Home Forums Autorijden en CBR Rijbewijs en insulinetherapie

Rijbewijs en insulinetherapie

Wat zijn de regels of adviezen ten aanzien van je rijbewijs en personenvervoer en insulinetherapie?
Ik ben taxichauffeur en wil overstappen op insulinetherapie. Kan dit problemen opleveren?

 • In principe is insulinetherapie voor het CBR geen probleem, mits er sprake is van een goede glucose-instelling, je geen last hebt van hypo-unawareness, geen retinopathie, en minstens twee meetmomenten per dag.
  Ook zal de werkgever ervan overtuigd moeten zijn dat diabetes geen problemen oplevert voor de uitoefening van de werkzaamheden. Want hoewel er geen juridische grond is om iemand te verbieden te rijden, kan een onwillige werkgever toch lelijk dwars liggen.
  De periodieke keuringen zijn frequenter en intensiever dan de ‘normale’, maar daar bent u waarschijnlijk al mee bekend.

  CBR heeft zelf ook informatie op de website staan over diabetes en het rijbewijs: https://www.cbr.nl/brochure.pp?id=15

 • Ik was zo dom om het te melden, dit hoeft niet als je na je afrijden diabetes ontwikkeld, en nu moet ik om de 5 jaar naar een arts en elke 10 jaar naar een oog arts. Kost bulten met geld.

   • embee

   Ik ben diabeet geworden een aantal jaar nadat ik m’n rijbewijs heb gehaald. 8 jaar geleden heb ik het niet gemeld bij het verlengen. Nu had ik laatst begrepen dat ik het wel moest melden, hier lees ik van niet. Maar ik kan nergens duidelijk informatie over vinden. Waar staat dat? En hoe zit het verzekering-technisch?

  • mike

  als je goed ingesteld bent en je kennis van diabetes is goed, je voelt hypo’s goed aankomen en je hebt geen complicaties, dan levert het geen probleem op.
  morgen mag ik weer eens naar de internist in opdracht van het CBR, een formaliteit als je voldoet aan de punten.
  of je het meldt, blijft altijd een eigen verantwoordelijkheid, maar als je alle problemen wilt voorkomen, dan geef je het gewoon door.
  ikzelf heb geen keuze, voor het C en D rijbewijs is het verplicht om iedere keer dat je je rijbewijs vernieuwt een eigen verklaring in te vullen en een aantekening te halen van de bedrijfsarts. dan moet je vraag 5 dus met ja beantwoorden….
  vanaf 1 april mag overigens je eigen behandelend arts de keuring doen die ik nu nog bij de internist moet doen.
  volgende week de jaarlijkse keuring bij de oogarts gecombineerd met de CBR keuring(ook dus door de eigen oogarts)
  daarna afwachten en waarschijnlijk het rijbewijs terug krijgen voor 3 jaar (C & D) en 5 jaar (A & B)

  • mike

  http://www.cbr.nl/11350.pp
  hier kun je meer vinden, niet wettelijk verplicht, wel moreel verplicht.
  verzekering eist alleen een geldig rijbewijs en die heb je in principe,
  maar het blijft dus wel een risico als je het niet verteld.

   • smile

   Ik blijf het heel vreemd vinden. Een morele verplichting? Iets is verplicht of het is niet verplicht, zeker vanuit een juridisch oogpunt gezien.
   Stel nu dat je diabetes type 1 hebt, goed ingesteld bent, je rijbewijs A B verloopt, je een eigen verklaring ingevuld hebt, je een medische keuring ondergaan hebt, goedgekeurd bent, maar niet vier maanden van tevoren de procedure in gegaan bent. Kan je dan toch je rijbewijs vernieuwen zonder bericht van het CBR of moet je daar op wachten, met het risico dat je een paar maanden niet mag rijden? Dat zou heel zuur zijn…

 • Wettelijk ben je niet verplicht om iets te melden als je reeds je autorijbewijs hebt. Het CBR is geen wet-makende instantie. Gelukkig.

  Qua verzekering is het ook geen probleem want het is nog nooit bewezen dat een evt ongeluk door een hypo kwam. Innocent until proven guilty zeg maar.

  Dat je wel je gezond verstand moet gebruiken lijkt me niet meer dan logisch.

  Ik weet alleen niet of er voor de taxibranche aanvullende regels gelden (beroepschauffeurs?) Dat zal je moeten uitzoeken. Het is (bij mij) wel zo, dat als ik net een hypo heb of heb gehad, dat ik even een kwartiertje niet kan rijden. Ben ook wel eens gestopt @ vluchtstrook om te meten.

  • mike

  tja smile, als je te laat begint met de procedure, dan loop je het risico dat je tijdelijk even niet zou mogen rijden.
  ikzelf ben +/- 6,5 maand voor de einddatum(1 sept) begonnen, en nu hebben ze 12 mei als streefdatum om een reactie/uitslag te geven.
  deze keer liep alles net even sneller dan 3 jaar geleden, toen duurde het 5,5 maand voor de hele procedure, 1 week voor de einddatum had ik toen het rijbewijs terug, dit keer dus even iets te vroeg. maar liever dat, dan een periode niet kunnen werken.

   • smile

   Wat ik vreemd vind Mike, is dat het feitelijk niet uitmaakt of je het wel of niet doet. Als je het wel doet, dan heb je jezelf er eigenlijk alleen maar mee. Veel kosten, lang wachten en een rijbewijs voor vijf jaar in plaats van voor tien jaar. Alleen om aan een morele verplichting te voldoen…

  • marit

  Nee je bent zeker verplicht de eigen verklaring naar waarheid in te vullen. Of je het tussendoor meld is aan jezelf maar bij verlenging ben je verplicht het te melden.
  Bij ons ziekenhuis krijg je zowiezo een rekening voor keuring rijbewijs bij de oogarts ook als je het combineert met kontrole. Ik heb nu drie dingen die ik moet melden, diabet3s, cva en slaapapneu. Ook met het laatste mag je niet rijden als je er niet goed voor behandeld wordt.

  • Momo

  Je bent bij verlenging van je rijbewijs niet wettelijk verplicht om te melden dat je diabetes hebt gekregen.
  Het CBR vindt dat je hiertoe moreel verplicht bent, maar dit is dus geenszins wettelijk onderbouwd.

  Het is dus aan jou om te bepalen of je dit feit wel of niet wilt melden.

  • mike

  smile,
  voor mij gelden net weer even andere regels,
  als beroepschauffeur moet je bij iedere verlenging van C of D rijbewijs een eigen verklaring invullen en door bedrijfarts laten keuren.
  invullen naar waarheid, dus ik moet ja invullen bij vraag 5, met als gevolg dat je dus doorgestuurd wordt naar internist en 1x per 5 jaar naar de oogarts.
  kosten internist €95, oogarts €100 (gewoon bij jaarlijkse controle gedaan en als je vooraf afspreekt, is er wel iets met de prijs te regelen ;-) ), worden gelukkig betaald door mijn werkgever (alle kosten, dus ook de eigen verklaring, keuring bedrijfsarts, pasfoto’s en de keuringen ook nog eens tijdens werktijd)

  • AnnaM

  Toen ik voor verlening van mijn rijbewijs moest melde ik netjes bij de gemeente dat ik diabetes type 2 had. Hun antwoord was dat als je behandelaar dat niet heeft doorgegeven aan CBR/gemeente je dan zonder problemen een nieuwe krijgt, ik hoefde ook geen keuring te doen. Mijn rijbewijs werd weer voor 10 jaar verlengd.

  • mike

  ik kreeg vandaag de goedkeuring van het cbr, ik mag weer 3 jaar verder met C en D en 5 jaar met A,B en BE
  en ik krijg een jaar de tijd om het bij de gemeente de aanvraag om te zetten in een nieuw pasje.
  kan dus rustig aan doen, want huidige loopt pas af op 1 september.

  • marit

  Fijn dat je al je rijbewijzen weer hebt :-)

  • WiBo

  Ik heb ruim 40 jaar diabetes en moest iedere 5 jaar een artsenverklaring overleggen. Inmiddels woon ik 6 jaar in Duitsland en daar kreeg ik zonder probleem een rijbewijs A en BE met onbeperkte geldigheid.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.