Rijbewijs ingenomen
Hallo allemaal,
ik heb een probleem met het CBR en het terug krijgen van mijn rijbewijs, deze is afgelopen Oktober ingenomen, omdat ik ’s nachts wanneer ik slaap mijn hypo’s soms niet aanvoel. Overdag heb ik hier geen problemen mee, echter geeft het CBR aan dat je de hele dag je hypo’s moet voelen aankomen. Na mijn inziens klopt dit niet, wanneer ik slaap is in ieder geval een van de dingen die ik niet doe auto rijden.
Mijn internist heeft de medische verklaring ingevult en hierop aangegeven dat ik hypo’s niet voel (wat ’s nachts soms klopt maar overdag niet) Wij hebben op de eerste beslissing van het CBR een bezwaar ingedient, maar deze is afgewezen omdat ik ze ’s nacht niet voel (volgens het CBR)
Ook heb ik sinds 1998 geen hypo’s gehad waar ik hulp van derden nodig heb gehad. Als ik een hypo heb reageer ik hier altijd direct en adquaat op (wat ook te bewijzen valt met mijn FSL sensor)
Nu is mijn vraag of het handig is om een nieuwe gezondheidsverklaring in te laten vullen waar het antwoord op de vraag of ik de hypo’s voel ja is. Ik kan natuurlijk mijn pomp instellingen lager zetten zodat ik ’s nachts helemaal geen hypo’s meer heb (dit gebeurt nu minder dan 2 keer per maand)
Verder denk ik dat de wetgeving hier omtrent ook aangepast moet worden, want volgens de wet moet je zonder hulpmiddelen hypo’s aanvoelen, onze overheid leeft denk ik nog in het stenen tijdperk, en zoals wij allen weten hebben wij hulpmiddelen die alarmen af geven wanneer je drijgt in een hypo te komen.
Ik hoop dat een van jullie mij op de goede weg kan helpen.
Groet,
Martijn
-
Moeilijk verhaal. Maar je zult toch niet de enige zijn? Als iemand dus invult ik voel de hypos niet aankomen is de conclusie van het CBR. Geen rijbewijs. Ik snap het voor personenvervoer en vrachtwagens, maar wist niet dat dit ook (is gaan of altijd al gold) voor personenwagens. Ik zou dit via een kort geding gaan aanvechten . Is tenslotte een urgente zaak. Weten diabetesclubs hier geen raad mee ? Nu opeens je formulier veranderen lijkt me geen goede zaak. Die komen allemaal in je dossier. Succes. !
-
Dag Martijn, helaas is het cbr hier erg strikt in. Het staat in de Regeling eisen Geschiktheid 2000 waar je aan moet voldoen. Ik vind dat er bijzonder wordt gehandeld. Ten eerste vanwege een redenatie die niet rekening houdt met dat je de FSL op elke minimum en maximum kunt instellen: ‘Het maakt niet uit of je een sensor hebt. Als je een sensor hebt dan heb je deze ergens voor nodig.’ Ten tweede omdat ze op het formulier bestemd voor de ‘onafhankelijk arts’ vragen: ‘Wijkt uw advies af van de Regelng eisen geschiktheid?’ Dit terwijl er tegen de diabeet wordt gezegd: de arts van het cbr bepaalt uiteindelijk en deze arts is onafhankelijk.
Helaas is rechten een vak dat letterlijk uitgaat van wat er op papier staat: je moet hypo’s voelen aankomen.
Over uw internist ben ik overigens absoluut niet te spreken: de KNMG adviseert nota bene geen verklaringen te tekenen om de arts-/patiëntenrelatie te waarborgen. Diabeteszorg staat hier voorop en niet het rijbewijs! Mogelijk wist de internist niet dat het cbr met dit besluit zou komen. Echter, wanneer hij dit wel wist dan was het mijns inziens de taak van de arts om met de patiënt rondom de tafel te gaan zitten met de vraag: wat gaan we aan die hypo’s doen? Als je hoger staat ingesteld, kunnen de symptomen bij een hypo terugkomen. Ook hadden jullie in onderling overleg samen de vraag kunnen stellen: wat is het einddoel van het cbr indirect met deze vraag of u hypo s goed voelt aankomen. Ik ga ervan uit dat het antwoord zal zijn: Kunt u veilig auto rijden?
Internisten moeten echt beter gaan weten wat ze doen met het invullen van gezondheidsverklaringen voor onder andere diabeten! Ik vind dat die gezondheidsverklaringen een drangmaatregel zijn: we willen informatie en zo niet, dan geen rijbewijs. Kiezen of delen. Ik kan u vertellen dat het in de Verenigde Staten als een handicap wordt beschouwd als je geen auto kunt rijden. Laat staan in deze prestatiemaatschappij waarin zelfs een straaljager te traag werkt.
Advies is om serieus met die internist te gaan praten en om hulp te vragen. Zelf zou ik hier ook een portie feedback bij doen (volgens de feedbackregels…). Pas nadat u hypo’s weer voelt aankomen, is een positieve gezondheidsverklaring haalbaar. Regels zijn regels. Een discussie met deze instantie heeft geen enkel effect. De bedragen die voor zo een gezondheidsverklaring worden gevraagd bedragen zo een 200 euro. Alsof wij onze insulineproducerende bèta cellen hebben ingeruild voor het geldpakhuis van Dagobert Duck.
Verder hoop ik dat ze in 2024 eindelijk eens iets gaan doen aan de geldigheid van dat rijbewijs. Of aan de kosten… Nu is het: eigen verantwoordelijkheid, jij hebt diabetes dus betaal maar (vergelijk het met: jij bent zonder benen geboren, dus betaal maar voor de extra kosten). Maar gek genoeg weet niemand de oorzaak van type 1 diabetes. Misschien zijn mijn ouders wel de schuldigen. Kijken of er een wet is om de kosten op hun te verhalen. Immers: dat geldt kunnen ze beter aan mij geven voordat het opgaat aan erfbelasting :)
En voor ieder ander: zolang je veilig rijdt, heel goed die regeling lezen voor invullen gezondheidsverklaring. Ik betreur het dat internisten niet allang een grens hebben getrokken tegenover het cbr –> we moeten toch open en eerlijk over onze diabetes/zorgen kunnen praten? Een ziekenhuis hoort onafhankelijk te zijn en als zodanig te handelen! Straks wil het cbr nog informatie van de gynaecoloog en zegt het ziekenhuis: ja als jij daar toestemming voor geeft dan vul ik het wel even in.