Reactive hypoglykemie of Insulineresistentie? • Bloedsuikerwaarden • Diabetes Trefpunt

Home Forums Bloedsuikerwaarden Reactive hypoglykemie of Insulineresistentie?

Reactive hypoglykemie of Insulineresistentie?

Lieve Leden,

De internist in Nederland neemt mij niet serieus en heeft het dossier gesloten.. Ik hoop dat er hier leden tussen zitten die mijn verhaal herkennen en mij verder op weg kunnen helpen.

Sinds Oktober 2020 ben ik moe, niet normaal moe maar echt overdreven. Dit legde ik constant naast mij neer totdat mijn stiefvader afgelopen jaar in Januari overlijdde plotseling aan Kanker.. Ik liep die tijd al bij de internist voor mijn klachten.

Die maand lag ik constant trillend, kots misselijk in bed met duizelingen en nacht hallucinaties. De huisarts wou mijn suiker niet testen dus haalde ik zelf maar een glucosemeter bij de huisarts vandaan.

Deze gaf de volgende ochtend 3.0 nuchter aan.. Wat mijn klachten verklaard naar mijn mening. 1+1=2 toch? Daar waren de internisten het niet mee eens.

Ik heb zelf die 3 maanden een FSL gedragen waarvan de laatste een 2 van het ziekenhuis was.. Die gaf elk uur een alarm nadat ik had gegeten met een wisselende waarde tussen de 3.2 en 3.8.
Vaak schoot ik ook naar boven ( tussen de 8.6 en 10.9). Omdat dit voor de internisten tussen ” normaal waarden” zitten willen ze niet helpen en hebben ze het volledig aan de kant geschoven. Mijn 1e maand dat ik de fsl droeg zat ik meer in het rood (rond de 3.0) dan in het zwart. Dat was ook de maand dat ik mij hij ziekste voelde.

Nu allereerst mijn vraag, als je van 9.0 naar 3.8 “valt” is het dan logische dat je jouw zelf daar ziek van kan voelen? Is dit een normale manier van een suiker grafiek of is dit niet normaal? Op Google en Facebook kom ik elke keer uit op reactive hypoglykemie of insulineresistentie.. Nu weet ik dat dit geen goede raad geving is.. Maar je moet toch wat als artsen je niet serieus nemen.

 • Als er meerdere artsen geen aanleiding zien om je te behandelen, kun je het aannemen…of een onafhankelijk second opinion aanvragen bij een andere arts of ziekenhuis.

  Ik zou je willen adviseren te stoppen met google,je hebt jezelf al een ziekte aangemeten die blijkbaar niet door de artsen geconstateerd kan worden.

  Wij zijn geen artsen en kunnen geen diagnoses bevestigen of ontkennen.

  • “Meerdere artsen” is 1 arts die heeft overlegd met de andere artsen in het ziekenhuis.

   Het is dus 1 ziekenhuis die het niet erkent.

   Uiteraard, weet ik dat hier niet iets bevestigd of ontkent kan worden.. Maar er kunnen wel personen hier tussen zitten die zich hierin wel herkennen!

   Ik doe niet aan zelf diagnosticeren maar, ik zoek wel naar antwoorden en mogelijkheden.

   Ik kan de klok erop gelijk zetten, wanneer ik laag zit en zodra er klachten bij komen kijken.. Lijkt mij het dat er iets niet klopt?

 • Moe voelen zou ik niet direct associëren met lage bloedsuikers, maar met constant te hoge. Maar zo vaak laag zitten lijkt me ook niet prettig. Als je zo reageert op de inname van koolhydraten, kan je ook eens kijken naar wat je eet en drinkt. Probeer de snelle koolhydraten te vermijden zie bijvoorbeeld deze link https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-zijn-koolhydraten#:~:text=Snelle%20koolhydraten%20zijn%20koolhydraten%20die,pasta%2C%20witte%20rijst%20en%20witbrood. Als dat niet helpt, dan een second opinion aanvragen.

  • Ik zak in elkaar zodra ik lager zit in mijn glucose.. Hierna blijf ik zware ogen houden wat langzaam bij trekt.. Ook snachts blijf ik vaak in de 3.0 hangen waardoor ik nacht hallucinaties heb! Daar slaap je ook niet lekker door ( denk dat daar eventueel ook de vermoeidheid vandaan kan komen).

   Er is mij aangeraden om naar België te gaan voor een second opinion.. Dit ga ik ook doen!

   Tot nu toe heb ik inderdaad gemerkt dat ik erg piek van witte pasta en cafeïne en daardoor ook extra snel zak! Ik ben al langzaam maar zeker bezig met alles veranderen naar langzamere koolhydraten dankjewel voor de tip!

   Ik heb ook voor de zekerheid een gesprek ingepland bij de psycholoog overigens! Om alles voor de vermoeidheid uit te sluiten

 • Hoi KaliaNora,

  Ik mis wat info om een antwoord te kunnen geven.
  Heb je diabetes? Gebruik je medicijnen (insuline)?
  Of krijg je vanzelf die lage bloedsuikers en ben je op eigen initiatief met de FSL begonnen.

  • Hoi Jasper,

   Ik heb op eigen initiatief een fsl gedragen, om te zien wat mijn dagelijkse trends zijn en wat er gebeurd wanneer ik bijvoorbeeld eet. Door aanleiding van vingerprikken met glucose waarden rond de 3.0.

   Ik heb geen diabetes, mijn lichaam doet dit zelf vaak na dat ik gegeten heb of snachts met slapen.

 • Hoi
  Ik zou ook voor een seconde opinion gaan bij een ander ziekenhuis. Dan een algeheel bloedbeeld laten prikken, je voelt je niet goed, of het nu aan de glucose waardes ligt of niet.
  Meten is weten.

 • Hoi kailanora,

  Wat een ellendig verhaal, dat je met het aangeven van je klachten tegen een muur lijkt op te lopen. Ik lees op Wikipedia over reactieve hypoglycemie dat het onder artsen zelfs iets is waar twijfel over bestaat. Vanuit dat oogpunt kan ik me voorstellen dat het dossier gesloten wordt door betreffende internist.

  Tevens staat er ook dat glucose meters zoals de fsl niet geschikt zijn om dit fenomeen vast te leggen.

  Dat lost jouw duidelijk aanwezige probleem natuurlijk niet op. En klinkt het wel een beetje gek dat de internist je niet wat verder op weg lijkt te willen helpen in je zoektocht. Ogenschijnlijk duidelijk in mindere mate dan bij jou, maar het principe van te lage bloedsuikers bij mensen zonder diabetes komt gewoon voor.

  Zoals hierboven benoemd focus op de goede (langzame) koolhydraten, met wat je verteld zou dat al een goede invloed moeten hebben. Zo niet, ga dan voor de second opinion.

  Wat in mijn beleving wel een grote misvatting is is 1+1=2. Als dat zo was had ik wel een medisch handboek gekocht en m’n abonnement op de poli interne geneeskunde opgezegd. Het menselijk lichaam is complex en de processen die er plaats vinden te talrijk.

  Het nachtelijk hallucineren kan ik ook niet echt plaatsen bij bij mij bekende zware (nachtelijke) hypos.

  Hoe dan ook, succes in de zoektocht.

 • Beste Kaila,

  Ik kwam nou berichtje tegen van vorig jaar. Ik hoop datje an mijn reactie een melding ontvangt.

  Ik heb namelijk al maanden precies hetzelfde! Het begon vorig jaar tijdens een periode met veel stress. De 1e hypo kwam.

  Trillen, oorsuizen, zwarte vlekken voor mn oge die erger worden, koudzweet op mn rug en alles in mij dat schreeuwt SUIKERRR.
  Dit begon mei 2021. Net zoals u werd ik overal (huisarts/internist) weggestuurd met “het kan niet wat je hebt”. Punt, doei.

  Ondertussen bleef ik in elkaar zakken en dus heb ik op een punt besloten dan maar veel zoet te wten. Daardoor werden mn waardes te hoog. En is er nu iig goed contact met de huisarts.

  In overleg met haar heb ik ook een FSL, maar afgelopen nacht was mn glucose 5x onder de 4. En ook mijn glucose zakt van 8.4 naar 3.8 in 10 minuten. Dood enge vind ik!

  Is er voor jou al een oplossing gevonden?

  Groetjes Inekd

 • Ik heb ook last van reactive hypoglykemie met symptomen als wazig zien, extreme en/of constante honger, in slaap vallen etc. Mijn huisarts neemt me ook niet serieus, maar ik zal proberen een Glucose Tolerantie Test (GTT) af te dwingen. Wellicht dat die testresultaten artsen kan overtuigen.

  • Aida

  Hi beste,
  Ik heb precies hetselfde en het heet reactieve Hypoglycemie.
  Reactieve komt door de alvleesklier die teveel insuline aanmaakt.
  Ik zou naar Belgie gaan en het zit niet tussen je oren.
  Het heeft met de alvleesklier hormonen of tumoren …goedaardig of wat dan ook te maken.In duitsland halen ze 2/3 de van de alvleesklier eruit of doen kijkoperatie en een FASTENTEST.Ik heb helaas een maagoperatie gehad sleeve die ik niet kan terugdraaien en na 10 jaar en veel stress onstond dit.
  Ik ben xxx mal flauwgevallen,snachts hallicunaties,bijna coma, vele leden zoals hoofd gebroken.Als ik God niet had was ik er niet meer.
  Dikke knuffel
  Mijn facebook is Naomy Joyce

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.