Home Forums Voeding Regels voor remissie DM2

Regels voor remissie DM2

Hoihoi,

Nu ik aan de 1e 3 regels van remissie voldoe… maar dit door nu ruim 10 maanden ketogeet te eten/leefwijze heb aangepast… zie ik regel 4 dus écht niet zitten! Suikerwater drinken? Kost me daarna weer dagen om weer in ketose te komen. Voelt echt als: we zagen uw been eraf om te testen of hij weer aangroeit. (Ja, scheve vergelijking maar zo voelt het)

Wat is de ervaring hier? IS er ervaring?

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/wanneer-is-diabetes-type-2-omgekeerd

Nieuwe definitie

Britse artsen stellen in het vakblad British Medical Journal de volgende nieuwe criteria voor waaraan iemand moet voldoen om te spreken van remissie van diabetes type 2:

1) Er was ook echt eerst sprake van een diagnose diabetes type 2.

2) Er is 2 maanden geen diabetesmedicatie gebruikt.

3) Het HbA1c is minder dan 48 mmol/mol, of de nuchtere bloedsuiker is minder dan 7 mmol/l.

4) Een glucosetolerantietest (suikerwatertest) geeft een uitslag van minder dan 11 mmol/l.

Als iemand minimaal 2 maanden voldoet aan deze 4 criteria, kan worden gezegd dat de diabetes type 2 in remissie is.

Groetjes, Lotje

 • De Britten gaan toch hun eigen weg. Houd je gewoon vast aan de Nederlandse definitie van remissie. Die van het Diabetes Fonds is: “Remissie heet de situatie wanneer mensen met diabetes type 2 langere tijd normale bloedsuikers hebben zonder dat ze medicijnen nodig hebben.”

 • Hi, bedankt voor je reactie.

  Mijn info komt van het diabetesfonds, en ik ken mensen die de glucosetolerantietest hebben moeten doen, is dat verouderd? Ik heb in januari weer date bij de dv, dan wil ik goed weten wat nu de norm is. ;-)

  Groetjes

 • Hoi,

  Wat ontzettend knap van je, je hebt in ieder geval je lichaam al een grote dienst bewezen door zover te komen als je nu bent gekomen (mooie waarden zonder diabetes medicatie).

  Ik heb een type1 variant dus kan je vragen helaas niet beantwoorden maar ik ben wel nieuwsgierig naar het waarom hiervan. Valt er voor jou iets te winnen door met de voorgestelde test van wat Britse artsen te tonen (aan enkel jezelf) dat de dm2 in remissie is?

  Zou dat voor jou de reden zijn om je dieet wat te wijzigen oid zou ik eerder geneigd zijn te zeggen dat je dat beter direct zou kunnen uitproberen ipv je lichaam eerst zo’n zware test te laten ondergaan.

  • Hoi Koen,

   Dank voor je reactie. Ik ben meer op zoek naar wat ik zal zeggen als de db POH zoiets zou voorstellen. Want ik ben écht niet van plan om die test te doen. Nope. Nein. Echt niet. Ze zullen straks aan mijn HbA1C kunnen zien dat het goed gaat.

   Ik prik nuchter inmiddels steeds vaker rond de 5,6 ! Dit dus na 2 maanden geen medicatie voor db2. En in de middag zak ik zelfs nog wat. Dus mijn lijf doet het goed zonder suiker/kh en dat is gemakkelijk vol te houden dus ik ga zo door.

   Het is meer dat ik benieuwd ben hoe artsen hier instaan… ik weet dat ik diabeet blijf, mijn lijf is minder insuline resistent geworden en wie weet kan ik over een aantal maanden weer iets omhoog met de kh… eerst nog ruim 10 kilo zien kwijt te raken. (Nu min 16) maar zetten ze straks dan “diabeet in remissie” in mijn medisch dossier?

   Alvast het beste voor het nieuwe jaar, blijf zo gezond als mogelijk, groetjes
   Lotje

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.