er al een tijdje rekening mee had gehouden.

    Veel strekte met alles!
    Elly

  • Ja helaas ervaring mee, zelfs diabetes met complicaties, ME/cvs, reuma, long en rugproblemen werd ik niet afgekeurd.

    de keuringsarts legde de criteria duidelijk uit begin 2000, u zit niet in een rolstoel, u kunt zelfstandig eten, u bent niet gek en u kunt uw eigen kont afvegen dus ik keur u niet af, en daar kon ik het mee doen, ze zijn niet zo ‘makkelijk’ meer in afkeuren, meegemaakt iemand met kanker, prognose 6 maanden nog te leven, en niet afgekeurd.

    net als Yvonne heb ik het vermoeden dat de werkgever er zich makkelijk vanaf wil maken.

  • Wat naar voor je, Mark, want ik maak uit je reactie op dat je eigenlijk vanwege je fysieke gesteldheid wel graag gedeeltelijk/volledig afgekeurd had willen worden (?). Moet moeilijk voor je zijn om je dan staande te houden op t werk.

    Het zou inderdaad goed kunnen dat jij en Yvonne gelijk hebben. Een gesprek met het Juridisch Loket om je rechtspositioneel goed te informeren kan sowieso nooit kwaad, lijkt me.

    Schrokkend overigens, dat verhaal van die persoon met kanker …ik neem aan dat hij destijds wel gedeeltelijk afgekeurd is verklaard? Het is wel erg treurig anders…

    Nadat twee jaar geleden mijn vierjarig contract afliep, werd ik door de UWV-arts voor 50% afgekeurd, maar goed ik heb dan ook wel gemiddeld twee tot drie onverklaarbaar lage/hoge bloedsuikers op een dag waarbij mijn cognitieve vermogens vaak gedeeltelijk wegvallen (mijn sensor-gegevens onderbouwden dit). De 640G en Guardian3 helpen wel een beetje in t ondervangen hiervan, maar niet afdoende. Zelf zit ik een beetje te wachten op de dag dat de Inreda-pomp beschikbaar komt en dat dat weer wat meer arbeidspotentie mogelijk maakt. Misschien kan de Tandem daar straks ook bij helpen.. Daarentegen heb ik natuurlijk wel het geluk dat ik geen ernstige complicaties heb (alleen een beetje neuropathie en een twee auto-immuun-gerelateerde ziekte ..ook niet heel prettig maar toch…).

    Je zou het anders misschien nog een keer kunnen proberen (2000 is toch wel een tijdje terug)….Je weet maar nooit…

    Sterkte Mark en Suikerpinda!

  • Werken, nee dat is niet mogelijk, dus er werd gewoon gezegd je valt maar dood je krijgt niks, fijne he die asociale voorzieningen in Nederland, jarenlang gewerkt en premies betaald maar ohwee als er iets gebeurd.

    dus wij hebben het toen noodgedwongen omgekeerd, mijn vrouw werkt en met wat ik nog kan doe ik vrijwilligerswerk zodat het nut heeft voor mensen die het nog minder hebben.
    onverklaarbare schommelingen, ja hoor dagelijks, gelukkig minder erg door de 640 pomp met sensor (ik heb nog steeds sensor2).

    Die persoon met kanker, hij heeft nog volledig moeten werken tot een paar weken voor zijn dood.

    nog een keer proberen, dat kan maar de vorige keer heeft het zoveel energie gekost, rechtszaken tot en met de rechtbank in Utrecht aan toe waarbij ze gewoon voorbij gingen aan alle bewijzen van doctoren waar ik mee kwam dat ik er totaal geen vertrouwen in heb in het corrupte systeem, als een keuringsarts gewoon weigert gegevens op te vragen wat hij verplicht is en de rechtbanken dat allemaal goed vinden dan heeft het weinig nut tenzij je een hele dure advocaat kan betalen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.