Home Forums Autorijden en CBR Rijbewijs verlengen nu een probleem

 • logos

Rijbewijs verlengen nu een probleem

Wie heeft hier ook mee te maken en heeft een oplossing?
Mijn rijbewijs loopt af in juni van dit jaar.
Begin oktober 2019 verlenging aangevraagd.
Eind maart 2020 bericht dat ik voor een keuring naar 3 artsen moet voor een verklaring.
CBR toont zich ongelofelijk onverschillig als ik meld dat ik nu met het Corona virus liever niet naar een arts ga. Nog afgezien van het feit dat er bijna geen arts te vinden is die een keuring wil doen.
Verlenging van mijn rijbewijs tot na het Corona virus is ook niet mogelijk.
Wat nu?
Ik heb sinds 20 jaar diabetes type 2, medicijnen voor een te hoge bloeddruk (sinds mijn 13e) en natuurlijk loop ik bij een oogarts ivm de diabetes. Februari groen licht om daar pas weer over een jaar terug te komen.
Ik heb het CBR aangeboden alle labuitslagen, dokterrapporten enz. aan te leveren. Maar dat wordt geweigerd. Dat is geen onafhankelijk rapport. Wel raar dat ik dan wel naar mijn eigen artsen mag met de formulieren van het CBR.

 • Hoi @logos #terinfo

  @moderator @diabetesvereniging Uw expertise/contacten/kennis gewenst.

  Groet 6feet10

  • Jettie

  Hallo Logos,
  Ik herken jouw probleem, mijn rijbewijs was 1-1-2020 verlopen, september 2019 aanvraag ingediend en uiteindelijk na heel veel contact net CBR tweede week van maart mijn rijbewijs weer terug, wat een ellende daar.
  Oogartskeuring in opdracht van het CBR is nu 10 jaar geldig, dit geldt dus niet voor de normale oogsarts keuring welke jij moet ondergaan voor jouw diabetes, voor een riijbew8js keuring moet dit een onafhankelijke oogarts zijn.
  Ben jij 5 jaar terug dus nog in opdracht van het CBR door een oogarts gekeurd dan hoef jij deze nu niet opnieuw te ondergaan, de telefoonnistes van het CBR gaven mij ook dat antwoord maar op aandringen van mij heb ik mij terug laten bellen door iemand van het CBR die over de medische keuringen gaat en deze vertelde mij bovenstaand verhaal, de telefoonnistes zijn helaas niet op de hoogte van de nieuwe regels
  Ook moest ik een vragenlijst van mijn internist aanleveren, heb contact met mijn ziekenhuis(internist) opgenomen en deze heeft voor mij de vragenlijst ingevuld die ik in overleg per post aan het ziekenhuis(internist) heb verstuurd.
  Ook moest er een lijst ingevuld worden over mijn medicijngebruik, welke door de medische mevrouw van het CBR gewoon door mijn huisarts ingevuld kon worden en deze heb ik online aangeleverd en na enkele dagen kon ik deze ophalen.
  Ik heb alles per post opgestuurd naar het CBR en zo uiteindelijk toch mijn rijbewijs weer gekregen voor 5 jaar.
  Ik hoop dat jij wat aan deze info hebt en mijn advies is dan ook laat je terug bellen door iemand van het CBR die over de medische keuringen gaat, heel veel succes, Jettie

   • logos

   Laatste keer verlenging zonder keuring 10 jaar.
   Doorloop dit proces al sinds het halen van mijn rijbewijs, toen ik 20 was.
   Ik moest toen iedere 5 jaar weer naar een arts vanwege die hoge bloeddruk.
   Was dus heel verbaasd dat ik 10 jaar geleden zomaar een verlenging kreeg van 10 jaar, zonder bezoek aan artsen.
   Diabetes sinds 20-25 jaar.

 • Ook ik ben druk doende met het verlengen van mijn rijbewijs.
  Nog geldig tot 01-07. Al in januari begonnen.
  Ik had zelf al een afspraak gemaakt bij een oogarts op 3 april maar die is uiteraard afgezegd.
  Internist heeft ook al een formulier ingevuld en opgestuurd. Toen ik na twee weken een bericht stuurde met de vraag waarom dat formulier nog steeds niet aan mijn dossier toegevoegd was kreeg ik een mail terug dat dit inmiddels wel gebeurd is en dat mijn aan vraag met voorrang behandeld zou worden. Ik zou uiterlijk ZEVEN DAGEN VOOR HET VERLOPEN VAN MIJN RIJBEWIJS antwoord krijgen.
  Alsof je binnen 7 dagen een afspraak bij een oogarts hebt en daarna ook nog binnen diezelfde 7 dagen een beslissing. Vervolgens duurt het bij de gemeente ook nog 7 dagen.
  Ik heb inmiddels het gevoel dat een rijbewijs verlengen voor een diabeet stressvoller is als het hebben van diabetes op zich. Je voelt je zo machteloos en krijg het idee dat het cbr niet doet aan niet meewerken maar eerder aan tegenwerken.
  Ik heb overigens inmiddels mijn rechtsbijstandsverzekering ingeschakeld om te kijken of een ingebrekestelling richting het cbr tot de mogelijkheden behoort

   • logos

   Goed plan van die rechtsbijstandverzekering.
   Ik wist van de achterstand vandaar in oktober 2019 al begonnen voor een verlenging omdat mijn rijbewijs eind juni verloopt. Eind maart eindelijk een reactie.
   Of je tegen een muur praat als je vraagt om uitstel.
   Heb nu afspraken staan, maar die worden afgezegd als de Corona regels nog gelden. Duimen maar dat het allemaal goed afloopt.
   Vanochtend wel even gebeld met RIVM om dit soort problemen te melden. Dat het CBR tegen alle advies van het RIVM dus gewoon mensen naar buiten stuurt die in een risicogroep zitten.

  • Dit probleem had ik ook helaas. Na heel veel bellen kwam ik er achter dat https://dehesse.nl/ nog wel keurt (oogarts in een brillen zaak). Zit in Rotterdam. In januari ben ik begonnen en nadat het CBR eindelijk de papieren had opgestuurd was het Corona gebeuren aan de gang. Heb dus wel kunnen verlengen op tijd. Via https://voor-keur.nl een afspraak voor het medische gedeelte kunnen regelen. Ik heb gewoon mazzel gehad en hopelijk helpt het u. Blijf rond bellen en geef niet op.
   Groet en succes, Frank

  • Rudolf

  Zojuist in de Telegraaf gelezen dat de “coulanceregeling” voor rijden met een verlopen rijbewijs alleen geldt voor mensen met een rijbewijs voor… tien jaar! Ehh, daar zijn helemaal geen keuringen e.d. voor nodig maar is het een kwestie van aanvragen bij de gemeente en een paar dagen later heb je je rijbewijs!

  Juist voor de (belachelijke) kortgeldige rijbewijzen van 5 jaar met alle keuringen en bijbehorende wachttijden heb je coulance nodig. Het CBR bewijst elke keer weer dat ze volkomen de weg kwijt zijn en steeds lees ik dat het verbetert, maar ik lees hier het omgekeerde. Met Corona is het dus helemaal een drama geworden.

  Het wordt sowieso tijd dat die belachelijke vijf-jaars geldigheidsduur wordt afgeschaft, vooral voor type 2 waarbij alles onder controle is met tabletten en mensen nooit een hypo krijgen. Ik heb zelf nu een jaar of tien type 2 en heb nog nooit een hypo gehad.

  Ik probeer nog steeds een manier te vinden om mijn dossier “zoek te laten raken” bij het CBR. Heb vanwege de verlenging van het C-rijbewijs me destijds laten keuren en heb daar spijt van als haren op mijn hoofd want ik rijd helemaal geen vrachtwagen meer.

  Volgende keer maar proberen alleen mijn B-rijbewijs voor 10 jaar te verlengen via het gemeentehuis zonder een verklaring in te vullen en hopen dat ze bij het CBR liggen te slapen, niet wakker worden en het nog net zo’n zootje blijft als altijd.

  Man, man woest wordt je van zo’n incapabele organisatie!

 • Hoi allen in dit bericht.

  Google eens : cbr nieuws 17 april 2020

  Zit op te klein mobieltje en kan niet plakken / knippen.

  Groet 6feet10

 • Mijn rijbewijs is op 21-06-2021 verlopen, moet ik dan nu al de verlenging aan gaan vragen maar, dit doe ik toch bij de gemeente daar hoef ik toch niet voor naar het cbr heb al 20 jaar diabetes en heb sinds 1994 mijn rijbewijs en de vorige verlenging heb ik ook via gemeente gedaan.

  • Heb je bij het cbr gemeld dat je diabetes hebt?
   Volgens mij als het cbr dit niet weet dan kun je gewoon je rijbewijs verlengen als altijd.

   • Nee dit heb ik nog nooit gemeld bij het cbr dus dat weten ze niet.

   • Dan kun je gewoon via de gemeente aanvragen.

   • Als je bij een ongeval betrokken raakt en ze komen erachter dat je diabetes hebt dan heb je echt een probleem. Dan heb je voor de wet namelijk geen rijbewijs omdat je verplicht bent om dit te melden. Dus wees gewaarschuwd.

   • Inderdaad Frank.
    Ik snap niet dat mensen dat zelf niet snappen.

 • Frank_F_B
  ik rij nog maar heel weinig en vaak kleine afstanden en heb sinds 1994 nog nooit een ongeluk gehad en rij heel veilig dus ben niet bang om toch een ongeluk te krijgen.
  Ik doe ook 1 maal per jaar een rijtest en ben de laatste 5 jaar altijd nog geslaagd en de instruktuer zegt altijd, jij rijd alsof je je rijbewijs pas hebt hou dat vol

 • Petra, laat je je niet gek maken en laat je je vooral niet aan praten dat je dit moet opgeven aan het CBR want dat is niet verplicht en kunnen ze je daar nooit op aanspreken, anders was het wel verplicht gesteld. Waarom zouden ze bij een aanrijding komen te weten dat je diabetes hebt? Dan moet het echt daar door veroorzaakt zijn. Nonsens dus in 99,99% van de aanrijdingen. Je haalt je alleen maar een hoop ellende op de hals en een halvering van de geldigheidsduur van je rijbewijs zodat je om de vijf jaar door deze kostbare molen moet. Dus vooral GEEN verklaringen invullen en gewoon je rijbewijs verlengen via het gemeentehuis. Scheelt je honderden Euro’s en vooral een hoop ergernis en vaak ook maanden geldigheidsduur die je kwijt bent omdat de geldigheid loopt van moment van aanvraag en niet vanaf het moment dat je je verlengde rijbewijs krijgt. Dan kan je nieuwe rijbewijs zomaar opeens 4,5 jaar geldig zijn. Leuker kunnen ze het niet maken daar bij het CBR. Het lijkt de belastingdienst wel.

 • Beste Rudolf,

  je antwoord op Petra haar bericht is wellicht niet een juist bericht. Wat iemand invult op zijn geneeskundige verklaring is idd niet verplicht. Tot zover ben je op het juiste pad. Maar.. er is altijd een maar he!… Als jij een ongeluk krijgt en het word duidelijk dat jij diabetes hebt. (bijvoorbeeld vinden van medicatie, spuiten wellicht etc) word dat in het proces verbaal geschreven. Dit PV kan bij een rechtzaak/onderzoek opgevraagd worden door je verzekeringsmaatschappij. In hun voorwaarden staat dat je de plicht hebt om medische zaken te vermelden en dat het achterhouden van dergelijke medische klachten ernstige gevolgen heeft voor de uitbetaling hiervan. Kortom het niet invullen van dergelijke gegevens kan betekenen dat je verzekering (of die van de tegenpartij) niet uit zal betalen of dekken. Hier is ook een jurisprudentie over.

  En het is toch erg zuur als jij iemand bv invalide rijd en je hele leven lang de kosten van hier moet dragen. Dus alsjeblieft haal je reactie weg omdat je mensen hier op het verkeerde been zet en ze dus een heel groot risico laat lopen!!!

  Mvg Berrie

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.