Home Forums Hulpmiddelen rare waardes FSL 2 in vergelijking met een vingerprik

 • Jtri

rare waardes FSL 2 in vergelijking met een vingerprik

Goedemiddag,

Zijn er op dit forum mensen die het zelfde probleem hebben als ik met de sensoren van FSL.
Het is mij nu al 3 maal overkomen, dat na het douchen, de sensor hele lage waardes (2 maal) of juist hele hoge waardes aangeeft.
Meestal geeft de sensor het op, en kan ik Abbot weer bellen.
Bij de laatste keer, vertelde Abbot mij, dat het door het douchen kwam. mijn lichaam kan de warmte niet kwijt, en daardoor geeft de sensor rare waardes.
Mijn DVK heeft ook nog nooit van dit verhaal gehoord.

Als het mensen zijn die zich hierin herkennen, hoor ik het graag

gr,

Johnny

  • koen

  Ik heb standaard een behoorlijke stijging gevolgd door een sterke daling tijdens en na het douchen.

  De sensor pakt het bij mij wel vlot weer op daarna.

   • Jtri

   maar kloppen deze waardes ook met een vingerprik?
   bij mij was de laatste keer sensor 5.6 vinger prik 11.4

  • koen

  Het is sowieso heel lastig vergelijken. De fsl reader zegt bij mij wat anders dan de telefoon, ook de verschillende meters voor de vingerprik geven bij mij nooit dezelfde waarde. De fsl meet onderhuids vocht tov het bloed bij de vingerprik wat ervoor zorgt dat de fsl qua suikerwaarde ‘n kwartier achterloopt op de vingerprik.

  Gelijktijdig meten met fsl en een ouderwetse vingerprik is dan ook haast appels met peren vergelijken. Zeker als in die korte tijd dan ook nog veel met je lichaam gebeurt zoals het verhogen of verlagen van de temperatuur dmv douchen.

  • Ben42

  Natuurlijk kun je wel Appels met Peren vergelijken. Vergelijken doe je over het algemeen met zaken dit verschillen vertonen. Dat is ook zo voor bloedsuiker metingen. Ja verschillende methoden geven verschillende resultaten. De Free-Style Libre geeft al verschillen of je nu met de reader of met een mobiele telefoon de sensor uitleest. Hierbij heb je maar 1 sensor, maar de algoritmes in de reader en in de mobiele telefoon zijn verschillend. Beiden lopen exact dezelfde hoeveelheid achter.
  De reader zelf geeft al verschillen, als je een meting doet en je vergelijkt deze ‘later’ met de continu meting, kunnen daar ook aanzienlijke verschillen tussen zitten.

  De verschillen tussen bloedsuikermetingen gedaan via vinger prikken, zijn (is mijn ervaring) heel erg klein.

  Meestal zijn de verschillen met de sensor niet zo heel erg groot. **) Zeker niet als je ze over een korte tijd volgt (b.v. met wat tijdverschil). Maar er zijn een aantal situaties waarbij de verschillen groter worden. Bij mij gaat de bloedsuiker flink omhoog op het moment dat ik actief wordt, b.v. bij het opstaan, maar ook als ik van de bank op sta om naar bed te gaan.
  De sensor is ook gevoelig voor mijn slaaphouding. Op de sensor slapen heeft voor mij een ongunstige uitwerking. En af en toe heb ik een sensor die er flink naast zit, vaak is dit dat de eerste dag en de laatste paar dagen, bij mij wordt er dan relatief veel laag aangegeven ten opzichte van bg metingen.

  Het is gewoon niet praktisch om de gehele dag door Bg metingen te doen, de sensor doet wel min of meer continu metingen. Nee het vergelijkt niet perfect met Bg metingen, maar je hebt over het algemeen wel een veel beter beeld. Hiermee kun je in veel situaties rekening houden.

  Ben

  **)
  Ondertussen meer dan 100 sensoren gebruikt, de meeste doen het gewoon goed.
  Vertrouw ik de sensoren 100 procent ? Nee zeker niet, maar meestal vertrouw ik wel op de sensor en af en toe doe ik een controle. Soms terecht en wijkt de sensor af, soms ook niet terecht en ‘wijk ik’ af.

  • BertR

  De fsl sensor is erg gevoelig voor temperatuurvariatie. de sensor meet doorlopend de temperatuur van de huid. Als je een bad of douche neemt, dan zal de sensor daardoor verstoord kunnen worden. Na een half uur moet dat weer verdwenen zijn.
  Het is al vaker gemeld dat de meting in weefselvocht achter loopt op een vingerprik. Daarom wordt in de algoritmes van Abbott een voorspelling getoond van de verwachte waarde in het weefsel over 5-10 minuten. Dit doen ze om het verschil tussen een bloedmeting en de meerwaarde van de sensor kleiner te maken.
  Als je nauwkeuriger wilt meten, dan kan dat door bv. Drip+ voor Android te downloaden en op een smartphone te installeren. De algoritmes van Xdripp+ zijn uiterst precies en je kunt d.m.v. Ijking de waarde vrij nauwkeurig instellen. Zelf ijk ik elke ochtend nuchter omdat ik mijn insulinepomp bestuur met een sensor. Te grote afwijkingen kunnen dan leiden tot verkeerde hoeveelheden insuline en dat is uiteraard niet de bedoeling.

  Mngr,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.