Home Forums Nieuw met diabetes Puber en T1D – zo moe van het mismanagement

 • Texxie

Puber en T1D – zo moe van het mismanagement

Ik ben moeder van een puber van 11 (jawel, hij is vroeg) die inmiddels 3 jaar T1D heeft.

Momenteel zitten we in de fase dat hij zelfstandiger met zijn T1D om moet gaan als voorbereiding op de middelbare school. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Dagelijks hebben we strijd over het meten en spuiten van zijn insuline (hij wil geen pomp, is ook té onhandig met zijn vele sporten) én over het bijhouden van zijn dagboekje zodat we een zinnige ratio kunnen vaststellen zodat hij niet meer zo stuitert met zijn waardes.
Ik ben nu inmiddels zelf op het punt aangeland dat ik niet langer zeg dat hij moet meten of spuiten, wat dus resulteert in maximaal 5 metingen per dag (terwijl hij op het dubbele zou moeten zitten in verband met het intensieve sporten …) met een gemiddelde dagwaarde van 11 en een HbA1c van 8,5 terwijl we net zo hard gewerkt hadden om hem rond de 7,5 te krijgen …
Hij voelt zichzelf het prettigste als hij rond de 6 zit overdag maar op de een of andere manier boeit het hem gewoon allemaal niet meer, hij doet maar wat. Hem wijzen op de gevaarlijke gevolgen van dit gedrag maakt helaas ook geen verschil.

Je kunt je voorstellen dat ik als alleenstaande moeder onderhand aan het eind van mijn latijn ben en niet meer weet wat ik nu wel of niet moet doen. Die constante ruzies ben ik spuugzat en het maar helemaal loslaten en hem de gevolgen laten dragen is ook niet wat ik wil, hij is pas 11.

Ik ben nu op zoek naar ouders met soortgelijke ervaringen en voor welke oplossing jullie gekozen hebben. Net zo goed als dat ik op zoek ben naar pubers die hetzelfde gedrag hadden en hoe ze er nu over denken maar ook wat ze mij aanraden om te doen.

Alvast bedankt allemaal!

Een wanhopige moeder

  • Elfje

  Hoi wat lastig. Ik was zelf 10 toen ik Diabeet werd maar was nooit echt opstandig. Ik denk dat het wel zou helpen als jullie contact zouden krijgen met kinderen van dezelfde leeftijd met ook diabetes.En dan meer om leuke dingen mee te doen. Hoe is het contact met het zh? De diabetesvpk kan ook veel betekenen heeft je kind daar geen klik mee vraag een andere. Sterkte.

 • Hoi!

  Hier een soort van late puber met diabetes ;-) (ik ben 17).

  Ik begrijp dat dit lastig is, maar het enige wat ik je kan zeggen is: ga in gesprek. Vraag door. Waarom wil hij niet prikken of spuiten?

  Lotgenotencantact kan bovendien helpen. Hoe gaan andere jongeren om met prikken onder sporttrainingen, hoe vinden zij het als anderen vragen stellen over diabetes, dat soort dingen …

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.