Relax

stefanierondags:

Stefanie Rondags heeft MODY. Ze werkt als promovendus / diabetespsycholoog bij VU Medisch Centrum. Twitter @S_Rondags

Door het gemak van online reageren op artikelen op websites en social media, ontstaat het fenomeen ‘digitale azijnpisserij’. Je kunt het eerste het beste kopje met reacties openklikken, et voilà, ze stromen je in groten getale tegemoet. “Wat een onzin!!!“ gilt de één, “DAT IS NIET WAAR” capslockt de ander, “Bah, wat een negativiteit!” brult de derde.

Je kunt het nooit helemaal goed doen voor de assertieve eigen-mening-ventilerende burger. Zo zie ik geregeld dat mensen zich kapot ergeren aan het benoemen van de ellende van diabetes. De complicaties, het 24/7 ermee bezig zijn, de angst voor hypo’s, de grote impact die het heeft op ouders van kinderen met diabetes. Maar er zijn ook mensen die zich dood irriteren aan het feit dat ‘er zo goed te leven valt met diabetes’ en dat ‘alles maar kan met diabetes’.

Mensen, mensen… relax!
Beide zaken zijn waar: diabetes is een veeleisende ziekte met ernstige risico’s, die zich niet altijd volgens de boekjes gedraagt en daardoor lastig te managen is. Desondanks laat een grote groep mensen met diabetes zien toch van het leven te kunnen genieten, met of zonder complicaties. En ik zeg nu bewust geen type. Want elk type diabetes heeft zijn eigen valkuilen. Als onderzoeker ben ik eerder geneigd op de risico’s te wijzen; want zeg eens eerlijk, geef jij geld aan een ziekte waar geen mens last van lijkt te hebben?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.