Home Forums Autorijden en CBR Rijbewijs verlengen zonder gezondheidsverklaring

Rijbewijs verlengen zonder gezondheidsverklaring

Waarom zou je een gezondheidsverklaring invullen voor het verlengen van je rijbewijs?
Ik heb mijn rijbewijs gehaald toen ik nog geen diabetes had, geldig 10 jaar. Na het lezen van Diabc heb ik gedaan wat er in het blad stond, toen ik moest verlengen, dus een gezondheidsverklaring ingevuld.
Daardoor heb ik een rijbewijs voor 5 jaar en ben inmiddels weer met een verlenging bezig, moet naar de oogarts etc. Collega’s van mij hebben ook diabetes en verlengen gewoon hun rijbewijs zonder een gezondheidsverklaring in te vullen en krijgen dus een rijbewijs voor 10 jaar.
Ook bij navraag in mijn familie en kennissenkring vult niemand een gezondheidsverklaring in.
Voel me benadeeld doordat ik het artikel had gelezen.
Ik heb type 2 en slik 2x daags janumet, heb nooit hypo’s.

 • Tja, het blijft een lastig punt.
  Je wilt het volgens de regels doen, maar achteraf heb je spijt.
  Zelf was ik al bij een keuringsarts (dacht dat dat moest). Deze man adviseerde mij om (omdat ik hypo’s aan voel komen, en nooit ga autorijden met een te lage waarde) geen verklaring in te dienen.
  Dus wat ik doe is niet juist, maar wel makkelijker.
  Ik weet dat mensen op dit forum dit erg onverstandig vinden, en krijg er ook commentaar op, maar ik heb deze keuze gemaakt. (en met mij doen dus heel veel mensen met diabetes dat).
  Ik denk dat er veel ouderen een veel groter gevaar zijn dan mensen met diabetes die op een verantwoordelijke manier omgaan met hun diabetes.

  • € M. van Hoorn schreef:

   “Ik denk dat er veel ouderen een veel groter gevaar zijn dan mensen met diabetes die op een verantwoordelijke manier omgaan met hun diabetes.”

   Bedankt !!!!

   Juul,
   71 jaar en heeft al 38 jaar diabetes en voelt hypo’s heel erg goed aankomen.

 • ik vind het ook een heel erg DOM en verkeerd advies van de diabetes vereniging, als je al je rijbewijs hebt dan bij een verlenging NOOIT melden dat je diabetes hebt, je bent het wettelijk NIET verplicht en het enige wat er gebeurd is dat je rijbewijs nog niet eens voor 5 jaar verlengd wordt en je honderden euros iedere 5 (nog geen 5)jaar extra kwijt bent, enig positief effect heeft het totaal niet, er is nog geen enkele studie geweest die aangetoond heeft dat diabeten slechter rijden dan niet diabeten.

  ik had de pech dat ik na het krijgen van mijn diabetes een rijbewijs erbij haalde, toen was ik verplicht het te melden, dus wordt ik na ongeveer 4 jaar en 10 maanden iedere keer weer genaaid met honderden euro’s extra kosten, en hoe slecht rij ik, ik heb in de 30 jaar dat ik mijn rijbewijs heb nog NOOIT enige schade gemaakt.

  ik heb type1 diabetes, en heb in het verkeer wel eens reddingspogingen moeten doen vanwege idioten op de weg waarvan mijn vrouw zegt dat had mij niet gelukt en ik ben blij dat jij achter het stuur zat.

  Dus het wordt tijd dat in de diabc duidelijk komt te staan dat je niet verplicht bent bij het verlengen van het rijbewijs in te vullen dat je diabetes hebt omdat je anders korter dan 5 jaar voor enorme onnodige kosten komt te staan.

  een diabetes vereniging hoort op te komen voor hun doelgroep en zie niet nog verder te benadelen.

  • FredOp

  Het is inderdaad een verschrikking hoe er altijd maar vaag wordt gedaan over rijgeschiktheid en de wettelijke noodzaak om een gezondheidsverklaring in te vullen. Het hele rijgeschiktheidssysteem is een groot toneelstuk en je kunt er maar het beste zo ver mogelijk van vandaan blijven. Helaas voor jou te laat.
  Ik ben bezig met het starten van een website met eerlijke en vooral ALLE informatie over rijgeschiktheid. De overheid in de vorm van het ministerie van Infrastructuur en het CBR lijken er vooral Alles aan te doen de burger niet goed te informeren en daarmee bestuurders te manipuleren naar het invullen van een gezondheidsverklaring al is dit juridisch gezien niet verplicht.
  Iedereen die verplicht is zijn medische gegevens keer op keer aan het CBR af te staan wanneer het rijbewijs moet worden verlengd weet wat een zooi de hele organisatie is rondom rijgeschiktheid. Het ministerie komt er mee weg omdat het gros der bestuurders gewoon tot z’n 75ste rijgeschikt is verklaard. Helaas heb jij de pech in de val te zijn gelopen. Ook ik ben in een val van het CBR en de rijgeschiktheidswetgeving gelooen, waardoor ik erg activistisch ben geworden. Volg mijn website http://www.rijgeschikt.nl. De website is nog in opbouw, elke dag doe ik een klein beetje. Ben ook nog van plan een burgerinitiatief te beginnen om de wetgeving rondom rijgeschiktheid zo aan te passen dat bestuurders met een termijnbeperking in staat wordt gesteld een vakje aan te kruisen om aan te geven dat de gezondheidstoestand niet veranderd is sinds de laatste gezondheidsverklaring (en zonder een handtekening van een arts te moeten bietsen). Bestuurders met een rijbewijs zonder termijnbeperking wordt ook de kans gegeven de “eigen verantwoordelijkheid” te nemen, dus waarom wij niet?

 • Bovenstaande frustratie kan ik me heel, heel erg goed voorstellen. Ikzelf voel deze frustratie ook altijd als ik na 4 jaar alweer moet beginnen met het doorwerken van papieren en mezelf moet laten testen door een oogarts. En dit terwijl ik zulke goede ogen heb.

  En toch vind ik het terecht. Zonder medische keuring is niet aan te tonen dat je diabetes (welk type dan ook) invloed heeft op je rijgedrag. Vergelijkingen hebben dus niet zoveel zin (ik ben een goede bestuurder met diabetes, mijn vriend heeft -9 en die hoeft nooit getest te worden ect).

  Dit soort afspraken zijn nu eenmaal zuur voor de mensen die er ‘onnodig’ mee te maken hebben, omdat ook zo de mensen die daadwerkelijk een gevaar zouden kúnnen zijn voor de verkeersveiligheid worden gefilterd.

  Mijn tip: laat het formulier dat moet worden ingevuld door een arts en oogarts gewoon invullen door je eigen arts en oogarts. Mijn artsen vonden dit geen enkel probleem en ook CBR heeft mijn aanvraag zonder problemen goedgekeurd.

  Het is dan inderdaad zuur dat wij diabeten om de 5 jaar geld kwijt zijn voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs, maar zo kun je de kosten in ieder geval beperken.

   • FredOp

   Hoi Hendriksmja,

   Wat bedoel jij met “zonder medische keuring is niet aan te tonen dat je diabetes (welk type dan ook) invloed heeft op je rijgedrag”?

   De zogeheten “keuring” is geen keuring en zegt niks over het rijgedrag of de individuele rijgeschiktheid. Als je de pech hebt medische bekend te zijn geraakt bij het CBR wordt door middel van de medische gegevens die bekend zijn bij het CBR en wat er op dat moment in de wet staat over deze aandoening(en) een administratieve handeling uitgevoerd! Geen enkele arts die de individuele rijgeschiktheid vaststelt.
   Je wordt als bestuurder die medisch bekend is bij het CBR dus noodgedwongen in een groep geordend en daarop wordt besloten of je al dan niet en hoe lang “rijgeschikt” bent.

   De wet zegt zelfs, dat je, zolang de aandoeningen die je hebt niet bekend zijn bij het CBR, nog steeds rijgeschikt bent gedurende die periode. De enige wet waar je je aan moet houden is dat je de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

   Het CBR doet gewoon wat er in de wet staat. Zo ben ik als bestuurder met T1D met een depressieve episode in de recente voorgeschiedenis Ongeschikt verklaard geweest, terwijl 850.000 bestuurders met precies dezelfde aandoening gewoon konden doorrijden. Het CBR neemt niet eens de moeite bestuurders voor te lichten over alle aandoeningen die volgens de Nederlandse wetgeving invloed hebben op de rijgeschiktheid.

   De enige aandoening die ik wel zou melden bij het CBR is epilepsie/epileptisch insult, omdat deze wetgeving het vaakst wordt aangepast en er werkelijk op gericht is bestuurders mobiel te houden, in plaats van met valse retoriek bestuurders een gevoel van veiligheid te geven.

   In Nederland wordt gevraagd om een “morele verantwoordelijkheid” bij bestuurders om zich te melden bij het CBR. Zo vreemd, we handelen snelheidsovertredingen toch ook niet af met een “morele verantwoordelijkheid”?

 • Ik had dit al eerder willen melden, maar door omstandigheden is dat niet gelukt.
  Dit jaar moest het rijbewijs worden verlengd en dus heb ik – door de ervaring wijs geworden – vorig jaar oktober al de eigen verklaring ingevuld. Eerst een brief ontvangen met de mededeling, dat het wel even kon duren vanwege de drukte.
  Tot mijn zeer grote verbazing ontving ik in januari ene brief van het CBR met de mededeling, dat ik mijn rijbewijs kon ophalen. Geen enkele keuring, geen bezoek aan de oogarts, niets.
  In de brief stond, dat het doorgegeven was aan de gemeente. Ik heb voor de zekerheid de brief bewaard.
  Het rijbewijs lag klaar.
  De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

   • Rudolf

   Voor tien jaar of vijf jaar?
   En wat heb je ingevuld op de verklaring? Alles met “Nee”?

   Of ze zijn je dossier kwijt. Anders kan ik het niet verklaren.
   Sowieso zou het mogelijk moeten zijn om je dossier bij het CBR te laten vernietigen in het kader van de privacywetgeving. Dan kun je ook weer met een schone lei beginnen.

 • Blijkbaar hadden ze aan je eigen verklaring voldoende !!

  Gefeliciteerd!! Soms… gebeuren er wonderen. Je hebt gelijk.

  • vdaar

  Deze medische keuring is inderdaad een wassen neus. Ik lees alleen ‘positieve’ervaring zoals “nog nooit een hypo gehad” of “ik maak geen ongelukken”maar ik heb de andere kant meegemaakt. Ik heb mijn rijbewijs al 35 jaar en ben bijna vanaf het begin gekeurd en steeds goed gekeurd. Ik heb al drie hypo’s achter het stuur gehad welke gelukkig steeds goed zijn afgelopen. De eerste twee omdat ik de hypo’s niet voelde aankomen en de laatste omdat mijn sensor verkeerde info aan mij én mijn pomp) gaf. Ben er niet trots op maar het bewijst dat die keuring niets voor stelt en slechts zakkenklopperij is.
  Veilig rijden doe en bepaal je zelf en wordt niet bepaald door welke ziekte of afwijking men heeft. De alcoholist die nooit in een auto stapt als hij gedronken heeft, is nog steeds een alcoholist maar wel een verstandige.

  • Ytsma

  Mijn opmerking, zonder ingevulde verklaring, kan de verzekering problemen geven.
  Zij hoeven de schade niet te dekken,en kunnen de kosten op de bestuurder verhalen.

   • Rudolf

   Hoe groot is nou werkelijk de kans dat je net die aanrijding krijgt als gevolg van diabetes, zeker met type 2?
   Het CBR is één grote financiële roofbende.

 • Toch denk ik steeds aan dit topic; mijn dochter (type 1) gaat over een paar jaar voor haar rijbewijs en ik zit er toch heel erg aan te denken om gewoon helemaal niets op te geven…….

  Veelal wat hier staat gaat over verlenging, maar als je hem gaat halen; wat dan?
  Niets zeggen, pomp uurtje af en gaan denk ik?
  Of is dat te simpel?

 • Dat laatste valt onder de eigen verantwoordelijkheid.

  Maar niks zeggen en dan, ik hoop het niet, een ongeluk krijgen-veroorzaken……
  De verzekeraar zal alles doen om niet te betalen. Daar wel eens over nagedacht?

  • Ben42

  Niets zeggen, pomp uurtje af en gaan denk ik?
  Of is dat te simpel?

  Bij het halen van het rijbewijs wordt een gezondheidsverklaring door de deelnemer ondertekend. Onjuiste informatie invullen is niet geoorloofd. Omdat de handtekening echt rechtsgeldig is, is het daardoor voor een verzekeringsmaatschappij heel gemakkelijk aan te tonen dat er onjuist is gehandeld en daaraan zouden ze dan consequenties kunnen verbinden.

  Dus bij het behalen van het rijbewijs is het verstandiger om de papieren naar waarheid in te vullen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Hunter

  Kan iemand mij een richting geven om het volgende te zoeken: hoe lang mag een instantie documenten met medische gegevens bewaren ivm de AVG wetgeving.

  • Hunter

  Dank je. Inmiddels gezien. Afgeleide vraag is: aanvraag tot vernietiging van medische gegevens ofwel aanvraag voor vergetelheid. Elk persoon heeft recht op vernietiging van zijn medische gegevens tenzij…. staat er in de wet er een uitzondering of voorschrift is die dit tegen gaat. Wat zijn die uitzonderingen?

  • inahbp

  In de wet staat dat het CBR de gegevens 15 jaar MOET bewaren. Het is wel zinnig om je dossier op te vragen bij het CBR om te checken of ze ook gegevens bewaren die OUDER zijn dan 15 jaar. Dat mogen ze niet, maar ze hebben hun medische dossiers niet goed op orde.
  Ik heb dat ook gedaan en ga nu elk jaar eisen dat ze mijn medische gegevens die ouder zijn dan 15 jaar uit mijn dossier verwijderen. Ik vind het verschrikkelijk dat mijn medische gegevens bij het CBR liggen en dat ik daar niks aan kan doen. Het CBR heeft mij behoorlijk genaaid en ik zou het liefst niks meer met deze organisatie van doen hebben.
  Ik overweeg bij het CBR te gaan werken en mijn eigen medisch dossier te verwijderen. Kan ik dat ook doen voor alle bestuurders met T1D die doordat ze al T1D hadden voordat ze hun eerste rijbewijs haalden, elke 5 jaar gedwongen worden medische gegevens af te staan aan het CBR. Of iemand moet eens het CBR hacken en op dezelfde manier het recht in eigen handen nemen!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.